zoran jaksic

Je 15. dubna 2009 a na letišti v Barceloně zadrželi po příletu z Milána mezinárodně hledaného obchodníka s kokainem Zorana Jakšiće. Po chvíli byl ale narkobaron opět na svobodě. Jakšić totiž policistům předložil dokumenty vystavené na jméno Štefana H. z malé vesnice na severu Slovenska. 

Cestovní pas, občanský průkaz a kartička zdravotního pojištění – tato kombinace dokladů přesvědčila španělskou policii o tom, že před nimi nestojí Jakšić, nýbrž Štefan H. ze Slovenska. Investigativnímu centru Jána Kuciaka (ICJK) se dotyčného Štefana podařilo vypátrat a sejít se s ním. Pochází z malé vesnice s přibližně 1 400 obyvateli. Až na sporadické cesty za dcerou do Itálie do zahraničí příliš necestuje. Po chvíli si však Štefan vzpomněl, že zhruba před deseti lety si jeho pas vzal syn a už mu ho nikdy nevrátil. Pozbytí cestovního dokladu zjistil až v momentě, kdy chtěl odcestovat. Pas proto začal shánět u syna, který mu však řekl, že jej prý zapomněl v kapse od kalhot, jež vypral v pračce, a znehodnocený pas následně vyhodil. 

Reportéři ICJK se setkali i se synem, který si změnil jméno a ze severního Slovenska se přestěhoval na předměstí Bratislavy. Na otcův pas si nevzpomněl, ale variantu, že by jej vzal a nikdy nevrátil, považuje za výmysl. S rodiči se nebaví a nenavštěvují se.

Ve víně je… kokain

Zoran Jakšić v roce 2007 rozjel velkolepý plán. Z Argentiny chtěl do Evropy pašovat kokain v lahvích od vína. Podle italských vyšetřovatelů kartel Grupo America, ve kterém měl Jakšić výsadní postavení, téměř monopolizoval dovoz kokainu do Evropy po moři. 

Na kauze Grupo America pracujeme přes pět let.

Zjistit, jak funguje mezinárodní drogový kartel a kdo jej kryje, nejde za týden. Ani za měsíc. A ani bez vaší podpory.

O rok později, den před svatým Valentýnem 2008, slovenská celní správa a policie oznámily senzační zadržení největší zásilky kokainu v historii Slovenska. Šlo o 164 kilogramů čistého kokainu, jež celníci i policisté objevili sami a bez pomoci zahraničních protidrogových jednotek. Tento fakt měl možná později vliv i na to, jak celý případ dopadl: policie mohla zásilku pustit a dál sledovat, což se nestalo, podle dostupných informací také nikoho neobvinila.

Způsob, jakým byla zásilka kokainu maskovaná, byl také nevídaný. Pašeráci kokain zkapalněli a nalili jej do lahví s vínem. Víno pak naskládali do modrého přepravního kontejneru, který na slovenské překladiště dorazil z Argentiny s krátkou zastávkou v Hamburku. Policie zásilku odhalila jen díky tomu, že pašeráci použili při vyplňování průvodních dokumentů ke kontejneru firmu, jejíž název využili už v minulosti na pašování tabáků a cigaret. Analytici tak zalarmovali celníky, kteří kontejner otevírali s tím, že uvnitř budou pašované cigarety. Že odhalí kokain, podle ICJK vůbec netušili.

Zadržené kartony měly obsahovat víno. V některých byl tekutý kokain. Zdroj: Celní správa SR, 2008

Celníci tak dlouho do noci vykládali stovky lahví chardonnay a malbecu z argentinského vinařství Don Alberto, Torres. Některé krabice s vínem ale byly těžší a měly i nenápadné označení. Celníci proto během noci vyřadili 35 krabic s celkem 420 lahvemi, jež obsahovaly neznámou hustou kapalinu. Už první testy ukázaly, že na krabicích vína jsou stopy kokainu.

Původním plánem bylo „kokainové víno“ zase zabalit a sledovat, kdo je příjemce zásilky. S tím ale nesouhlasil prokurátor, který se bál, že by se kokain mohl ztratit. 

