Jaroslav Haščák jde do vazby

Slovenský Specializovaný trestní soud v Pezinku v pátek večer rozhodl o vazbě pro druhého nejbohatšího Slováka a spolumajitele firmy Penta Investments Jaroslava Haščáka. Soudkyně Pamela Záleská rozhodla, že Haščák jde do vazby. 

O tom, že nejvýše postavení lidé z Penty jsou úzce napojení na slovenské politiky, se mluvilo už roky. Teprve kauza Gorila ale přinesla hmatatelné důkazy o zákulisních dohodách o privatizaci, vlivu na politická rozhodnutí nebo o podezření z korupce. 

Zjištění Slovenské informační služby (SIS) v kauze Gorila ale dlouhou dobu nikdo nevyšetřoval. 

Teprve v roce 2011 unikl tajný přepis audionahrávek pořízený SIS z konspiračního bytu, kde se schůzky mezi politiky a podnikateli odehrávaly. Tento přepis nahrávek potvrzoval, že v konspiračním bytě ve Vazové ulici v Bratislavě se Jaroslav Haščák s politickými špičkami opravdu setkával. Nahrávky zachycují jejich debaty o politice, privatizaci a dalších výhodných obchodech, ze kterých měla Penta profitovat.

Právě kauza Gorila se stala důvodem, proč byl Jaroslav Haščák začátkem týdne slovenskou policií zadržen. Slovenská Národní kriminální agentura (NAKA) se totiž po letech znovu vrátila k vyšetřování tohoto případu, mimo jiné i proto, že mnozí další zadržení ze světa policejních i justičních špiček s policií začali spolupracovat. Jaroslav Haščák dnes u soudu vypovídal šest hodin, zastupuje ho pět právníků včetně jeho manželky Valérie. Návrh prokurátora na vazbu odmítli právníci komentovat.

„Po dohodě vyšetřovatele Národní kriminální agentury s dozorujícím prokurátorem Úřadu speciální prokuratury můžeme k akci NAKA uvést, že jsme zadrželi dvě osoby a proti třem osobám bylo vzneseno obvinění ze zločinu zneužívání pravomoci veřejného činitele, a to dohromady s obzvlášť závažným zločinem přijímání úplatku a legalizace příjmu z trestné činnosti formou spolupachatelství,“ napsala ve svém stanovisku NAKA.

Haščákovi obhájci tvrdí, že jde o účelové trestní stíhání za věci, které se staly před patnácti lety. Samotný Haščák avizuje, že na svoji obranu použije veškeré právní prostředky.

„Policejní zásah v prostorách naší firmy, jakož i vznesení obvinění vůči spolumajiteli Penty Jaroslavu Haščákovi považujeme za neopodstatněné a nepřiměřené. Jaroslav Haščák se dnes (1. 12. 2020, pozn. red.) zúčastnil plánovaného výslechu, který se měl týkat vyšetřování přibližně pět let starého podezření z trestné činnosti z údajného nelegálního obchodování s nahrávkami kauzy Gorila. Po skončení výslechu bylo proti Haščákovi vzneseno obvinění. V této záležitosti, stejně tak jako ve více než osm let trvajícím vyšetřování Gorily, Jaroslav Haščák vždy plně spolupracoval. Zásadně odmítá jakékoli nelegální konání v souvislosti s aktivitami bývalého příslušníka SIS Ľubomíra Arpáše. Podnikne všechny právní kroky na svoji ochranu,“ napsal mluvčí Penty Martin Danko ve stanovisku zaslaném médiím.

Co je to spis Gorila?

V roce 2005 si vedoucí analytického oddělení SIS Peter Holúbek všiml, že před domem ve Vazové ulici v centru Bratislavy, kde bydlel, často parkují zajímavá auta. Šlo o limuzíny politiků a vlivných podnikatelů. Majitelem sousedního bytu vedle Holúbka, kde se tito lidé scházeli, byl bývalý ochrankář a podnikatel Zoltán Varga, který kvůli svému vzhledu získal přezdívku Gorila. SIS požádala o odposlechy a Krajský soud Bratislava je schválil. Slovenský Ústavní soud ale později rozhodnul, že odposlouchávání bylo nelegální, protože nebylo dostatečně odůvodněné.

