Dominikánská republika jako oáza pro pašeráky kokainu

Dominikánský drogový trh je s tím evropským těsně propojený. Většina kokainu, který putuje přes Dominikánskou republiku, totiž směřuje právě do Evropy. Pověst této země také láká evropské zločince. Lze tam žít v luxusu a člověk „má možnost změnit si identitu, být vidět, nebo rychle zmizet“, jak upozorňuje dominikánský policista. Novináři z InSight Crime odhalují strukturu místních pašeráckých sítí a korupce, která nahrává organizovanému zločinu.

V roce 2020 dominikánská policie zatkla osm členů italské mafie Clan Contini, kteří v této karibské zemi podnikali a posílali své děti do místních škol. Z evropských zločinců se v Dominikánské republice často stává spojka pro mezinárodní zločinecké struktury. Kromě toho tam fungují rozsáhlé kriminální sítě zabývající se pašováním kokainu z Jižní Ameriky do USA a Evropy. Drogoví pašeráci podle expertky na praní peněz, jež chtěla zůstat v anonymitě, přebírají roli byznysmenů, tváří se důvěryhodně a obchodují i s bankami.

Země se stala centrem pro obchod s drogami díky několika faktorům. Prezident Dominikánské republiky Luis Abinader sice vyhlásil drogovým pašerákům válku, podle odborníků ale korupce a tajné dohody s politiky vytvořily prostředí, kde se stírají hranice mezi politickou a kriminální elitou.

Pro pašeráky je rovněž výhodná geografická poloha Dominikánské republiky. Země se nachází mezi jihoamerickými státy, kde se drogy vyrábějí, a americkým a hlavně pak evropským trhem, který je podle InSight Crime u obchodníků s kokainem čím dál víc oblíbený. Drogy do Evropy putují přes Caucedo, největší přístav v zemi.

Evropa: Rekordní množství zabaveného kokainu již čtvrtý rok po sobě

Drogové přestupní místo

Z přístavu Caucedo se ale narkotika přepravují po moři nejen do Evropy, nýbrž do celého světa. Není proto náhoda, že od letošního ledna do června tu úřady zabavily skoro 17 tun kokainu.

Zásilky s kokainem do Cauceda putují v kontejnerových lodích, v člunech nebo rybářských plavidlech. Kolumbie a Venezuela, kde jsou laboratoře na výrobu chlorohydrátu kokainu z lístků koky, jsou vzdáleny jen asi 1 600 kilometrů. Droga se do přístavu dostává i přes opuštěné pláže, kde pašeráci balíčky vyzvednou, a v Caucedu je buď schovají, nebo rovnou přemístí na další loď směřující do požadované destinace.

Zatímco dříve pašeráci pouze otevřeli kontejner a přidali k nákladu kokain, v současnosti drogu často skladují v upravených boxech mimo přístav, než nastane čas poslat ji zákazníkům. Kokain potom znovu přivezou do přístavu v nákladních autech. Zločinci se navíc naučili falšovat pečeti, kterými se zajišťují kontejnery před samotnou přepravou. K tomu potřebují mít přepravní dokumenty, a tedy i napojení na zaměstnance přístavu.

Caucedo je podle expertů náchylné ke korupci a pro zločince tak není těžké tyto papíry získat. Zaměstnanci nejsou schopní kontrolovat každý box, jenž přístavem prochází. Mimo to mají i velmi nízké platy. Ochranka v přístavu dostává průměrně 450 dolarů měsíčně (což je asi 10 881 korun). Obchodníci s drogami jim samozřejmě mohou nabídnout mnohem víc.

„Dokonce po vás nikdo ani nechce, abyste byl nějak aktivní. Někdy vám třeba nabídnou 10 tisíc dolarů (asi 241 800 korun), abyste šli ve správnou chvíli na tři minuty na toaletu,“ říká Alberto Arean Varela z Úřadu OSN pro drogy a kriminalitu. Dodává, že k tomu, aby celý pašerácký řetězec fungoval, je zapotřebí také podobné korupce v evropských přístavech.