Lahve s tekutým kokainem tak zůstaly na Slovensku, kde je kriminalisté dál analyzovali. „Tekutý kokain se několik hodin přeléval z lahví do nádob, co byly v kuchyňce na policejním prezidiu,“ řekl ICJK zdroj. Podle následné chemické analýzy obsahovala každá lahev 900 gramů hutné kapaliny, ze které bylo možné laboratorně extrahovat 390 gramů stoprocentního kokainu. Policie stanovila cenu tohoto zabaveného kokainu na černém trhu v rozmezí 3,5 až 6 miliard korun.

Láhev plná kokaínu. Zdroj: Celní správa SR, 2008

Přímo na lahvích s kokainovým malbecem ročník 2006 byla jako dovozce uvedena slovenská firma Magnific, s. r. o., se sídlem v paneláku v Levicích. Podle televize TA3 poštu pro tuto organizaci přebíral Slovák, jehož firma se Magnificu starala i o účetnictví. Jak vyšlo záhy najevo, konatelé Magnificu byli Maďaři. Podle vyšetřovatelů ale koncovými odběrateli mohli být Srbové. 

V době, kdy se na Slovensku řešila zásilka kokainu ve víně, Zoran Jakšić žil v Buenos Aires. V roce 2007 ale neměl dobrý odhad a dodávku půl tuny čistého kokainu nabídnul řeckému agentovi americké Drug Enforcement Administration (DEA). DEA ho tak spolu s argentinskou policií začaly odposlouchávat. Z odposlechů zjistili, že Jakšić plánoval nakoupit kokain v Argentině, Peru a v Brazílii a vozit ho do Evropy v lahvích od vína přes nastrčenou italskou společnost. 

V létě roku 2008 už měli argentinští vyšetřovatelé na základě odposlechů a sledování dost důkazů k tomu, že skupina je v posledním stádiu přípravy na pašování kokainu do některého ze španělských přístavů v lahvích od vína. V září tak zadrželi jednoho z hlavních organizátorů Gonzala Gambou a s ním zajistili i lahve od vína s tekutým kokainem, prázdné lahve a vinné etikety. Policisté chtěli zatknout i Zorana Jakšiće, ten ale údajně dostal od někoho avízo a z Argentiny na poslední chvíli uprchl.

 Přestože se nám spolu s ICJK nepodařilo přímo prokázat, že kokain zadržený na Slovensku patřil Grupo America, modus operandi skupiny by tomu odpovídal. Slovenský kokain byl zajištěný začátkem roku 2008, kdy byl Zoran Jakšić v Argentině mimořádně činný. Množství 164 kilogramů odpovídá množství, které kartel Grupo America běžně převážel. A skutečnost, že v Bratislavě působí významný člen kartelu Mladen Miljanić, naše podezření jen prohlubuje.

Na mrtvém bodě uvízlo i oficiální vyšetřování jak na Slovensku, tak v Argentině. Jeden z největších záchytů kokainu ve střední Evropě tak skončil bez konkrétních obvinění.

Slovenská tečka za případem

Podle oficiálních informací bylo oněch 164 kilogramů tekutého kokainu se vší parádou spáleno v továrních pecích Duslo Šala pod dohledem po zuby ozbrojených policejních jednotek. 

Jenže podle ICJK to proběhlo trochu jinak. Když slovenská policie začala prověřovat naprosto nesouvisející případ podvodů s DPH, zachytila zajímavé informace o „likvidaci“ této obrovské zásilky kokainu. Podezřelé osoby si prý na černém trhu koupily kokain, který měl být zlikvidovaný ve spalovně. Z toho, co podezřelí tvrdili, vyplývá, že někdo kokain vyměnil za cukr, který nakonec skončil místo kokainu ve spalovně. Na černém trhu se měl vysoce kvalitní kokain objevit pouhý den po okázalém pálení v Duslo Šala. Podle operativních informací, které získalo ICJK, měla stát za výměnou kokainu za cukr skupina bývalých policistů. Množství kokainu, k němuž se dostali, bylo údajně tak velké, že ho museli distribuovat i v zahraničí. Tato podezření měla prověřovat i policejní inspekce, k jejich vyšetření ale podle dostupných informací nikdy nedošlo. 

Autor textu: Lukáš Diko (ICJK)
Autorka grafiky: Lenka Matoušková
Tento text vznikl díky finanční podpoře čtenářů, jako jste vy. Přidejte se do klubu Sester a bratrů v triku.