Jak vypadá rusko-ukrajinský konflikt na Facebooku

Konflikt mezi Ruskem a Ukrajinou přerostl do invaze Ruska na území Ukrajiny. Jeho součástí je i propagandistická a dezinformační válka v prostředí sociálních sítí. Vytvořili jsme proto přehledný nástroj monitorující debaty o tomto konfliktu na sociální síti Facebook. Záměrem je lépe porozumět, jakým způsobem jsou konflikt a rozjíždějící se válka komunikovány, rámovány nebo interpretovány skupinami i osobami, které jsou k propagandě a dezinformacím náchylné. 

Na této adrese naleznete jednoduchou webovou aplikaci, která obsahuje čtyři základní informační zdroje z Facebooku. 

První z nich se jmenuje Ze skupin, kde se píše o Ukrajině a Rusku, a zobrazuje posty z otevřených českých facebookových skupin, jež obsahují slova jako Ukrajina, Rusko či Putin.

Druhý nese název Ze stránek, kde se píše o Ukrajině a Rusku, a zobrazuje posty z otevřených českých facebookových stránek, které obsahují slova jako Ukrajina, Rusko či Putin.

Další sloupec nazvaný Skupiny sdílející konspirační weby přináší posty ze skupin, jež v posledním týdnu sdílely alespoň pět odkazů na servery, které často zveřejňují konspirační teorie, nebo na oficiální ruský státní kanál Sputnik v češtině. 

Poslední sloupec Stránky sdílející konspirační weby pak přináší posty ze stránek, jež v posledním týdnu sdílely alespoň pět odkazů na servery, které často sdílí konspirační teorie, nebo na oficiální ruský státní kanál Sputnik v češtině. 

Dohromady uvidíme, jak v reálném čase probíhá obecná komunikace o Ukrajině a Rusku na českém Facebooku i jaký obsah přinášejí skupiny, které rovněž šíří konspirační obsah. 

Autor textu: Josef Šlerka
Autor úvodního obrázku: Josef Šlerka

 


Metodologie:

Aplikace je vytvořena pomocí služby CrowdTangle, která paří společnosti Facebook a je určena pro novináře a akademické pracovníky. Je možné ji používat v redakci a nastavit si vlastní filtry, a to včetně typu postů či možnosti nechat si zobrazit jen kupříkladu ty, které mají větší počet interakcí, než je na stránce obvyklé.

Pro vytvoření seznamu skupin a stránek jsme využili kombinaci služeb CrowdTangle a BuzzSumo. Základem byl seznam konspiračních webů ze stránek Atlas konspirací. K nim jsme přidali stránky ruské státní tiskové agentury Sputnik v české mutaci a některé nezařazené weby, které přinesly silný prokremelský narativ, jako například Slovenské nebe nebo iNadhled. Následně jsme vzali seznam článků, jež tyto servery publikovaly v uplynulém týdnu, a pomocí služby CrowdTangle jsme našli skupiny a stránky, které je často sdílely. Do našeho seznamu jsme vybrali pouze ty, které měli alespoň pět sdílení těchto odkazů.