Zločinci byznysmeni

Na začátku dekády začínali drogoví překupníci z Kolumbie využívat Dominikánskou republiku jako zastávku na své trase do USA. Získávali tu kontakty na místní pašeráky a hlavy drogových kartelů, kteří mohli zásilky s kokainem schovávat a následně posílat dál. Později ale dominikánští zločinci začali sami aktivně uzavírat obchody se svými kolumbijskými protějšky a prodávat drogy do Evropy a USA.

Jednou z takových postav byl César Emilio Peralta, přezdívaný „El Abusador“. Býval jedním z nejmocnějších obchodníků s drogami v zemi. Do jeho luxusních nočních klubů chodila dominikánská elita, politici i obchodníci s drogami.

V roce 2019 Peralta údajně organizoval převoz okolo 25 tun kokainu ročně, pral peníze a obchodoval s kolumbijskými ženami. Fungoval jako spojka mezi kolumbijskými dodavateli kokainu a distributory v Portoriku a USA. V prosinci 2019 ho však zatkli a nyní je kvůli drogovým zločinům v Portoriku souzen.

Peralta měl vazby na režim bývalého dominikánského prezidenta Danila Mediny. Exprezident dokonce přiznal, že od drogového bosse dostal peníze na svou volební kampaň. Tento případ otevírá další dominikánský problém, jenž umožňuje, aby tu prosperoval obchod s drogami, totiž napojení drogových sítí na politické funkcionáře.

Země, kde kvete korupce

Podle dominikánského soudce, který chce zůstat v anonymitě, vysoce postavení lidé v zemi zneužívají své pozice a beztrestnosti. „Pocházíme z kultury, kde byly určité zločiny z velké části neviditelné. Stíhaly se jen pouliční přestupky, krádeže a podobně. Ale korupce? Téměř nikdy,“ vysvětluje soudce.

Během vlády exprezidenta Danila Mediny (2012–2020) v zemi vznikla rozsáhlá korupční síť, která zahrnovala i lidi z bezpečnostních a vojenských složek. Zločinci tu opakovaně přispívali politikům na jejich kampaně. V roce 2020 museli dva soudci odejít ze svých míst kvůli obviněním, že dostali peníze od drogového pašeráka. O rok později byl kvůli pašování kokainu zatčen politik Miguel Gutiérrez Díaz.

Kriminálníci jsou navíc napojení i na dominikánskou policii. Muž, který stál v roce 2014 v čele Ústředního ředitelství pro boj s narkotiky (Dirección Central Antinarcóticos), ukradl skoro tunu kokainu a dostal za to 20 let vězení. Bývalá hlavní prokurátorka Yeni Berenice Reynoso se o rok později vyjádřila, že policie a armáda byly zapojeny až do 90 % organizovaného zločinu.

V posledních letech se dominikánským úřadům daří proti drogovým zločinům zasahovat. Nový prezident republiky Luis Abinader vyhlásil drogovým pašerákům válku a lidé vyjadřují naději, že soudní systém začne proti korupci důsledně bojovat. Podle odborníků je ale korupce v zemi stále hluboce zakořeněná.

Transparency International zařadila Dominikánskou republiku na 128 místo ze 180, co se týká vnímání korupce. Organizace varovala, že veřejné instituce jsou vůči tomuto jevu stále náchylné. Podle novinářů z InSight Crime k tomu přispívají také špatně nastavené zákony o financování politických kampaní. Toho zločinci zneužívají a snaží se posílit svůj vliv na politiky tím, že jim na jejich kampaně poskytnou peníze.

Autoři textu: Douwe Den Held, Anastasia Austin (InSight Crime); autorka české verze: Mahulena Kopecká
Autorka úvodní grafiky: Martina Bartl