Vláda Petra Fialy v boji proti dezinformacím: Jak může pomoci umělá inteligence?

Vláda Petra Fialy deklarovala boj s dezinformacemi jako jednu ze svých priorit, zatím ale stále tápe, jak tento boj vést. Možná jí v tom pomůže umělá inteligence. Ve svém úsilí začala vláda tím, že podpořila blokování konspiračních a dezinformačních webů. Poté byl zřízen a pár měsíců nato zase zrušen post zvláštního zmocněnce pro tuto oblast. V únoru se jeho agenda přesunula pod křídla poradce pro národní bezpečnost Tomáše Pojara, který přiznává, že neumí dezinformace definovat. „Je to slovo, o kterém každý mluví a každý si pod ním představuje něco jiného. Když se zeptáte, co to vlastně je, nikdo vám na to neodpoví,“ říká a dodává, že se teď chce soustředit hlavně na dezinformace a konspirace ze zahraničí.

Konspirační a dezinformační servery přitom měsíčně publikují stovky zpráv, na sociálních sítích se pak tyto zprávy dále masivně šíří a je čím dál náročnější tato data analyzovat. Jak ale ukazuje experiment investigace.cz, může existovat poměrně jednoduché a relativně levné řešení. Určit, které příspěvky jsou konspirační či dezinformační, může pomoct umělá inteligence (AI), přesněji velké jazykové modely jako ChatGPT.

Z domácích serverů, které často šíří konspirace, dezinformace a prokremelskou či alt-right propagandu, vybrala investigace.cz sto článků z posledního půlroku, které na sociálních sítích vyvolaly nejvíce reakcí. Následně jsme požádali AI, aby vyhodnotil, zda obsahují nějaké konspirační či dezinformační prvky, a aby své tvrzení zdůvodnil. Odpovědi umělé inteligence jsme nijak neupravovali, použitá metodologie je uvedena na konci článku. Výsledky se shodují s ručním kódováním využívajícím akademické definice a jsou následující:

1. Zelenskyj: Pokud Ukrajina nevydrží, tak se válka rozšíří na další území a možná i na jiné kontinenty (server České zprávy)
Klíčové sdělení textu podle AI: Válka skončí vítězstvím Ukrajiny nebo až si to Rusko bude přát. Pokud Ukrajina neodolá, válka se rozšíří. Bude to těžce vybojované vítězství.
Komentář AI: Ne, autor nešíří žádné konspirační teorie ani dezinformace. Autor informuje o prohlášení ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského ohledně rusko-ukrajinské války. Zelenskyj řekl, že válka skončí buď vítězstvím Ukrajiny, nebo až si to Rusko bude přát. Varoval, že pokud Ukrajina neodolá, válka se rozšíří. Zeskyj je realista a chápe, že válka bude ještě dlouhá. Řekl, že Ukrajina potřebuje pomoc Západu, aby porazila Rusko. Podle něj je třeba Rusko izolovat a sankcionovat.

2. Tádžikistán je další zemí, odkud byl Soros nucen odejít (server Necenzurovaná pravda)
Klíčové sdělení textu podle AI: Sorosovy organizace jsou známé svou podvratnou činností. Stojí za vládními převraty a barevnými revolucemi. Soros byl nucen odejít z řady zemí.
Komentář AI: Autor šíří konspirační teorie a dezinformace. Tvrdí, že George Soros a jeho nadace Open Society Foundation stojí za vládními převraty, barevnými revolucemi a podvratnou činností po celém světě. Autor obviňuje Sorose z financování protivládních protestů a pokusů o svržení vlád v Rusku, Turecku, Maďarsku a dalších zemích. Tvrdí, že Sorosova nadace byla donucena ukončit činnost v Tádžikistánu, protože financovala média kritická vůči tamní vládě a protivládní hnutí. Autor také naznačuje, že Soros plánuje svrhnout čínskou vládu. Jedná se o konspirační teorie, které se snaží George Sorose a jeho nadaci vykreslit jako zlovolné aktéry usilující o svržení vlád.

