Kauza Kuciak, den 18: Kočner popřel klíčové zprávy i sledování novinářů 

V pátek pokračoval v Pezinku soud v kauze vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírové. Vypovídali dva hlavní obžalovaní podle vyšetřovatelů zprostředkovatelka vraždy Alena Zsuzsová a objednatel Marian Kočner. Slovenský podnikatel odmítl vyplácení Zsuzsové i svědectví Petra Tótha o cíleném sledování nepohodlných novinářů. Ke slovu se dostala i Zsuzsová, její výslech byl však přerušen a bude pokračovat 29. června.

Soudkyně Sabová vyzvala Mariana Kočnera už ve středu, aby vůbec poprvé před tribunálem vypovídal. Jeho výslech byl přerušen a pokračovat měl v pátek otázkami prokurátora. Ještě před výslechem hlavního aktéra soudkyně přečetla další část zpráv, která byla sice čtena v předchozích dnech, ale soudu chyběl kontext.

Soudkyně zařadila mezi důkazy i výpisy z účtu dcery Aleny Zsuzsové. Marian Kočner na tento účet posílal každý měsíc peníze, což později sám potvrdil. Jednalo se o částku 1000 eur (cca 26 tisíc korun) a dcera Zsuzsové ji dostávala za dobré výsledky ve škole nebo k svátkům. Přesné datum, odkdy dceru Zsuzsové finančně podporuje, ale nedokázal Kočner stanovit. Nejdříve tvrdil, že od září 2017, protože si tehdy mladá Zsuzsová založila účet v bance. Na dodatečnou otázku soudkyně nakonec odpověděl, že peníze jí dává od roku 2014 nebo 2015. Předsedkyně soudního senátu se ho posléze zeptala, proč v komunikaci s Alenou Zsuzsovou používal pro tyto obnosy slovo „výplata“. Kočner to vysvětlil tak, že se bál, aby si v případě prozrazení zasílaných peněz někdo nemyslel, že jde o jeho dítě.

„Paní Zsuzsové jsem neposkytl žádné jiné finanční prostředky než peníze pro její dceru,“ odmítl Kočner otázku, zda v tomto případě nešlo spíš o vyplácení Zsuzsové. „Paní Zsuzsovou jsem nikdy nepovažoval za zaměstnance. Jediné, co pro mě dělala, bylo sbírání hlasů nutných k registraci strany Cíl. Než mě vzali do vazby, starala se také o můj fanpage ‚Na pranýři‘, a to v květnu a v červnu 2018.“ Za sbírání hlasů jí prý na oplátku pomáhal s leasingem na mercedes. 

„S paní Zsuzsovou jsem se seznámil v roce 2012, oslovila mě prostřednictvím e-mailu nebo Facebooku, to si už nepamatuji. Požádala mě o pomoc ohledně pojistné události. Byla samoživitelka a neměla peníze na advokáta. Podobných žádostí jsem dostával několik za měsíc, byla to běžná věc. Bylo mi jí líto, a proto jsem ji nechal přeložit do italštiny a maďarštiny nějaké smlouvy, které jsem ani nepotřeboval,“ popsal Kočner seznámení s Zsuzsovou. Poté dodal, že není jediná žena-samoživitelka, které pomáhá. Údajně existuje několik podobných žen, jež ale u soudu nejmenoval. Advokát Daniel Lipšic nato upozornil, že žádné jiné ženy-matky,  jimž by měl pomáhat, se v jeho komunikaci nenašly.

Černý Petr

Druhou osobou, které se Kočner detailně věnoval, byl Peter Tóth. Společnou dovolenou v Chorvatsku nepopřel, ale podle jeho vyjádření ho nikdy nepovažoval za blízkého člověka, i když se v osobní korespondenci oslovovali bratře. 

„Tóth nebyl nikdy můj osobní přítel,“ řekl včera před soudem. Dále uvedl, že právě Tóth měl přístupové heslo do jeho bankovní aplikace, kde měl kontrolovat platby. Když policie zadržala Marčeka, Szabóa, Andruskóa a Zsuzsovou, Tóth přišel na policii a vypověděl jako utajovaný svědek. Díky němu se policie dostala k dalšímu mobilu Mariana Kočnera s Threemou, ale i s USB klíči, kde byly fotky novinářů. Tóth potvrdil, že pro Kočnera novináře sledoval.

