Kauza Kuciak ONLINE: Kočner a Zsuzsová jsou nevinní

Slovensko i svět by se měly 3. září 2020 dozvědět dlouho očekávaný rozsudek v případu vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové. Zda si však obžalovaní Marian Kočner, Alena Zsuzsová a Tomáš Szabó tento rozsudek skutečně vyslechnou, není jasné. Poslední den nejsledovanějšího soudního procesu byl původně nařízen na 5. srpna 2020. Tříčlenný soudní senát v čele s Ruženou Sabovou ale toto datum zrušil s vysvětlením, že potřebuje víc času na rozmyšlenou, a soudní verdikt posunul o měsíc. Pár dní před novým termínem prokurátor nestandardně navrhnul nový důkaz z telefonu Aleny Zsuzsové a chce obnovit dokazování. O tomto návrhu bude rozhodovat soud a je zcela na něm, jestli prokuratuře vyhoví, nebo vyřkne rozsudek. Ve slovenské historii medializovaných kauz by obnovení procesu byl precedens. 

Soudní proces začal v lednu 2020 a trval celkem 22 dní. Všem obžalovaným hrozí trest odnětí svobody v délce 25 let nebo doživotí. Soud se na obžalované dívá jako na organizovanou skupinu, v jejímž čele stál Marian Kočner jako objednatel vraždy. Zprostředkovat ji měla Alena Zsuzsová, která objednávku zadala Zoltánu Andruskóovi. Ten na samotnou vraždu najal další dva lidi – Miroslava Marčeka a Tomáše Szabóa.

Klíčem k odhalení celé skupiny byla právě výpověď Zoltána Andruskóa, který hned po svém zadržení začal spolupracovat s policií a pomohl tak vyšetřovatelům odhalit roli Aleny Zsuzsové a Mariana Kočnera. Za spolupráci Andruskó získal dohodu s prokurátorem o vině a trestu a soud ho odsoudil k patnácti letům vězení ještě před začátkem celého procesu, v němž Andruskó vystoupil pouze v roli svědka.

Celou genezi vztahu mezi Kočnerem a Kuciakem si můžete prohlédnout i na exkluzívním videu:

Střelec se přiznal

Dalším odsouzeným z organizované skupiny je vykonavatel dvojnásobné úkladné vraždy Miroslav Marček. Ten se přiznal hned první den soudního procesu. Kromě zastřelení mladého páru ve Velké Mači doznal i vraždu podnikatele Petra Molnára. Za tyto tři těžké zločiny odešel od soudu s trestem 23 let odnětí svobody s maximální ostrahou. 

Navzdory požadavku prokuratury navrhující 25 let vězení i žádostem právních zástupců rodin Kuciakových a Kušnírových soudní senát Marčekovi mimořádně trest snížil. Předsedkyně Sabová ve svém rozhodnutí vyjádřila naději, že snížený trest bude motivovat i další obviněné, aby věděli, že spolupracovat s vyšetřovateli se vyplatí. Samotný Marček si rozsudek vyslechnout nepřišel. Prokurátor se proti tomuto rozhodnutí odvolal a o právoplatnosti rozsudku rozhodne slovenský Nejvyšší soud.

Marček svým přiznáním ale další obžalované neinspiroval. Marian Kočner, Alena Zsuzsová i Tomáš Szabó do posledního dne tvrdili, že jsou nevinní. Jakým obviněním čelí?

Tomáš Szabó se spolupodílel na třech vraždách

Tomáš Szabó byl podle obžaloby původně označený jako vykonavatel vraždy. Až poté, co jeho bratranec Miroslav Marček začal spolupracovat s policií, vyšetřovatelé odhalili Szabóovu skutečnou roli. Do Velké Mače jezdil společně s Marčekem a dělal mu řidiče. Z Marčekova přiznání vyplývá i fakt, že kvůli vidině peněz společně zabili také podnikatele Petra Molnára. Na dvojnásobné úkladné vraždě ve Velké Mači se Szabó podílel na základě objednávky, v případě podnikatele Molnára šlo o majetkový prospěch. Szabó čelí také obvinění z nedovoleného ozbrojování. Všechna obvinění popřel.

Alena Zsuzsová – spojka na Kočnera

Alena Zsuzsová byla zatčena hned po výpovědi Andruskóa, který ji označil za osobu, jež mu objednávku vraždy zadala. Zsuzsová od svého zadržení obvinění popírá. Podle prokuratury byla na Kočnerovi finančně závislá.

