Balkánský narkobaron Jakšić se může dostat z vězení

Soud v Peru nařídil obnovení procesu s balkánským narkobaronem Zoranem Jakšićem.

Zoran Jakšić, dvojka balkánského narco kartelu Grupo America, může být brzy opět na svobodě. Z peruánského vězení, kde si odpykává pětadvacetiletý trest za obchodování s kokainem, ho mohou dostat procesní chyby.

Odvolací soud totiž na konci listopadu zrušil rozsudek soudu nižšího stupně. Ten byl vynesen v dubu 2019 a Zorana Jakšiće odsoudil jako recidivistu k dvaceti pěti letům vězení za obchodování s 800 kilogramy čistého kokainu.

Právník Zorana Jakšiće podal odvolání na základě toho, že byla porušena nestrannost soudce. Namítal podjatost, protože soudce se podílel už na přípravném řízení. 

Prokurátor má za to, že by z vězení propuštěný Zoran Jakšić mohl během doby, než bude zahájen nový soudní proces, utéct do zahraničí. Nařídil mu proto tři měsíce domácího vězení, hned jak bude propuštěn. Otázkou je, zda domácí vězení bude jako prevence útěku stačit. Zoran Jakšić se totiž pokusil utéct i ze samotného vězení. 

Grupo America 1: Radiografie jednoho kartelu

Balkánský narkobaron tak bude opět souzený i s dalšími osmi spolupachateli, kteří mu kokain měli přivést ve speciálně upravených skrýších v autech od farmářů až do Limy. 

Právník Zorana Jakšiće má s právním systémem a odvoláním na základě procesní chyby bohaté zkušenosti. V roce 1997 byl zadržen a obviněn z terorismu. To se stalo během autoritářské vlády prezidenta Alberta Fujimoriho a zuřící války proti povstalecké maoistické organizaci Světlá stezka (Sendero Luminoso). Vojenský soud ho odsoudil k třiceti letům odnětí svobody za vlastizradu. V roce 2001 byl ale rozsudek anulován. Vojenský soud pak nařídil, ať tento případ řeší civilní soud. 

Ve vazbě ale strávil téměř pět let. Na svobodu se dostal díky tomu, že policie, která ho zadržela, u sebe neměla zatykač. Svou roli sehrálo i porušení podmínky, která stanovuje, že člověk nesmí být souzen dvakrát za stejnou věc. Později se z něj stal odborník na procesní právo.

Případ „Vlaštovky“

Peruánská protidrogová policie DIRANDRO si Jakšiće všimla jen náhodou během policejní operace Vlaštovky (Golondrinas). V průběhu této akce policisté sledovali, jak organizovaná skupina pašuje a prodává peruánský kokain z údolí VRAEM, kde se koka pěstuje, do dalších zemí. Zoran Jakšić je zaujal jako vysoký bílý muž, který mezi ostatní Peruánce rozhodně nezapadal. 

„Netušili jsme, že máme co do činění s takovou šajbou,“ řekl investigaci.cz v rozhovoru peruánský policista, jenž případ vyšetřoval. „Takhle vysoce postavené lidi v Peru nemíváme. Oproti nám je to Liga mistrů.“

Podle vyšetřovatelů Zoran Jakšić pokračoval v obchodování s kokainem i poté, co skončil ve vězení. Když s ním reportérka investigace.cz dělala v jeho vězeňské cele rozhovor, měl na posteli rozložených několik chytrých telefonů. 

„Tady se dá koupit cokoli. Mám televizi. Kupuju si jídlo zvenku. Láhev whisky stojí stovku dolarů plus úplatky,“ připustil Jakšić během rozhovoru.

Pokud bude v novém procesu Zoran Jakšić propuštěn na svobodu, bude vydán do Řecka, které na něj v roce 2007 vydalo mezinárodní zatykač kvůli tomu, že se tajnému agentovi snažil prodat větší objem drog. Vězení mu hrozí i v Itálii, kde je obviněný z toho, že řídil a dozoroval předávku deseti kilogramů kokainu. 

Autorka textu: Pavla Holcová
Autorka úvodní grafiky: Lenka Matoušková
Tento text vznikl díky finanční podpoře čtenářů, jako jste vy. Přidejte se do Klubu neprůstřelných a podpořte naši práci.