Ázerbájdžánská elita si oblíbila jižní Čechy

Ázerbájdžán je ve válce s Arménií. V bojích o Náhorní Karabach používá i české zbraně. To ale zdaleka není jediná vazba, kterou si Ázerbájdžánci k Česku vytvořili. Politicky exponované osoby zde investují i podnikají, přestože jinde jsou vyšetřovány z korupce.

Když se turecký podnikatel Mehmet Čengiz objevil v souvislosti s kauzou Panama Papers na titulce tureckého deníku Cumhuriyet, ruply mu nervy. „Nenuťte mě vás zabít, vy zm*di,“ vyhrožoval redaktorům během telefonátu do redakce. Od agresivního tureckého boháče vede cestička přes vládní zakázku na přehradu, kolem luxusní londýnské rezidence až k nikdy neuskutečněnému megalomanskému projektu v oblíbené jihočeské dovolenkové destinaci.

Ta nejdůležitější zjištění ze série Ázerbájdžánci u českého moře ve videu na YouTube:

Místo hotelu oplocená díra

Při příjezdu do obce Hůrka se naskytne krásný pohled na Lipno. Daleko méně krásný pohled pak nabízí kus oplocené plochy, na níž se uprostřed všeobecného nepořádku tyčí hromada štěrku. Chátrající vojenskou ubytovnu nazývanou Volareza (Vojenské lázeňské a rekreační zařízení), jež na tomto místě stávala, koupila a v srpnu 2018 nechala zbourat firma ALPS, s. r. o. Demolice proběhla v rámci vize výstavby nového moderního hotelu za 150 milionů korun. Jenže o dva roky později se kromě plotu na pozemku nic nepostavilo. Na zbytku zdí se ve větru naopak pořád kýve rozbité zrcadlo a bývalý sklep je zaplavený vodou.

Trosky bývalé Volarezy, Hůrka. Zdroj: investigace.cz

Společnost ALPS, s. r. o., která sídlí v jihočeské metropoli České Budějovice, vlastní Juma Ahmadzada, Ázerbájdžánec žijící v Londýně. Luxusní apartmán, ve němž Ahmadzada v Londýně žije, má nedohledatelného majitele.

K tomuto článku se váží bonusové dokumenty pro členy Klubu neprůstřelných.

Přidejte se k našim pravidelným podporovatelům a získejte přístup do Neprůstřelné sekce.

V roce 2008 ho totiž za 2,3 milionu dolarů (zhruba 39,1 milionu korun) koupila offshorová firma Vremax Properties. O pár měsíců dříve právě s touto firmou uzavřel smlouvu výše zmíněný turecký podnikatel Mehmet Čengiz. Podle vágního znění dokumentu měla Čengizovi firma Vremax Properties poskytovat konzultace, a to za 3,07 milionu dolarů (zhruba 96,3 milionu korun). Offshorová firma přitom nejeví žádné známky toho, že by existovala i jinde než na papíře.

Turecký podnikatel Mehmet Čengiz se s ázerbájdžánským developerem Jumou Ahmadzadou zřejmě osobně neznal. Znal se ovšem s jeho otcem, Ahmadem Ahmadzadou, tehdejším šéfem ázerbajdžánského vládního oddělení pro otázky vodního hospodářství. 

Ceremoniál k zahájení stavby, zleva: prezident Aliyev, Ahmad Ahmadzada a Mehmet Cengiz. Zdroj: kniha Great Leader Heydar Aliyev

Na jaře 2009 se společně zúčastnili slavnostního zahájení stavby gigantické přehrady s vodní elektrárnou, kde nechyběl ani ázerbájdžánský prezident Ilham Alijev. Megalomanský vládní projekt vyhrála právě firma Mehmeta Čengize.

Mehmet Čengiz na opakované dotazy reportérů neodpověděl.

Velká domů

Stavba na řece Şəmkirçay v severovýchodní části Ázerbájdžánu měla zajistit dodávky vody do několika velkých měst a generovat 56 milionů kWh elektrické energie ročně (což by stačilo asi 23 236 českým domácnostem). Když byla v roce 2014 stavba dokončena, ukázalo se, že odhadovaná původní cena se téměř zdvojnásobila na 950 milionů dolarů (zhruba 19,7 miliard korun).

