Zatím první kauza, v níž byl Marian Kočner odsouzen. Společně s bývalým ředitelem TV Markíza Pavlem Ruskem jim soud vyměřil trest 19 let odnětí svobody.

Ředitel Markízy Pavol Rusko, mimo jiné Kočnerův spolužák z bratislavské žurnalistiky, tvrdil v roce 2018, že se s Kočnerem dohodl tím způsobem, že podepsal čtyři směnky ve prospěch Kočnera a jeho obchodního partnera. Dvě směnky vystavil na hodnotu 250 milionů slovenských korun, zbylé dvě pak byly bianco.

Spor tak skončil tím, že provozovatel Markízy koupil samotnou firmu Gamatex. Podle serveru aktuality.sk se cena firmy tenkrát odhadovala na 80-100 milionů korun. Kočner se však s Pavlem Ruskem prý dohodl na “doplatku” v hodnotě 500 milionů slovenských korun.

Oba muži tvrdí, že směnky pocházejí z roku 2000, Kočner však požádal o jejich proplacení až v roce 2016. Podle nezávislého posudku expertů byly směnky vyhotovené až po roce 2013.

A podobně jako v případě Kočnera nejsou směnky jedinou kauzou, v níž Ruskovi hrozí vězení. Rusko si měl totiž objednat únos spoluzakladatelky Markízy Sylvie Volzové. Tu měli posléze donutit, aby přepsala svůj podíl na Ruska a poté ji odstranit.

zpět na hlavní článek