Kauza Kuciak: Kočner se začíná aktivně bránit

Poslední dva dny pokračoval u Specializovaného soudu v Pezinku soudní proces s obžalovanými z vraždy Jána Kuciaka a jeho přítelkyně Martiny Kušnírové. Kvůli koronavirové epidemii proces pokračuje i nadále v omezeném režimu, což se především týká přítomnosti veřejnosti a médií. Předsedkyně soudního senátu Ružena Sabová souhlasila s pořizováním zvukového záznamu, který se přehrává živě přímo ze soudní síně. Ani poslední dva dny soud nevyslýchal žádné svědky a pokračovalo se v provádění listinných důkazů. Z obžalovaných se osobně zúčastnil pouze Marian Kočner, který si několikrát vzal slovo a dlouho se bránil.

I přesto, že listinné důkazy nemusejí být pro posluchače zajímavé, jsou důležitou součástí procesu. Za listinné se považují všechny „nemateriální“ důkazy, které napomohly státním žalobcům obvinit Mariana Kočnera a jeho komplice. V úvodu se četly hlavně znalecké posudky k střelné zbrani nebo posudky Europolu ke kamerovým záznamům z Velké Mače, které přispěly k identifikaci již odsouzeného střelce Miroslava Marčeka a zatím obviněného řidiče Tomáše Szabóa.

Znalecké posudky se týkaly i Aleny Zsuzsové. Bankovky, jež policie objevila při prohlídce jejího domu, prošly analýzou DNA. Kromě otisků Zsuzsové se našly i otisky nespecifikované osoby mužského pohlaví, může jít o Kočnerův otisk. Soudu byl předložen i výpis z banky. Alena Zsuzsová měla 16. března 2018 (přibližně tři týdny po vraždě Jána Kuciaka – pozn.  red.) vložit hotovost v hodnotě 3 150 eur na účet cestovní kanceláře, která organizuje zájezdy do Dubaje. Podle zpráv z Threemy, které máme k dispozici, měl dovolenou v Dubaji Zsuzsové platit Kočner. Zsuzsová se projednávání dlouhodobě nezúčastňuje a reakce její advokátky Júlie Vestenické na tento fakt byla strohá: „Finanční prostředky patřily její matce.“

Středeční proces ukončil Marian Kočner svým nejintenzivnějším výstupem toho dne. Reagoval na znalecký posudek, jenž měl odhadnout hodnotu perel a drahokamů. Ty se našly v autě Kia Rio, které přivezl na policii Peter Tóth spolu s dalšími dokumenty od Kočnerovy rodiny, a o vozidle se mluvilo jako o možném „útěkovém“ autě.

Kočnerův kompromat

Z posudku vyplynulo, že všechny perly a broušené kameny neměly vyšší hodnotu než 1 100 eur. Kočner reagoval, že tyto „šperky“ patří jeho bývalé manželce Karolíně Kočnerové, a přál si, aby jí byly vráceny. „Je nelogické a úplně přitažené za vlasy, aby si tyhle věci, které nemají žádnou hodnotu, dala moje rodina do úschovy k Petru Tóthovi. Na co by moje rodina dávala do úschovy kuličky, které se lepí na textil? Logikou je, že Tóth po mém zadržení vzal z domu z Chrasťové (ulice Kočnerova bydliště – pozn. red.) vše, co se mu zdálo hodnotné, tyto věci naložil do auta a odvezl na policii.“

Udělal by to jenom úplný idiot

Ve čtvrtek byl Kočner u soudu ještě aktivnější. Hned v úvodu si stěžoval, že není informován o tom, jaké důkazy se budou v daný den probírat. Argumentoval, že otec Jána Kuciaka se před soudním jednáním v televizi vyjadřoval k důkazům, které se mají ten den projednávat. Kočner si přál, aby i on dostával tyto informace podobně jako poškozené strany, protože ve vězení se každý den nedostane k počítači. Soudkyně Sabová odpověděla, že tyto informace nemají poškozené strany od členů soudního senátu. Tribunál prý postupuje v důkazním řízení podle návrhů obžaloby.

Pouze 0,2 % lidí, kteří čtou naše kauzy, nás finančně podpoří.

Přidejte se k nám a pomozte nám bojovat proti organizovanému zločinu a korupci.

Cele dopoledne pak bylo věnováno čtení úryvků z novinových článků Jána Kuciaka. Státní zástupce vybral jen ty části, které se týkaly Kočnera. Kuciak podrobně mapoval Kočnerovo podnikání a podle žalobců měla právě důsledná novinářská práce vliv na trestní stíhání v dalších kauzách. Všechny články Jána Kuciaka jsou volně dostupné na portálu Aktuality.sk.