3. Padne vláda? Pětikoalice bez důvěry lidí usvědčena ze lží (server První zprávy)
Klíčové sdělení textu podle AI: V České republice vzrostly ceny o neuvěřitelných 231 procent.
Komentář AI: Ne, v textu se nevyskytují konspirační teorie ani dezinformace. Text se zabývá růstem cen v České republice a srovnává jej s okolními státy.

4. Jasnovidec Jackowski odhalil, co nás čeká v blízké budoucnosti. Prozradil, kdo za tím stojí (server České zprávy)
Klíčové sdělení textu podle AI: Krzysztof Jackowski předpovídá: Nová záhadná nemoc postihne mladé lidi. Ceny surovin budou zmrazeny, což bude mít dopad na ekonomiku. Nastane komoditní krize.
Komentář AI: Autor šíří konspirační teorie a dezinformace. Autor šíří konspirační teorie o údajné komoditní krizi, která má přijít, a o zmrazení cen surovin, které má být provedeno za účelem kontroly obyvatelstva. Dále šíří dezinformace o údajné nové nákaze přicházející z jižní Evropy, která má postihovat mladé lidi.

5. Orbán: Maďarsko zabrání tomu, aby EU poslala Ukrajině dalších 19 miliard dolarů (server AC 24)
Klíčové sdělení textu podle AI: Maďarsko zablokuje další finanční pomoc EU Ukrajině. Orbán kritizuje plán EU poslat Ukrajině 19 miliard dolarů. Orbán nechce, aby se EU stala společenstvím zadlužených států.
Komentář AI: Autor v textu nešíří žádné konspirační teorie ani dezinformace. Pouze informuje o postoji maďarského premiéra Viktora Orbána k plánu Evropské unie poslat Ukrajině další finanční pomoc. Orbán s tímto plánem nesouhlasí, protože nechce, aby se EU stala společenstvím zadlužených států. Místo toho preferuje, aby jednotlivé členské státy EU poskytly Ukrajině bilaterální pomoc. Orbán také prohlásil, že Maďarsko zablokuje jakýkoli pokus EU o uvolnění 19 miliard dolarů pro Ukrajinu.

6. Vychází najevo, že Nikola Tesla stavěl létající talíře + VIDEO (server České zprávy)
Klíčové sdělení textu podle AI: Nikola Tesla měl plány na stavbu létajícího talíře. Tesla chtěl postavit diskovitý kondenzátor dostatečně velký, aby talíř zvedl. Další menší kondenzátory by umožnily ovládání v jakémkoli směru.
Komentář AI: Autor v textu šíří konspirační teorie a dezinformace. Tvrdí, že Nikola Tesla vynalezl létající talíře a antigravitaci, které vláda USA utajila.


Ačkoli jsou znalosti AI často omezeny například časem trénování či tím, zda má přístup k internetu či jiným zdrojům a že se neumí sama dojít podívat na místo, o kterém se mluví, zdá se, že v základním rozpoznávání dezinformací je poměrně úspěšná.

Pro srovnání se můžeme podívat na výběr a zhodnocení textů z mainstreamových serverů jako Seznam Zprávy a Novinky.

1. Zemřel herec Ladislav Trojan (server Novinky)
Klíčové sdělení textu podle AI: Ladislav Trojan zemřel ve spánku v klidu a míru. Miloval svou rodinu. Byl vášnivým hercem, který svou profesi opravdu miloval.
Komentář AI: Ne, v uvedeném textu neshledávám žádné známky šíření konspiračních teorií, dezinformací či hoaxů. Jde o nekrolog herce Ladislava Trojana, který shrnuje jeho život a kariéru.

2. Děti ve školách vystrašila Babišova kampaň (server Seznam Zprávy)
Klíčové sdělení textu podle AI: Článek upozorňuje na dopad volební kampaně na děti. Některé děti se bojí války kvůli volebním heslům. Učitelé se snaží dezinformace ve škole vyvracet. Děti jsou oběťmi politického marketingu.
Komentář AI: V textu nejsou přítomny konspirační teorie ani dezinformace. Autor popisuje, jak volební kampaň a ostrá hesla kandidátů dopadají i na děti a mladistvé. Konkrétně zmiňuje případy dětí, které se po vyslechnutí volebních hesel Andreje Babiše obávaly války v případě zvolení Petra Pavla. Autor cituje rodiče, učitele i odborníky, kteří upozorňují na to, že děti mohou být snadno ovlivněny dezinformacemi a lživými informacemi šířenými během volební kampaně.

