Kam jezdí neonacisté na tábor?

Němečtí militantní pravicoví extremisté se jezdí školit v boji do Ruska. Poblíž Petrohradu podle zprávy německého deníku Focus provozují ruští extremisté tábor, ve kterém ochotně cvičí bojovníky z nejrůznějších států Evropy.

Blízko Petrohradu leží vojenská základna, kterou využívá „Ruské imperiální hnutí“ (Русское Имперское Движениe), polovojenské ultrapravicové uskupení sídlící v Petrohradu. Hnutí je součástí širšího uskupení krajně pravicových „politických pravoslavných“ skupin v Rusku, která propagují monarchii a oslavují ruskou carskou minulost a antisemitismus. Uskupení působí na různých komunikačních kanálech jako Telegram nebo VKontakte, kde momentálně reaguje na vlnu protestů proti rasismu ve Spojených státech amerických jako na „peklo“ a „uctívání černých idolů“.

Polovojenský výcvik na základně probíhá pod hlavičkou klubu se dvěma různými jmény, „Partyzán“ nebo „Rezerva“, a své služby nabízí online i offline, jako například kurzy manipulace se zbraněmi nebo vojenské topografie. Jen za červen 2020 nabízí klub šest různých kurzů, které lze rezervovat prostřednictvím ruské sociální sítě VKontakte. Pravicoví extremisté se v táboře školí v boji – jak na dálku, s použitím zbraní a výbušnin, tak v boji zblízka. Netýká se to jen Němců, podle zprávy byli v táboře přítomni i Švédi nebo Finové. Ti, kteří projdou výcvikem, často odcestují na východ Ukrajiny, aby pomáhali ruským milicím v boji.

Podle německých bezpečnostních složek se tréninku v táboře účastnili členové ultrapravicové Národnědemokratické strany Německa (NDP) a menší neonacistické strany Třetí cesta (Der III. Weg). Německé úřady o aktivitách svých občanů ví, ale nemohou s tím nic dělat, protože neexistuje zákon, který by jim mohl zakázat do Ruska vycestovat. Úřady pro Focus uvedly, že ruský prezident Vladimir Putin výcvikové tábory toleruje. V Rusku je polovojenský výcvik legální a zaštiťuje jej Dobrovolná společnost pro spolupráci s armádou, letectvem a námořnictvem (DOSAAF), organizace, která vznikla ještě za Sovětského svazu.

Do zbraně, krajani?!

Ruské imperiální hnutí prohlásily Spojené státy americké v dubnu za globální teroristickou organizaci. „Musíme jednohlasně odsoudit rasismus, náboženský fanatismus a myšlenku nadvlády bílé rasy,“ vysvětlil prezident Trump tento krok. Vůdce organizace Stanislav Anatoljevič Vorobjov a další dva pohlaváři byli navíc označeni za poskytovatele školení pro teroristické činy, tedy hrozby pro národní bezpečnost a zahraniční politiku Spojených států (což například znamená, že jim USA zmrazily veškerý majetek na své půdě). Rusko k tomu uvedlo, že zapsání skupiny na seznam teroristických skupin nijak v boji proti terorismu nepomáhá a že USA neposkytly k rozhodnutí žádné podklady. Tamní úřady také považují ultrapravicová pravoslavná uskupení za extremistická, jejich existenci ovšem nezakazují. 

Jan Charvát, odborník na politický extremismus, pro investigaci.cz uvedl, že pokud do podobných výcvikových zařízení jezdí čeští neonacisté, jedná se spíše o ojedinělé případy nebo o těchto aktivitách nevíme. „V českém prostředí klasický militantní neonacismus – ti lidi, kteří mají rádi zbraně – v podstatě dnes neexistuje, ačkoli neonacisti mají zbraně a armádu obecně velmi rádi, fascinuje je. U nás je dnes krajní pravice spojená spíše s politickými stranami a antiislamismem.“ Dalším důvodem, proč se čeští extremisté podobných výjezdů neúčastní, může být fakt, že se ke zbraním dostanou doma – němečtí neonacisté jezdívali cvičit střelbu na české střelnice –, o žádném výcviku ale pravděpodobně nemůže být řeč, vysvětluje dále Charvát. „Výcvik například od bývalých vojáků si můžete zaplatit i u nás. Ale je to velmi drahé a je to komerční služba – to mohou být důvody, proč využít ruské školení, bude to levnější, a hlavně podložené neonacistickoou ideologií.“

Autorka článku: Zuzana Šotová
Autor úvodní grafiky: Flickr CC