Kočner na Kuciakovy texty poprvé reagoval slovy: „Není pravdou, že by články Jána Kuciaka ohrožovaly moje podnikání nebo mou osobu. (…) Kdybych měl analyzovat větu po větě ze všech těchto článků, jsou plné lží. (…) Je mi upřímně líto, co se stalo Jánu Kuciakovi a jeho přítelkyni. Nikdo na světě nemůže věřit tomu, že bych nechat zabít dva mladé lidi jen proto, že o mně psal. Co bych tím získal? Vždyť je dalších sto novinářů, kteří ho nahradí. Jenom úplný idiot by to udělal.“

Předsedkyně Sabová upozornila Kočnera, že po projednání všech důkazů ještě dostane prostor k vyjádření, neboť před vyřčením rozsudku soud opět přistoupí k výslechu obžalovaných.

Celý život se věnuji tomu, jak píšou ostatní

V soudní síni dnes rovněž zazněly dva záznamy konverzací mezi Kuciakem a Kočnerem. Kuciak si 5. září 2017 nahrál už známý telefonát s Kočnerem, v kterém mu podnikatel vyhrožoval, že bude hledat špínu na něho i na jeho rodinu. Kočner dnes u soudu nepravdivě tvrdil, že portál Aktuality.sk celý telefonický hovor nikdy nezveřejnil. Aktuality.sk zveřejnily nahraný dialog rok po smrti Kuciaka, když se říkalo, že Marian Kočner bude z vraždy obviněný.

„Z našeho rozhovoru nevyplývá žádná agresivita, může to zhodnotit i psycholog. (…) Byl jsem přesvědčen, že psal na objednávku,“ řekl sebevědomě Kočner. Rovněž zpochybnil i Kuciakovy novinářské zkušenosti ve světle své vlastní novinářské praxe. Argumentoval tím, že v Aktuality.sk Kuciak pracoval pouze dva roky, kdežto on sám působil jako novinář sedm let. „Považoval jsem se za fundovanějšího v oblasti žurnalistiky než on, celý život se věnuji tomu, jak píšou ostatní.“

Kuciak ještě za svého života podal na Kočnera trestní oznámení kvůli nebezpečnému vyhrožování a policii podle příslušného zápisu řekl, že se cítí ohrožen. Policie ale nic nepodnikla. Tento fakt Kuciak popsal na svém Facebooku.

 

Kočner v úzkých

Dalším důkazem Kočnerova vyhroceného vztahu ke Kuciakovi byl záznam z tiskové konference z června 2017. Kočnerův obhájce Marek Para vznesl námitku, že soud podle něho přistupuje k dokazování jednostranně. Narážel tím na čtení pouhých útržků z článků, a ne celých Kuciakových textů v patřičném kontextu. Požádal proto namísto prezentované několikaminutové konfrontace svého klienta s Kuciakem, zachycené na tiskové konferenci, o přehrání celé tiskovky, která trvala téměř hodinu. Kočner to zdůvodnil argumentem, že celý záznam z konference dokazuje, jak vysvětluje všem novinářům, že se mýlí. Soudní senát s přehráním celé konference souhlasil.

Daniel Lipšic, obhájce rodiny Kuciakových, na to reagoval, že tato nahrávka dokládá Kuciakovo velmi podrobně zpracované podezření ohledně Kočnerovy trestní ekonomické činnosti. „Mohli jsme sledovat, jak Kuciak chytil Kočnera při lži a dostal ho úzkých.“

Kočner nesouhlasně oponoval: „Tato tisková konference říká to, že jsem člověk, který má pro svá tvrzení důkazy. Usvědčil jsem ze lží několik lidí. (…) Není pravda, že by mě Ján Kuciak dostal do úzkých.“

Roman Kvasnica, advokát paní Kušnírové, upozornil soud, že Marian Kočner „předkládá soudu účelové tvrzení.“

Státní zástupce četl i leasingové smlouvy na auto, které používala Alena Zsuzsová. „Já jsem byl pouze ručitelem tohoto auta. Paní Zsuzsová si auto platila sama dva roky. Pak mi řekla, že má finanční problémy a nedokáže leasing splácet. Nikdy jsem nezpochybňoval, že jsem paní Zsuzsové a její dceři pomáhal. Nejedná se o statisíce ani miliony, ale o leasing použitého auta.“ Advokát Kvasnica připoměl, že Alena Zsuzsová neměla v roce 2018 žádný příjem, pečovala o svou matku a nezletilou dceru a vrátila auto (vyměnila za nové – pozn.  red.), aniž by nějak sledovala osud leasingových splátek. 

Soudní senát nařídil další jednací dny na 18. a 19. května a poté na 1., 17. a 19. června. Soudkyně Sabová již avizovala, že chce vyslýchat Kočnerova bratra Ivana, měla by rovněž vystoupit znalkyně, která prováděla psychologický profil Mariana Kočnera, a budou se číst i zprávy z aplikace Threema, jež naznačují objednávku vraždy Kočnerem. Samotný Kočner dnes potvrdil, že před koncem soudního procesu bude vypovídat.

Autorka článku: Eva Kubániová
Autor úvodní grafiky: Laura Kellöová / Aktuality.sk
Tento text vznikl díky finanční podpoře čtenářů, jako jste vy. Přidejte se do klubu Sester a bratrů v triku.