Pouze 0,2 % lidí, kteří čtou naše kauzy, nás finančně podpoří.

Přidejte se k nám a pomozte nám bojovat proti organizovanému zločinu a korupci.

To v pátek hlavní obžalovaný rezolutně popřel a důrazně se ohradil proti Tóthově výpovědi. Podle Tóthova svědectví Kočner hodlal materiály ze sledování novinářů použít  pro svůj kanál ‚Na pranýři‘, kde měli být nepohodlní žurnalisté negativně prezentováni. Kočner před soudem kontroval tím, že jako bývalý novinář chtěl bojovat proti novinářům stejným způsobem analýzou jejich článků. 

„Nikdy v životě jsem o nikom nezískal takové informace (osobní – pozn.red), neexistuje na to žádný důkaz.“ Reagoval slovenský podnikatel na otázku soudkyně, která chtěla vědět, jakým způsobem zamýšlel získat informace o rodině Jána Kuciaka, když mu v telefonu  vyhrožoval, že bude „hledat špínu na něj i jeho rodinu.“ Podle Kočnera veškerý materiál ze sledování vytvořil Tóth.

Poté, co ho státní zástupce konfrontoval se zprávou o přesné adrese Kuciaka, odpověděl, že taková zpráva neexistovala a do spisu byla vložena někým jiným. Stejnou odpověď měl i ohledně další osobní esemesky určené Tóthovi: „Zastav činnost týmu.“ „Takovou sms si nepamatuji. Máme důkazy, že Threema není autentická,“ bránil se před soudem. 

Dodatečně vložené mají být podle Mariana Kočnera i zprávy ze dne po vraždě o setkání s Alenou Zsuzsovou v Bratislavě. Rovněž popřel i to, že Zsuzsová měla na jeho pokyn svádět vlivné osoby a takto získávat kompromitující materiály. 

„Vím o tom, že měla větší portfolio známých lidí. To však byli její kamarádi, její známí. O těchto osobách, o kterých měla informace, jsem měl informace z vlastních zdrojů,“ odpověděl na dotaz týkající se kontaktů Zsuzsové s politiky.

V závěru své výpovědi, jak už předem avizoval, odmítl Kočner odpovídat na otázky advokátů Lipšice a Kvasnici, před soudem zastupujících rodiny zavražděných. Reagoval pouze na dotaz paní Kušnírové ohledně svého setkání s Kuciakem, kdy měl zjišťovat, odkud má o něm novinář informace.

„S Jánem Kuciakem jsem se setkal osobně pouze jednou v životě na tiskovce, která je známá. Kdyby došlo k jinému střetnutí, pan Bárdy (šéfredaktor Aktuality.sk – pozn. red.) by o tom věděl.”

Svět podle Kočnera

Hádka se soudkyní

K výpovědi se dostala i Alena Zsuzsová. Jelikož před soudem už částečně vypovídala v lednu, v pátek měla doplnit jen ty části, které nebyly soudu vysvětleny. Alena Zsuzsová ale namísto toho začala číst hodnocení důkazů podaných všemi svědky. „Mám právo vyjádřit se ke všem důkazům,“ zvýšila hlas na předsedkyni soudního senátu. Nakonec Zsuzsovou usměrnil její advokát. Obžalovaná se spontánně vyjadřovala hlavně na adresu Zoltána Andruskóa a nazvala ho lhářem a nemajetným, pochybným člověkem. „Pan Andruskó přišel o všechna auta, všechny firmy používal na praní špinavých peněz. Je absolutně  nemajetný, má jenom milionové dluhy,“ tvrdila o muži, který ji usvědčil z objednávky vraždy.

K osobě Mariana Kočnera se pak vyjádřila pouze  krátce a zopakovala jeho verzi. Soudkyně poté její výslech přerušila. Na další otázky bude Alena Zsuzsová odpovídat během příštího jednání 29. června. Soud by měl pak pokračovat 20. a 23. července. Žalobci i obhájci dnes opět navrhli další důkazy. Je na soudu, zda je zařadí k projednávání.

Autorka článku: Eva Kubániová
Autorka úvodní fotografie: Eva Kubániová
Tento text vznikl díky finanční podpoře čtenářů, jako jste vy. Přidejte se do klubu Sester a bratrů v triku.