Kauza Kuciak, den 5: Kočner měl motiv k vraždě, vypověděl Kuciakův šéfredaktor

Druhý den druhého týdne soudního líčení v kauze Kuciak odstartovaly výpovědi bývalých kolegů Jána Kuciaka. Jako první vypovídal šéfredaktor serveru Aktuality.sk Peter Bárdy (na fotografii vlevo). Tváří v tvář s obžalovaným Marianem Kočnerem se však nesetkají, Kočner se z úterního líčení omluvil. Ve středu bude před soudem vypovídat obžalovaná Alena Zsuzsová.

Jediným z obžalovaných, kdo v úterý na líčení dorazil, je tak Tomáš Szabó. Ten doposud odmítá veškerá obvinění. Včera také odmítl výpověď svědka, který ho údajně viděl ve Veľké Mače tři dny před Kuciakovou vraždou.

O průběhu včerejšího líčení se dočtete v tomto článku:

Kauza Kuciak, den 4: Haščák prý o chystané vraždě nevěděl, jeden ze svědků viděl Szabóa tři dny před vraždou

Prokurátor zahájil výslech šéfredaktora Aktualit.sk Bárdyho dotazem, čemu se Kuciak v redakci věnoval. Taktéž vypovídalo několik Kuciakových redakčních kolegů. Ti mimo jiné potvrdili, že se Kuciak zabýval Kočnerovou činností a čelil Kočnerovým výhrůžkám.

U soudu v úterý vypovídají také dva svědkové k vraždě podnikatela Petra Molnára. Ta je taktéž součástí probíhajícího líčení.

Chtěl lepší Slovensko, hodnotí Kuciaka jeho šéfredaktor

„Jano se věnoval karuselovým podvodům a kauzám jako například Donovaly, kauza Welten a tomu, čemu říkáme podnikání Mariana Kočnera,“ uvedl Bárdy. Kuciakovo zaměření obecně obsahovalo daňové kauzy, praní špinavých peněz a korupci. „To je důvod, proč narazil na obžalovaného Mariana Kočnera,“ dodal Bárdy.

„Ján Kuciak chtěl lepší Slovensko,“ vysvětlil, proč se Kuciak věnoval psaní o těchto kauzách. „To byl ten důvod, proč se věnoval právě Kočnerovi,“ hodnotil šéfredaktor Aktualit. „Byl to analytik, velmi mladý a extrémně talentovaný. Velmi rychle pochopil, jak funguje Slovensko. Nebyl pošpiněný vztahy. Ani k Marianu Kočnerovi necítil nenávist, bral ho jako podnikatele, který nepodniká čestně,“ vysvětloval Bárdy.

„Po tom telefonátu, kde Kočner oznámil, že bude sbírat špínu a zabývat se jeho rodinou, jsem napsal komentář. Upozornil jsem na to našeho ředitele a právníky a dohodli jsme se na trestním oznámení,“ popsal Bárdy dění poté, co Kuciak obdržel od obžalovaného podnikatele výhrůžný telefonát. „Kuciak byl prý zklamaný, protože si myslel – i my jsme si mysleli – že když mu bude člověk z mafiánských seznamů vyhrožovat, slovenské bezpečnostní složky ho budou chránit,“ kritizoval Bárdy postup slovenských orgánů před Kuciakovou vraždou.

Bárdy také uvedl, že se domnívá, že Kočner mohl mít motiv Jána Kuciaka zavraždit. „Určitě mohl být jedním z těch lidí. (…) Všichni jsme to nějakým způsobem podcenili, nebo jsme si neuvědomili, kam až se dá zajít.“

Vagovič: Jsem si stoprocentně jistý, že vraždu objednal Kočner

Jako další vypovídal šéf investigativního týmu serveru Aktuality.sk Marek Vagovič. „Jsem na sto procent přesvědčený, že Marian Kočner byl objednavatelem vraždy,“ prohlásil Vagovič před soudem. Potvrdil také, že Kuciakovi často chodily výhrůžky, a to nejen od Kočnera.