Z odposlouchávání dělal Holúbek zápisy. Podařilo se mu mimo jiné zachytit setkání Jaroslava Haščáka s tehdejším ministrem průmyslu Jirko Malchárkem nebo s předsedkyní výkonného výboru Fondu národního majetku Annou Bubeníkovou. Ti se bavili o manipulování privatizací a následném vyplácení provizí. Konkrétně šlo o privatizaci tepláren v Bratislavě, Radiokomunikací, rozvodných závodů VSE, SSE a ZSE, Letiště Bratislava, Transpetrolu, Carga, ZSNP Žiar nad Hronom, Podtatranské vodárenské společnosti a polikliniky Tehelná v Bratislavě.

Dalším prominentním návštěvníkem bytu byl předseda strany SMER-SD Robert Fico, tehdy ještě opoziční poslanec. S Haščáken rozebírali sponzory SMERu Juraje Širokého, Vladimíra Poóra a Ivana Káňa a jejich podnikání se státem, ale i nelegální financování strany přes jednoho ze zakladatelů SMERu Fedora Flašíka, jenž podle Fica „vybral 250 pro stranu a 8 nebo 80 si nechal“. Jejich rozhovory se ale týkaly i zdravotnického byznysu Penty. Haščák v tomto směru popsal své obchodní záměry a Fico ho ujistil, že ve svých plánech může počítat s jejich člověkem na zdravotnictví Pavlem Paškem.

V roce 2006 ale odposlouchávání skončilo, pravděpodobně proto, že akci někdo vyzradil. Samotná podezření z korupce ale nikdo nevyšetřil. A právě v roce 2006 měl bývalý příslušník SIS Ľubomír Arpáš ožehavou nahrávku prodat Jaroslavu Haščákovi. Oba jsou dnes zadrženi a obviněni z korupce.

Holúbkovy zápisy z odposlechů unikly na veřejnost až v roce 2011, kdy je pár měsíců před volbami někdo zveřejnil na internetu. Na Slovensku to vyvolalo nevídaný skandál. Samotná audionahrávka ale chyběla. Kvůli kauze vznikl i speciální vyšetřovací tým, žádné výraznější výsledky ovšem nepřinesl.

Samotné vyšetřování totiž dlouhou dobu blokoval speciální prokurátor Dušan Kováčik. Podle informací slovenského Denníku N například zabránil tomu, aby policisté vyslechli Holúbka nebo bývalého ředitele SIS Jána Valka. Odmítal i vyžádání právní pomoci z Kypru, jež měla ozřejmit strukturu a vlastnictví schránkových firem, přes které podle spisu Gorila měla Penta legalizovat úplatky pro Jirko Malchárka. Informace z Kypru Kováčik nakonec poskytl policii až po více než roce od doby, kdy o ně policisté požádali. 

Kočnerův kšeft

Kočner byl namočený snad v každém problému Slovenska za posledních dvacet let,“ prohlásil bývalý zeť Mariana Kočnera v rozhovoru pro investigace.cz. Nebyl daleko od pravdy.

Kočnerův zeť popírá, že by pro něj pral na Maltě peníze

Až do října 2019 se mělo za to, že audionahrávka z kauzy Gorila je ztracená a dochovaly se jen přepisy pořízené Holúbkem. Nebylo tak možné ověřit jejich přesnost a především hodnověrnost.

Jak se ale ukázalo během vyšetřování vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírové, nahrávka, kterou měl Haščákovi údajně prodat Arpáš, nebyla jediná. Jak jsme zjistili z dat v projektu Kočnerovy knižnice, jednu měl k dispozici i Marian Kočner. Ten si ji dobře uschoval u tehdejšího generálního prokurátora Dobroslava Trnky.

