#zesvěta: Sklerotický exekutor jde po Babišovi

Přednášky na téma „včera není dnes“ by mohl proslovit bývalý ředitel izraelské společnosti NSO Group. Nejprve se totiž podílel na výrobě špehovacího softwaru Pegasus, nyní vyvíjí bezpečnostní program, který nás má před Pegasem ochránit. Jeho byznysovým parťákem je Sebastian Kurz, někdejší rakouský premiér podezřelý z korupce, jehož zkušené oko zřejmě pohlídá, aby nedošlo k žádným finančním machinacím. Ze seznamu zemí, kde se podobným machinacím narámně daří, asi jedna ubude, neboť se zdá, že to v Pákistánu vzali za správný konec. A dnešní #zesvěta výjimečně zakončíme v Česku, kde to naopak vypadá, že se příznivci hnutí ANO budou muset finančně skládat na přežití svého předsedy. 

#1 Podezřelá úroda

V druhé půlce září si Europol posvítil na problém s obchodováním s lidmi v zemědělském sektoru. Operaci vedla Francie a zapojila se do ní celá řada orgánů činných v trestním řízení, přesněji řečeno policie, imigrační a pohraniční stráže, inspektoři práce a berňáci z 16 zemí. Důstojníci si navlékli holínky a vyrazili přímo do polí, kde sklidili skutečně bohatou úrodu: identifikovali 42 obchodníků s lidmi, 231 obětí tohoto obchodování a dalších 874 pracovníků, jejichž práva byla porušena. O tom, proč je zemědělství pro tento nekalý byznys obzvlášť lákavé, se dočtete na stránkách Europolu

 #2 Pákistán už není šedý

Pákistán již zřejmě nebude na takzvaném „šedém“ seznamu rizikových třetích zemí sestaveném světovým Finančním akčním výborem (Financial Action Task Force, FATF), který se soustřeďuje na boj s praním špinavých peněz. Rozhodne se o tom v těchto dnech během schůze výboru. Ten vytvořil pro Pákistán akční plán o 34 bodech, z nichž 27 se tykalo financování terorismu a sedm praní špinavých peněz. Ve svém červnovém prohlášení FATF uvedl, že Pákistán splnil všechny požadavky a implementoval politické reformy, jež mají podpořit boj proti praní peněz a financování terorismu. V průběhu srpna zástupci výboru navštívili Pákistán, kde se setkali s úředníky, kteří měli reformy na starost. Podrobnosti se dočtete na stránkách NDTV.

 #3 Anti-Pegasus

Bývalý výkonný ředitel izraelské vývojářské společnosti NSO Group Shalev Hulio navázal partnerství s někdejším rakouským kancléřem Sebastianem Kurzem, jenž byl v loňském roce nucen rezignovat kvůli vyšetřování týkajícímu se podezření z korupce. Odborníka, který řídil vytváření špehovacího softwaru Pegasus, totiž napadlo podívat se na problém nelegálního šmírování osob i z druhé strany. S bývalým kancléřem našich jižních sousedů proto pracují na softwaru „Dream Security“, jenž má zajistit kybernetickou bezpečnost tím, že identifikuje kybernetické útoky a zareaguje na ně v reálném čase. Podle zprávy OCCRP už jejich projekt získal finanční prostředky ve výši dvaceti milionů dolarů a „Dream Security“ plánuje brzký vstup na evropský trh.

#4 Babiš vs. Ivanko

A na závěr slíbená zpráva z tuzemska. Expremiéru Andreji Babišovi obstavil majetek exekutor Igor Ivanko. Ten je mezi kolegy známá firma. Rozhořčil je tím, že věřitelům neposílal peníze, jež vybral od dlužníků. Největším takto ošizeným se stala Všeobecná zdravotní pojišťovna, které Ivanko „zapomněl“ poslat více než 30 milionů korun. Pojišťovna byla neobvykle vstřícná a se sklerotickým exekutorem udělala gentlemanskou dohodu o tom, že jí bude peníze bezúročně splácet. Zato Exekutorská komora na Ivanka podala trestní oznámení (policie ho odložila) a obrátila se také na Nejvyšší správní soud s kárnou žalobou (soud ji zatím neprojednal).

Exekuce byla vyhlášena kvůli Babišovu sporu s Janou Filipovou. Ta se v roce 2018 účastnila demonstrace proti vládě a soudně si vymohla omluvu od tehdejšího premiéra za jeho výrok, že demonstranti byli zaplacení. Babiš se sice omluvil, ovšem s dovětkem, že s rozhodnutím soudu nesouhlasí. Advokát Jany Filipové Aleš Rozehnal proto žádá, aby se Babiš omluvil jak se patří. Proč si však najal právě Ivanka, není jasné. Ivanko na této exekuci moc nevydělá, odměna exekutora je v tomto typu řízení fixních šest tisíc korun, a to bude mít přitom pod palcem miliardy.

Narazili jste během týdne na zprávu, jež by podle vás v našem #zesvěta rozhodně neměla chybět? Přečetli jste si zajímavou novinku ze světa (ne)organizovaného zločinu, o které jsme ještě nepsali? Pošlete nám svůj tip na e-mailovou adresu zesveta@investigace.cz.

Autorka textu: Kristina Vejnbender
Autorka úvodní fotografie: Lenka Matoušková