„Když psal o Bödörovcích, tak mu nějaký pán, tuším Strápek, vyhrožoval, že si zjistí, kde studuje a bude mít problém,“ uvedl u soudu Vagovič. Některé Kuciakovy zdroje se prý Kočnera bály natolik, že se odstěhovali do zahraničí.

Vagoviča posléze vystřídal šéfreportér Aktualit.sk Ján Petrovič. Během výpovědi uvedl, že poté, co Kuciak podal na Kočnera trestní oznámení, se případ „povaloval mezi generální prokuraturou a policií“. Kočnera prý vyslechli až poté, co byl Kuciak po smrti. Taktéž potvrdil, že Kuciak svou činností komplikoval Kočnerovy podnikatelské aktivity a některé články mohly Kočnera připravit i o peníze v řádech milionů eur.

„Byl mimořádně cenným redaktorem, byl extrémně oddaný svojí práci. Celý den neodcházel, ještě i na oběd si donesl počítač, velmi ho to bavilo (…). Kdyby se dožil dneška, patřil by k nejlepším investigativním novinářům,“ popsal Kuciakovu práci Petrovič.

Tóth volal do redakce den po vraždě

Další Kuciakova kolegyně Annamária Dömeová uvedla, že s novinářem spolupracovala na kauze Panama Papers. Sám Kuciak se dle jejích slov věnoval kauzám Technopol, Donovaly či o golfovém areálu Báč – právě zde se podle včerejších výpovědí Kočner setkával se Zsuzsovou.

„Povídali jsme si o tom telefonátu, když mu Kočner vyhrožoval. Ptala jsem se ho, jestli se nebojí, on říkal, že nemá důvod,“ vypověděla Dömeová. Jako motiv Kuciakovy vraždy vnímá snahu Kočnera „zlikvidovat bystrého novináře, který odhaloval jeho kauzy a mohl mu přivodit škodu a trestné stíhání.

„Byl jako plyšový medvěd. Ochotný a hodný chlapec. Když jsem něco nevěděla, hned mi ukázal, jak se to dělá,“ dodala. Během výpovědi se Kuciakovi příbuzní a Zlatica Kušnírová opět rozbrečeli.

To, že Kuciak necítil osobní antipatie vůči Kočnerovi, vypověděl také komentátor Aktualit Dag Daniš. „V redakci jsme si uvědomovali, že Kuciak pracuje na nebezpečných tématech a nešlo jen o Kočnera. Psal také o úplatcích pro Kaliňáka a Počiatka. Vím, že pracoval na kauzách Norberta Bödöra,“ řekl soudu Daniš.

Daniše prý hned den po vraždě kontaktoval Peter Tóth, který pro Kočnera vykonal sledování novinářů včetně Kuciaka. „Chtěl jakože vyjádřit upřímnou soustrast. Měl jsem z toho telefonátu pocit, že chtěl vyzvídat, například to, jaká je v redakci nálada, jak budeme v rámci redakce vyšetřovat,“ sdělil také Daniš.

Kromě Kuciakových kolegů poskytl soudu výpověď také šéf modelingové agentury Maroš Vachna, jejímž prostřednictvím chtěla Zsuzsová zviditelnit svou nezletilou dceru. Ta posléze pro společnost působila jako modelka. Jejím kmotrem má být právě Kočner.

Zsuzsová chtěla podle Vachny narozeninový dárek v podobě billboardu v Bratislavě. „Nabídla mi, že zaplatí pronájem na měsíc a měsíc zaplatí firma. Myslím, že byl vystavený na hlavní dálnici do Bratislavy, na pravé straně,“ popsal soudu Vachna.

Advokát Kvasnica navrhl soudu Vachnu znovu předvolat poté, co soud zpřístupní zprávy z Threemy. Kvasnicu také zajímalo, kdo měl financovat plánované focení dcery Aleny Zsuzsové v Egyptě. Vachna vypovídal velmi nejasně.

Autor článku: investigace.cz, Eva Kubániová, Marek Martinovský
Autor úvodní fotografie: Branislav Wáclav / Aktuality.sk
Tento text vznikl díky finanční podpoře čtenářů, jako jste vy. Přidejte se do klubu Sester a bratrů v triku.