Další rozšíření Magnitského zákona se dotkne zbrojaře i prezidenta

Lukáš Nechvátal

Vláda Spojených států amerických spustila nový režim sankcí proti kroupčníkům a osobám porušujícím lidská práva. Na základě Globálního Magnitského zákona, který Kongres schválil v roce 2016, podepsal Trump na sklonku prosince 2017 nařízení, jímž uvalil sankce vůči 13 „subjektům činným v porušování lidských práv a v korupčním jednání”. O Sergejovi Magnitském, po kterém je zákon pojmenován, jsme psali zde.

Úřad pro kontrolu zahraničních aktiv (OFAC), který spadá pod tamní Ministerstvo financí, jménem ministra uložil v rámci nově vydaného nařízení sankce dalším 39 přidruženým osobám.

V důsledku těchto akcí je veškerý majetek všech fyzických i právnických osob uvedených v nařízení v rámci jurisdikce Spojených států amerických zablokován, je jim zakázán vstup na území USA a američtí občané mají zákaz uskutečňovat s nimi jakékoliv transakce.

Na černou listinu se dostal například bývalý prezident Gambie Yahya Jammeh, údajně nejvíc nenáviděná osoba Uzbekistánu a dcera bývalého uzbeckého prezidenta Gulnara Karimova nebo srbský obchodník se zbraněmi Slobodan Tešić, který má údajně vazby i na české zbrojaře.

V České republice se o přijetí Magnitského zákona zatím nejedná. Dalších zemí, které přijaly Magnitského zákon nebo si na jeho základě vytvořily podobný, je zatím poskrovnu. Jmenovat můžeme kromě Spojených států například Kanadu, Estonsko, Litvu nebo Velkou Británii. Doufejme, že seznam těchto zemí se bude, na rozdíl od toho ve schváleném nařízení, rozšiřovat.

Celý seznam osob a subjektů, jež jsou ve Spojených státech sankcionovány, naleznete ZDE.