Jak dál po Kellnerovi

Nový šéf PPF Group Ladislav Bartoníček měl ve finanční skupině na starost pojišťovací byznys, biotechnologie a telekomunikace. Se zakladatelem a majoritním vlastníkem PPF Group Petrem Kellnerem, který poslední březnovou sobotu tragicky zemřel, se znal třicet let. Na rozdíl od vizionáře Kellnera ho provází spíš pověst analytika a technokrata.

Známý mé spolužačky

V pondělí 29. března skupina PPF oznámila, že při nehodě vrtulníku v Aljašských horách zemřel její zakladatel a majoritní akcionář Petr Kellner. Ve stejný den se na webových stránkách PPF také objevila zpráva, že „řízením veškerých aktivit ve skupině“ byl pověřen jeden z minoritních akcionářů Ladislav Bartoníček.

Proč právě on a jakým způsobem byl vybrán, nechce mluvčí PPF Group Jitka Tkadlecová prozradit: „Nemohu vám říci více informací, než je v oznámení.“ Stručné oficiální komuniké přitom zmiňuje pouze to, že „jednotlivé společnosti skupiny PPF jsou řízeny profesionálními týmy manažerů“, „na jejím běžném každodenním fungování se odchodem jejího zakladatele nic nemění“ a že „PPF bude pod vedením Ladislava Bartoníčka pokračovat ve svých investičních projektech v souladu s plány a vizemi, které se svým týmem spolupracovníků vytvořil Petr Kellner“.

Absolvent elektrotechnické fakulty na pražském ČVUT Ladislav Bartoníček (1964), jenž zahájil profesní kariéru jako testovací technik v podniku ČKD, poznal budoucího nejbohatšího muže Česka Kellnera krátce po revoluci. „Studoval jsem v Praze speciální program MBA,“ vyprávěl Bartoníček před dvěma lety serveru seznam.cz. „Jedna spolužačka se s Petrem znala, takže jsme se potkali a domluvili, že by bylo zajímavé spolupracovat. Pro mě to byla i příležitost aplikovat v praxi to, co jsem se právě naučil. A nějak to zafungovalo.“

Psal se rok 1991, právě se rozbíhala kuponová privatizace a absolvent pražské Vysoké školy ekonomické a prodavač kopírek Petr Kellner založil (spolu s dalšími dvěma podnikateli) Správu prvního privatizačního fondu. Patřilo pod ní pět investičních fondů a Ladislav Bartoníček zasedl v představenstvu jednoho z nich, Regionálního investičního fondu.

PPF rozjela reklamní kampaň, v níž majitele kuponových knížek přesvědčoval například známý herec Josef Dvořák. Čtyřicet milionů korun na reklamu si PPF půjčila od státní firmy Sklo Union, půjčku později splatila. PPF nakonec patřila v první i druhé vlně kuponové privatizace mezi několik nejsilnějších investičních správcovských společností, převzala více než dvě stovky privatizovaných podniků v hodnotě kolem pěti miliard korun. Privatizační fondy se později spojily do akciovky PPF investiční společnost a v jejím čele coby výkonný ředitel stanul Ladislav Bartoníček.

#PanamaPapers

Dělat velké věci

Zlomem v historii dnes největší tuzemské finanční skupiny, která má vlastní kapitál asi 230 miliard korun, byl rok 1996. Tehdy nakoupila (od Interbanky a České spořitelny) 20 procent akcií České pojišťovny, kterou manažersky ovládla, a postupně se stala jejím jediným vlastníkem. Státní balík v hodnotě 30 procent akcií pojišťovny prodala PPF v roce 2001 vláda současného prezidenta Miloše Zemana.

Česká pojišťovna, jež od konce devadesátých let patřila k nejziskovějším firmám v Česku, se stala základem bohatství skupiny PPF. Jejím generálním ředitelem byl od nákupu prvního balíku akcií v roce 1996 až do roku 2006 právě Bartoníček. A nejen pro PPF, ale i pro něj osobně byla expanze v pojišťovně klíčová. „Velkým zlomem bylo, když jsme s minoritním podílem díky nějakým dohodám a opcím začali spravovat Českou pojišťovnu. A že jsme ji dokázali opravdu spravit,“ popsal v už citovaném rozhovoru pro seznam.cz. „V tu chvíli bylo zřejmé, že jsme schopni dělat velké věci.“

V roce 2007 pak přišel Kellnerův první velký obchod: italské pojišťovně Generali prodal 51 procent akcií České pojišťovny. Následně vznikl společný podnik skupiny PPF a Generali, firma Generali PPF holding neboli jedna z největších pojišťovacích skupin ve střední a východní Evropě. Jejím generálním ředitelem byl do roku 2013 znovu Ladislav Bartoníček.