Marian Kočner si objednal vraždu z pomsty

V Marianu Kočnerovi obžaloba vidí koncový článek celé organizované skupiny. Právě on měl objednávku vraždy zadat Zsuzsové, a to z motivu osobní pomsty. Kuciak o Kočnerovi psal články, díky nimž policie zahájila několik trestních stíhání. Kočner u soudu i ve své závěrečné řeči odmítl, že by pro něho byl Kuciak důležitý.

Kočner rovněž čelí obvinění z nedovoleného ozbrojování, protože v jeho domě policie nalezla náboje. Kočner se k nedovolenému držení střeliva přiznal už v lednu.

Očekávaný rozsudek v případu vraždy sledujeme živě ze Specializovaného trestního soudu v Pezinku.

O rozsudku jsme také natočili podcast – Pavla Holcová v něm komentuje atmosféru u soudu a vysvětluje, proč se podle ní soudci rozhodli tak, jak rozhodli.

Sledujeme online:

14:10 „Není logické, že soud odsoudil obžalovaného Tomáše Szabóa z velké části na základě svědectví Andruskóa, ale Alenu Zsuzsovou ne. Tedy v případu Szabóa mu uvěřil, v případě Zsuzsové a Kočnera ne. A to mi přijde v rozporu se soudní praxí,“ uvedl Daniel Lipšic. 

14:02 „Je to jen první kolo,“ řekl Daniel Lipšic, obhájce Kuciakových. Řekl, že už včera večer měl informace o tom, k čemu senát směřuje. Informoval o tom své klienty a ti mu odpověděli: „Vydržíme, děkujeme.“

13:48 Soudkyně končí soudní líčení.

13:46 Marian Kočner se odvolání vzdal.

13:45 Prokuratura i právní zástupci se na místě proti osvobozujícímu rozsudku odvolali.

13:25 Soudkyně posílá informace věznici v Leopoldově, aby propustili Zsuzsovou. Před věznicí na ni ale už opět čeká policie. Oba obhájci Zsuzsové telefonují přímo ze soudní síně.

13:15 Soud přerušil soudní líčení na 10 minut.

13:10 Předsedkyně soudu Sabová rozhodla, že soud propouští Alenu Zsuzsovou z vazby, protože soud vyhlásil osvobujíci rozsudek.

13:08 Existence motivu nestačí – ani na obvinění a už vůbec ne na odsouzení. Šlo by o odsouzení za myšlenku. Motiv mohly mít i jiné osoby, jak mimo jiné uvedli i Kuciakovi kolegové.“ Soudkyně pak explicitně zmiňuje náš společný článek o propojení italské mafie na tehdejšího předsedu vlády Fica.

Ján Kuciak a náš poslední nedokončený článek…

13:05 Soud se vyjadřuje ke komunikaci v aplikaci Threema.„Nejde za vším vidět šifru a na základě toho si fabulovat vlastní příběh. Navíc když toto dělá osoba, která se konverzace neúčastnila a význam textu nebo emotikonů si domýšlela,“ vysvětluje Sabová. 

13:03 Soudkyně se odvolává na judikaturu ESLP ke korunním svědkům. Tito svědkové mohou být motivováni vypovídat příslibem nižšího trestu. Proto je na jejich výpoveď potřeba takto i nahlížet. Výpověď jediného svědka v této kauze není dostatečný důkaz ke konstatování viny Aleny Zsuzsové.

Soud navíc považuje za nepoužitelné všechny výpovědi Andruskoa z období, kdy byl ještě obžalovaný. 

12:55 Je jediný přímý svědek, který popsal roli Zsuzsové ve vraždě, tím je Zoltán Ansduskó, ostatní k její roli ve vraždě nic neuvedli, nikdy s ní totiž ani nebyli v osobním kontaktu.

12:53 Platí presumpce neviny. „Soud nesmí podlehnout tlaku médií. Právo na spravedlivé soudní líčení je zakotveno v Ústavě,“ argumentuje Sabová.

12:48 U obžalované Zsuzsové nebylo dostatečně prokázáno, že by skutek spáchala. Samotný vztah s Kočnerem totiž neprokazuje vinu. Nenaplnil se ani původní předpoklad obžaloby, že objednatelem vraždy je Kočner. Vina Zsuzsové musí být prokázaná takovými důkazy, aby byla jasná její pozice, buď jako objednatelky nebo zprostředkovatelky. “Samotné podezření nestačí,” zdůraznila Sabová.

12:45 Nebylo dokázáno, že by peníze zaplacené za vraždu, byly od Kočnera. Soud poukazuje na rozpory ve výpovědi Andruskóa, které se týkají kdy přesně měl peníze převzít.

