Rusko a jeho žoldnéři bojují v Libyi, odhalují to satelitní snímky

Velitelství amerických sil v Africe minulý týden oznámilo, že Rusko i nadále posílá do Libye vojenskou techniku. Tu mají na místě využívat především vágnerovci, soukromá paramilitární skupina, kterou ovládá Jevgenij Prigožin, přesněji řečeno šedá eminence Kremlu pro vlivové operace v zahraničí. Jak dříve zjistila investigace.cz spolu s ruským deníkem Novaja Gazeta, jeho firmy podnikaly i v Česku.

Velitelství amerických sil v Africe (AFRICOM), sídlící poblíž německého Stuttgartu, minulý pátek zveřejnilo dva satelitní snímky z frontové linie poblíž města Sirte v Libyi. Na prvním snímku lze vidět pouštní krajinu posetou keři, vozidly a nejasnými tečkami v sousedství několika budov. Podle americké armády jde prokazatelně o ruské vojenské náklaďáky, obrněné bojové vozidlo a nastoupenou jednotku vojáků. Druhý snímek zachycuje libyjské letiště Al Chadim spolu s ruským transportním letounem Iljušin Il-76, stíhačkami Suchoj Su-24 a samohybným protiletadlovým obranným systémem Pancir-S1/SA-22. Oba černobílé satelitní snímky jsou datované k půlce července.

Satelitní snímy letiště Al Chadim nedaleko města Benghází v severovýchodní Libyii. Zdroj: AFRICOM, www.africom.mil

Publikované snímky mají dokumentovat přetrvávající ruskou přítomnost v šestimilionové severoafrické zemi, jež je stižena vleklými občanskými válkami. Ty zemi sužují od podzimu 2011, kdy byl svržen a zastřelen dlouholetý diktátor Muammar Kaddáfí. Libyjský občanský konflikt postupně přerostl v mezinárodní bojiště – a Rusko je jedním z hlavních aktérů této „náhradní“ války, jak se říká konfliktům, v nichž si na území třetího státu vyřizují účty jiné země prostřednictvím svých spojenců nebo právě žoldnéřů.

Putinův člověk na špinavou práci má firmy v Praze

V tomto případě proti sobě stojí především Turecko, jež podporuje mezinárodně uznávaného premiéra Sarrádže v Tripolisu, a Moskva, která stojí za generálem Haftarem, jenž má svou základnu na východě válkou rozklížené země. Oba libyjští představitelé jsou zároveň podporováni různými evropskými a blízkovýchodním státy, což situaci značně znepřehledňuje.

Velitelství amerických sil v Africe je nicméně přesvědčeno, že ruskou techniku v Libyi využívá zejména Vágnerova skupina neboli nájemní žoldnéři, kteří pomáhají prosazovat zájmy Kremlu i v jiných afrických zemích, například ve Středoafrické republice nebo v Súdánu. Vágnerovci spjatí s kontroverzním ruským podnikatelem Jevgenijem Prigožinem ostatně bojovali i na Ukrajině a v Sýrii – tedy v oblastech, v nichž má sice Rusko eminentní zájmy, ale kvůli politické citlivosti do nich oficiálně nevyslalo regulérní armádu.

  • Kdo jsou takzvaní vágnerovci?

Vágnerova skupina je ruská soukromá paramilitární organizace (rusky: Častnaja voennaja kompanija Vagnera), která v současnosti sdružuje několik tisíc žoldáků. Jejím velitelem je údajně Dmitrij Utkin, bývalý důstojník ruské vojenské rozvědky GRU, obdivovatel nacistické symboliky a zároveň vyznavač slovanských pohanských kultů, který si nechává říkat Vágner.

Podle médií, nezávislých pozorovatelů a nevládních organizací se tito vojáci z povolání od roku 2014 zúčastnili bojů v konfliktních zónách, v nichž Rusko mělo nebo stále má své mocenské zájmy: v Sýrii, na Ukrajině, v Súdánu, ve Středoafrické republice nebo v Libyi.

Moskva zároveň vehementně popírá jakékoli propojení vágnerovců s oficiálními ruskými úřady či armádou. Zahraniční odborníci se kloní k názoru, že Kreml tyto žoldáky využívá ke „špinavé práci“ nebo k politicky riskantním bojovým úkolům, ke kterým se ruská armáda oficiálně nehlásí. Podle CNN existuje množství důkazů, že skupinu Vágner vlastní a řídí Jevgenij Prigožin, jenž má být šedou eminencí Putina v operacích rozšiřujících mocenský vliv Ruska v zahraničí.

„Tím, že Rusko nadále dodává zásoby a techniku Vágnerově skupině, sehrává roli, která Libyi vůbec neprospívá,“ říká Bradford Gering, americký generál a náčelník operací z Velitelství amerických sil v Africe. „Snímky přitom odhalují to, co (Rusko) opakovaně popírá,“ komentuje generál vojenskou techniku, jejímiž dodávkami Moskva porušuje rezoluci Rady bezpečnosti Organizace spojených národů č. 1970.

„Typ a objem vojenské techniky poukazuje na záměr vybudovat kapacity, které by umožnily vést dlouhodobou ofenzívu, a nikoli poskytovat humanitární pomoc. To naznačuje, že ruské ministerstvo obrany tyto operace podporuje,“ nebere si servítky generál Gering.

AFRICOM doložilo, že Rusko v květnu přemístilo do Sýrie alespoň čtrnáct bojových letounů Mig-29 a Su-24. Měly být zamaskovány tak, aby nebyla zřejmá jejich příslušnost k ruské armádě. Stíhačky poté údajně pokračovaly do Libye. AFRICOM již dříve zdokumentoval, jak vágnerovci v Libyi pokládali miny a improvizovaná výbušná zařízení poblíž hlavního města Tripolisu.

Autor článku: Jakub Šimák
Autor úvodní fotografie: AFRICOM

Tento text vznikl díky finanční podpoře čtenářů, jako jste vy. Přidejte se do klubu Sester a bratrů v triku.