Obchod z roku 2007 vystřelil PPF Group do první evropské byznysové ligy. Bartoníček se v témže roce stal s 0,535 procenty akcií jedním z minoritních akcionářů PPF. Jejím druhým současným menšinovým akcionářem (se stejným procentem akcií) je od roku 2010 Belgičan Jean-Pascal Duvieusart. Ten je zároveň od loňska generálním ředitelem úvěrové společnosti Home Credit.

Právě rozšíření portfolia PPF o spotřebitelské úvěry považuje Ladislav Bartoníček podle svých dřívějších výroků v médiích za další milník ve vývoji PPF. Stěžejní na tomto poli je zmíněný Home Credit, který expandoval mimo jiné do Číny. Úvěrový byznys PPF ale podle Bartoníčka začal tím, že Česká pojišťovna získala upadající firmu Moravská leasingová společnost a místo toho, aby ji zlikvidovala, se rozhodla její „byznys model rozvinout“. „Řekli jsme si, že je to zajímavý byznys,“ popsal Bartoníček. „Příležitost, kterou jsme uchopili ve správný čas a pomocí správných lidí.“ 

Boj o nástupnictví

Čtyři roky (v letech 2014 až 2018) vedl Ladislav Bartoníček společnost Sotio podnikající v dalším oboru, na který se PPF vrhla – v biomedicíně. Sotio vznikla na zelené louce na popud Petra Kellnera a věnuje se výzkumu a vývoji nových léčebných postupů v oblasti onkologie a autoimunitních onemocnění. Před dvěma roky například hlásila „nadějné výsledky testů léku na rakovinu plic“.

Od roku 2018 pak Bartoníček zodpovídal v rámci skupiny za telekomunikace. PPF převzala operátora O2, patří jí i firma Cetin a Telenor CEE. Záhy začala telekomunikační byznys propojovat s médii, O2 TV je dnes zavedenou značkou na českém i slovenském trhu. Do portfolia PPF patří také skupina CME (Central European Media Enterprises), která provozuje rádia a televize v pěti evropských státech (v Česku jde například o TV Nova).

Dnes je tak jasné pouze to, že řízení skupiny PPF, která operuje ve více než dvaceti zemích a je rozkročená od finančnictví a pojišťovnictví přes telekomunikace a média až po biotechnologie, reality, strojírenství, zemědělství či správu elektronického mýta, se ujal Ladislav Bartoníček. Zřejmé jsou i úkoly, které před ním stojí – dotáhnout rozběhlé akvizice v čele s Moneta Money Bank a stabilizovat splátkový byznys Home Credit, kde má skupina vysoké ztráty.

Kdo se však stane majitelem skoro 99 procent akcií PPF, které držel Petr Kellner, a zda o jejím dalším směřování bude rozhodovat jeho rodina, zatím zůstává otázkou. „Jsou spuštěny procesy, které se právě v takové situaci spouštějí,“ řekl ČT24 ředitel komunikace PPF Vladimír Mlynář. „My uděláme všechno pro to, aby rodina měla co největší vliv na rozhodování.“ Dodal ale, že na nějaká konkrétnější vyjádření je zatím brzy.

Média zároveň připomněla, že do situace může zasáhnout podnikatel Daniel Křetínský, přítel Kellnerovy dcery Anny. Analytik společnosti BH Securities Štěpán Křeček pro server irozhlas.cz například zmínil, že začne „boj o nástupnictví“. „Je samozřejmě smutné se o tom v tuto chvíli bavit, ale celá řada lidí se té smrti bezpochyby pokusí využít,“ prohlásil. Na otázku, zda se do tohoto boje podle něj zapojí i Daniel Křetínský, opáčil: „Má s miliardovým byznysem zkušenosti a je tam rodinná vazba, takže se takové řešení nabízí.“ 

Autorka článku: Hana Čápová
Zdroj úvodní fotografie: ČTK/Peška Stanislav
Tento text vznikl díky finanční podpoře čtenářů, jako jste vy. Přidejte se do Klubu neprůstřelných a podpořte naši práci.