12:42 Obžaloba argumentuje tím, že Kočner měl Zsuzsové odevzdat 50 000 eur hned den po vraždě. Oba to ale popírají, přestože z údajů z BTS věží vyplývá, že se setkat mohli.

12:40 Šifrované zprávy o svrabu, sněhu a jiných metaforách v aplikaci Threema nemohl soud vykládat exaktně. Soud nicméně nepochybuje o zákonnosti tohoto důkazu.

12:35 Na hlavním soudním líčení nebyla předložena ani jedna fotografie Kuciaka, o které by předtím vypovídali Marček nebo Andruskó. V tomto kontextu se nedá s jistotou tvrdit, že fotografie ze sledování Kuciaka by měly být použity k vraždě.

12:27 Z vězení se i přes osvobozující rozsudek nedostane ani Marian Kočner. Ve vazbě je totiž za jinou kauzu: padělání směnek TV Markíza. V této kauze byl Kočner odsouzen k 19 letům v únoru tohoto roku. Obě strany se ale odvolaly, a tak rozsudek není pravomocný. O vině tak bude rozhodovat slovenský Nejvyšší soud, pravděpodobně na podzim tohoto roku.

12:20 Kočner se podle výpovědi Tótha měl vyjádřit tak, že by postačovalo zavraždit jednoho novináře a ostatní by se lekli. S touto myšlenkou se Kočner měl svěřit Tóthovi na dovolené v Chorvatsku v létě 2017. „Tato myšlenka nebyla dostatečně podložena důkazy,“ argumentuje soudkyně Sabová.

12:14 O roli Kočnera ve vraždě nebyl předložen jediný přímý důkaz. Obžaloba byla založena jen na nepřímých důkazech. Podle ní měla být motivem averze Kočnera vůči Kuciakovi, který mu komplikoval podnikání i život. 

12:12 Soud osvobozuje Zsuzsovou pro nedostatek důkazů. Podle práva nesmí být o vině v takovém případě žádná pochybnost.

Odůvodnění rozsudku Aleny Zsuzsové a Mariana Kočnera

12:05 Deník SME informuje, že Alenu Zsuzsovou by měli okamžitě po skončení soudního jednání prepusti propustit z vězení. Očekává se ale, že na svobodě moc dlouho nezůstane. Přímo před věznicí by ji totiž měli zadržet policisté – je totiž obžalována i v kauze vraždy Lászlóa Basternáka, bývalého starosty města Hurbanovo.

12:01 Szabó porušil základní lidská práva, jeho motivace byla finanční.

11:49 V rámci organizované skupiny měl roli vykonavatele. Jako pracovní nástroje používal zbraně s podomácky vyrobenými tlumiči, upravené náboje a auto. Roli řidiče měl jak u skutku vraždy tak při obhlídce místa činu. Tomuto skutku se nebránil a s myšlenkou na vykonání objednávky se ztotožnil. Po vraždě si nechal zaplatit od zadavatele Andruskoa. Tím naplnil skutkovou podstatu.

11:43 Neměli spolu žádné spory, Marček obžalovaného Szaboa vnímal jako autoritu,komentuje Sabová vztah bratranců Marčeka a Szaboa. A tedy neměl důvod křivě ho obvinit z vraždy.

 

11:38 Obžalovaný Szabó detailně popsal, jak s Marčekem jezdili do vesnice, kde Kuciak bydlel. Jeho obhajoba je nelogická, aby se jednalo pouze o „profackování“ novináře, neměl důvod sledovat novináře, tvrdí soudkyně.

11:34 Soudkyně Sabová komentuje Szabovou výpověď před soudem. „Obžalovaný Szabó tento skutek popřel, nicméně se přiznal, že zaútočil na tohoto novináře,“ řekla Sabová a dále popisuje, že Szabó tvrdil, že novináře chtěli pouze zbít. 

11:30 Szabó sehnal střelnou zbraň pro sebe i Marčeka. Soudkyně dále vyjmenovává další podpůrné důkazy, které usvědčují, že skutek Szabó skutečně spáchal.

11:24 Denník N informoval, že rozsudek byl přijat v poměru 2:1. Členové senátu soudcové Rastislav Stieranka a Ivan Matela přehlasovali předsedkyni senátu Ruženu Sabovou. O těchto informacích se spekulovalo už od doby, kdy soud neočekávaně přeložil vyhlášení rozsudku ze 5. srpna 2020 na 3. září 2020. Oficiálně je ale výsledek hlasování neveřejný a všichni o něm musí zachovávat mlčenlivost.