Mimo tento skokový nárůst ceny se odehrála i série událostí, jež by podle všeho mohly sloužit jako vzorový příklad tunelování státního rozpočtu. Ázerbájdžánská vláda udělila obrovskou zakázku stavební firmě Mehmeta Čengize, která zaplatila za konzultace offshorové společnosti Vremax Properties, a tato společnost koupila luxusní byt v Londýně, do něhož se nastěhoval syn šéfa ázerbájdžánského vládního oddělení, které schválilo obrovskou zakázku pro zmíněnou stavební firmu.

Londýnské sídlo Jumy Ahmadzady; Zdroj: OCCRP

O Vremax Properties se téměř nic neví, nemá webové stránky, není znám její vlastník ani to, zda je firma vůbec aktivní. Vzhledem k tomu, že sídlí v daňovém ráji na Britských Panenských ostrovech, nelze zjistit, zda stavařské společnosti Mehmeta Čengize skutečně konzultace poskytla. Na druhou stranu víme, že v letech 2011 a 2013 firma koupila za 3,5 milionu dolarů (zhruba 65 milionů korun) dva sousední londýnské byty, aby je Ahmadzada mohl propojit a vytvořit tak velkolepé sídlo. 

Kdo je její vlastník, nejde z veřejně dostupných informací zjistit. Britské Panenské ostrovy totiž nemají obchodní rejstřík, ve kterém by se taková informace dala dohledat a ověřit.

Otec a syn Ahmadzadovi skrze tiskové oddělení jedné ze svých firem vysvětlili, že s Vremax Properties nemají nic společného. Juma Ahmadzada podle vyjádření žil v londýnském bytě jako nájemník ještě před tím, než jej firma koupila.

„V tomhle případě vidíme kombinaci několika červených vykřičníků – osoby napojené na politiku používají offshorové skořápkové firmy k nákupu luxusních nemovitostí, tím pádem si ukládají bohatství bez zjevného vysvětlení,“ uvedl pro OCCRP David Hames z britské Transparency International. Podle jeho názoru se rozhodně jedná o záležitost, kterou by měly prošetřit příslušné britské orgány. Hames pak dodává, že už v roce 2008 při koupi prvního bytu se měly ptát na původ peněz, které tato anonymní firma do nemovitosti investovala.

Podle britského specialisty na finanční zločin Grahama Barrowa měl být Ahmadzada označen za politicky exponovanou osobu už jen kvůli roli jeho otce v ázerbájdžánské vládě.

Luxusní byt v luxusní čtvrti

Juma Ahmadzada v londýnském bytě bydlí minimálně deset let, o čemž svědčí fakt, že to byl právě on, kdo za toto období žádal místní úřady o povolení k různým stavebním pracím. V bytě také žije jeho žena, Gunel Rustamova, dcera dalšího ázerbájdžánského „velkého zvířete“, ředitele ázerbájdžánské Centrální banky (Central Bank of Azerbaijan) Elmana Rustamova.

V době, kdy se do bytu nastěhovali, nic nenaznačovalo tomu, že by byli úspěšní podnikatelé, kteří si takové bydlení mohou dovolit. Ahmazadovo podnikání skrze firmy v Londýně, v Turecku a v České republice se teprve rozjíždělo a mediálně sice známá módní značka jeho ženy, Gyunel Limited, není příliš výdělečná dodnes. 

Ahmadzada a Rustamova si v roce 2007 založili v Českých Budějovicích již zmíněnou firmu ALPS, s. r. o. Od roku 2014 tuto firmu vlastní pouze Ahmadzada. Právě v roce 2014 ALPS koupila obrovský komplex bývalé vojenské ozdravovny v Hůrce u Lipenské vodní nádrže. V roce 2018, kdy byla původní stavba stržena, Ahmadzada sdělil deníku Hospodářské noviny, že do jara 2020 bude na jejím místě stát krásný nový hotel. Jenže po velkolepých plánech zbyla jen díra a plot.

Trosky bývalé Volarezy, Hůrka. Zdroj: investigace.cz

Daleko čilejší je Juma Ahmadzada naopak ve své vlasti, kde provozuje dva hotely v ázerbájdžánském regionu Qakh, který ovládá rodinný klad Ahmadzadů, a dvě restaurace v hlavním městě Baku. Jeden z hotelů v roce 2018 slavnostně otevíral prezident země Ilham Alijev.

Autorky textu: kolektiv autorů OCCRP a Pavla Holcová, Zuzana Šotová
Zdroj úvodní fotografie: kniha Great Leader Heydar Aliyev