V červnu roku 2014 přišel rozčilený Kočner do kanceláře Dobroslava Trnky. Před vstupem si zapnul nahrávání a následně hodinu a třináct minut Trnkovi nadával. Ten se jen chabě bránil. Kočner totiž zjistil, že ačkoli on sám (podle svých slov) nahrávku Gorily prodal Jaroslavu Haščákovi, Trnka a jeho komplicové si ze zvukového záznamu udělali kopii a pokusili se ji Haščákovi prodat podruhé. 

Trnka se bránil tím, že z nahrávky vytvořili jen „vzorky“, které poslali Haščákovu právníkovi. Kočner zuřil, protože „Slavo už za Gorilu zaplatil“ jemu a obával se, že o tyto peníze kvůli Trnkově akci přijde.

Kočner: Já se tě ptám, kolik jste za to chtěli?
Trnka: Já nic.
Kočner: Aha, ty nic.
Trnka: Oni chtěli pět milionů.
Kočner: A teď mi řekni jednu věc. Jak je možné, že jsi souhlasil, a nebo jsi mi neřekl, že materiál, který je do p**i můj, já jsem ho koupil, já jsem ho zaplatil… a u tebe byla jen kopie.

 

Vydírání Haščáka nahrávkou, za kterou už jednou zaplatil, Kočner vůbec nepovažoval za dobrý nápad, což dal Trnkovi pořádně pocítit: „Zabijou tě,“ řekl mu s tím, že v nebezpečí bude i jeho syn.

Dvakrát plať

Podle spisu Gorila měl Jaroslav Haščák zaplatit za zmizení audioverze Gorily Ľubomíru Arpášovi. Nahrávka rozhovoru mezi Kočnerem a prokurátorem Trnkou ale naznačuje, že Haščák pravděpodobně zaplatil za zmizení nebezpečného důkazu i Kočnerovi, a to dokonce víc než Arpášovi – milion eur (tehdy okolo 26 milionů korun).

Audionahrávka Gorily nicméně přežila. Když policie obvinila Kočnera ve věci vraždy Jána a Martiny, provedli u něj domovní prohlídku a nestačili se divit. Našli USB s audiozáznamem odposlechů z bytu ve Vazové ulici.

Policejní tým vyšetřující vraždu předal nahrávky týmu, který se zabývá kauzou Gorila. Jenže opět zasáhl speciální prokurátor Kováčik a originál nahrávky si od týmu okamžitě vyžádal. Napřed ústně, a když dostal jen kopii, tak i písemně.

Audionahrávka byla nakonec zpřístupněna i široké veřejnosti. V půlce října 2019 se objevila na internetu a 39 hodin odposlechů z konspiračního bytu se začalo volně šířit.

Dušana Kováčika jako jednoho z členů Bödörovy skupiny zadržela policie 22. října 2020. Je obviněný z toho, že založil, zosnoval a podporoval zločineckou skupinu, z přijímání úplatků a ze zneužití pravomoci veřejného činitele.

Chobotnice z šestého patra

Na začátku týdne policie zadržela a obvinila i Jaroslava Haščáka, což je prozatím nejzávažnější důsledek vyšetřování kauzy Gorila. Haščák i Kováčik jsou ale obvinění pouze z trestných činů spáchaných při obchodování s nahrávkou. Za další obchodování s nahrávkou je stíhaný na svobodě i bývalý generální prokurátor Dobroslav Trnka.

Jaroslav Haščák se vzdal svých výkonných funkcí v Pentě, zůstává ale jejím spolumajitelem. Jeho práci má zastat Ian Child.

Autoři textu: Tomáš Madleňák (ICKJ.sk), Pavla Holcová
Autor úvodní grafiky: Lukáš Nechvátal
Tento text vznikl díky finanční podpoře čtenářů, jako jste vy. Přidejte se do Klubu neprůstřelných a podpořte naši práci.