3. Česko předstihlo Británii ve skupině největších obchodních partnerů Německa (server Novinky)
Klíčové sdělení textu podle AI: Brexit snížil význam Británie pro německý obchod. Nejistota zůstává vysoká. Obchod se zpomalil.
Komentář AI: V textu nejsou obsaženy žádné konspirační teorie ani dezinformace. Autor se věnuje popisu ekonomických dopadů brexitu na obchodní vztahy mezi Německem a Británií.

4. Byl Babišovi blízko: Jakmile svého dosáhne, rázem vás nezná, říká Pavel Kolář (server Seznam Zprávy)
Klíčové sdělení textu podle AI: Babiš je víc obchodník než manažer. Obchodní zájmy mu budou vždy přednější než zájmy České republiky. Prezident by měl být mravní autoritou, což Babiš není.
Komentář AI: V textu nejsou přítomny konspirační teorie ani dezinformace. Autor se snaží podat kritický pohled na Andreje Babiše a jeho kandidaturu na prezidenta na základě dlouholeté znalosti.

5. Sochu Koněva v Praze nahradil hajlující skřet s tváří Putina (server Novinky)
Klíčové sdělení textu podle AI: Rusko využívá energie k prosazování svých zájmů. Iniciativa chce odpojit ruskou ambasádu od energií. Socha má upozornit na ruskou agresi vůči Ukrajině.
Komentář AI: V textu se nevyskytují konspirační teorie ani dezinformace. Autor informuje o umístění provokativní sochy ruského prezidenta Vladimira Putina v Praze.

6. Prezidentská volba teď: Nerudová vyhrává 1. kolo, Babiš bez šance na zvolení (server Seznam Zprávy)
Klíčové sdělení textu podle AI: Danuše Nerudová poprvé vede volební model. V prvním kole by pro ni hlasovalo 28 % voličů. Ve druhém kole by porazila Andreje Babiše poměrem 60:40 hlasů.
Komentář AI: V textu nejsou obsaženy žádné konspirační teorie ani dezinformace. Jedná se o článek informující o výsledcích volebních průzkumů pro prezidentské volby v České republice. Článek popisuje preference voličů pro jednotlivé kandidáty a jejich potenciální výsledky v prvním i druhém kole voleb. Informace jsou podložené konkrétními čísly z průzkumů a grafy, které ukazují vývoj preferencí. I zde platí omezení, která jsme zmínili na začátku. Nicméně i zde jsou výsledky velmi solidní.

Razantní nástup technologií jako ChatGPT vyvolal nejen velká očekávání, ale také velké obavy a strach z rozvratu demokracie. Signatáři dopisu Pause Giant AI Experiments: An Open Letter varovali mimo jiné před tím, že velké jazykové modely mohou zahltit informační prostor dezinformacemi a konspiracemi. Jak se ale ukazuje, AI nemusí jen pomáhat konspirace či dezinformace a podobný obsah vytvářet, může je i velmi úspěšně identifikovat a popsat. Zjednodušeně řečeno se může stát novým druhem spam filtru.

Autor textu: Josef Šlerka
Grafika: MidJourney, prompt Josef Šlerka

Metodologie:

Ke klasifikaci jsme použili model Claude od společnosti Anthropic. Celé znění pokynu (tzv. promptu) pro komentář bylo: „Posuď, zda autor šíří či zprostředkovává v následujícím textu nějaké konspirační teorie či náznaky konspirační teorie, případně dezinformací, hoaxy či populistické rámování. Řekni výsledek a vysvětli ho maximálně v pěti větách.“ A pro shrnutí: „Vyber z textu klíčové sdělení a shrň ho maximálně do tří vět. Výstupem budou jen tyto věty. Text k analýze.“ Parameter temperature byl nastaven na hodnotu 0, tedy pro analytický mód.

 

K výběru článků s největším počtem interakcí jsme využili službu Buzzsumo a zvolili období posledních 6 měsíců.