11:13 Szabóa usvědčil Marček. V případu vraždy podnikatele Molnára motivem měla být finanční částka 70 000 eur, co měl Molnár údajně doma. Spáchání skutku vraždy Molnára dosvědčil i Andruskó, který se o tom dozvěděl od Szabóa ve své restauraci.

11:08 Soud zdůvodňuje, proč uznal vinu obžalovaného Tomáše Szabóa. Skutku se měl dopustit společně s Miroslavem Marčekem. Szabó po celou dobu procesu trval na své nevinně.

Odůvodnění rozsudku Tomáše Szabóa

11:06 V následujících minutách bude předsedkyně soudního senátu číst odůvodnění k jednotlivým skutkům všech třech obviněných.

11:01 Soudkyně vyzvala přítomné v sále aby se posadili a vyslechli si odůvodnění rozsudku. Rodiny Kuciakových a Kušnírových se už nevrátily.

10:57 Soud rozhodl o nevině, protože nebylo dokázáno, že skutek opravdu spáchali. Soudkyně odkázala rodiny poškozených se žádostí o náhradu škody na civilní proces.

10:54 Soudkyně čte skutkovou větu, čili zkrácenou verzi skutku, z kterého jsou Kočner a Zsuzsová  obviněni.

10:51 Marianu Kočnerovi se vrací barva do obličeje.

10:47 Marián Kočner a Alena Zsuzsová se osvobozují. Kuciakovi i Kušnírovi opouštějí jednací místnost.

10:46 Soud přiznává Kuciakovým majetkovou újmu 70 000 eur. Musí ji zaplatit Tomáš Szabó.

10:42 Podle rozsudku Tomáš Szabó spáchal závažný zločin úkladné vraždy formou spolupachatelství, a to v obou případech: podnikatele Molnári i Jána Kuciaka a Martiny Kušnírové. Spáchal také zločiny porušení domovní svobody a nedovolého ozborojování. Byl odsouzen k 25 letům vězení s nejvyšší ostrahou.

10:39 Marián Kočner dostáva za nedovolené držení střeliva na peňažný trest 5000 eur. 

10:35 Otec Jozef Kuciak si sedl a má hlavu v dlaních, otřesená je i Zlata Kušnírová. Soudkyně právě čte jak Marček vnikl do domu a zastřelil jejich děti.

10:33 Sabová pokračuje čtením detailů k vraždě Jána Kuciaka a Martiny Kušnírové. Z účasti na této vražde je Szabó uznán vinen. Sudkyně popisuje role Andruskóa, Marčeka a Szabóa.

10:30 Předsedkyně senátu Sabová čte detaily k vraždě Petra Molnára.

10:20 Tomáš Szabó je rovněž uznán vinen z nedovoleného ozbrojování a obchodování se zbraněmi. Soudní senát uznal jeho vinu i v případu vraždy podnikatele Molnára. Tento skutek spáchali spolu s bratrancem Miroslavem Marčekem, který se k vraždě přiznal v lednu 2020.

10:18 Zlata Kušnírová má spojené ruce a modlí se.

10:16 Kočner je uznán vinen z nedovoleného ozbrojování a obchodování se zbraněmi. U Kočnera se našly náboje. Kočner se k tomuto skutku přiznal v lednu 2020.

10:11 Soudkyně Ružena Sabová vyhlašuje rozsudek.

10:06 Kočner vypadá nervózně, vyměňuje si popsaný papír se svým právním zástupcem. V soudní síni jsou obě rodiny. Kromě manželů Kuciakových dnes přišli i bratr Jozef a sestra Mária. Zlata Kušnírová má spolu v lavici tři důvěrníky, tedy lidi jí blízké. Dva z nich jsou sourozenci Martiny.

10:00 Rozsudek si přišel vyslechnout jen Marian Kočner. Alena Zsuzsová ani Tomáš Szabó se nedostavili, jsou tu ale jejich právní zástupci.

9:00 Soudní proces měl původně začít v 9 hodin ráno. Na soudu ale ještě nejsou ani rodiny ani právní zástupci poškozených. Novináři čekají ve speciální vyhrazené místnosti.

8:19 Soudní zřízenci dovezli do projednávací místnosti spis, který má několik desítek svazků.

7:45 Na Specializovaném soudu v Pezinku by dnes podle plánu mohl zaznít rozsudek. Celou kauzu provází zvýšený mediální zájem. Na místě jsou přenosové vozy slovenských i zahraničních televizí.

 

Autorky článku: Eva Kubániová, Pavla Holcová

Autorka úvodní grafiky: Lenka Matoušková