#zesvěta: Operace Pandora a tisíce uloupených starověkých artefaktů

Lidé, kteří se neštítí zločinu, jsou ve způsobech, jak si vydělat, leckdy velmi kreativní. Interpol dopadl několik pašeráků umění, přičemž zabavená umělecká díla by zaplnila hned několik muzeí. Dále tu máme sportovce Kennyho Hansmira, co hrával americký fotbal. Ten se nekalým kšeftům s uměním nevěnuje, rozehrál ale hru na poli pochybného podnikání. V mexickém přístavu pro změnu objevili fentanyl pocházející z Číny, což ovšem čínské úřady odmítají. A v Austrálii zase odsoudili pašeráka, jenž zásilku drog ukryl do ostatků dobytka.

#1 Pašeráci umění mají utrum

Interpol informoval veřejnost, že policejní zátahy proti zločincům v minulém roce odhalily více než jedenáct tisíc pašovaných uměleckých děl a artefaktů. Pašerácká kořist zahrnovala i 77 starověkých knih, 48 sakrálních soch a nespočet mincí. Část lupu pravděpodobně pocházela ze série loupežných přepadení kostelů v 90. letech a na začátku let nultých. Interpol v souvislosti s tímto případem po celé Evropě zatkl na 60 lidí. Operace nesla krycí jméno Pandora VII. Vedla ji španělská policie a akce se zúčastnili také policisté z dalších 15 zemí, včetně České republiky. „Vyšetřovatelé po celém světě jdou po těch, kdo kazí a ničí kulturní dědictví,“ uvedl Interpol ve svém prohlášení.

Více o operaci Pandora se dozvíte na webu francouzské rozhlasové stanice RFI či v oficiálním prohlášení na webu Interpolu.

https://twitter.com/INTERPOL_HQ/status/1654071645013782535

#2 Čínská droga, ke které se nikdo nehlásí

Mexiko má prý důkazy, že do země proudí z Číny zásilky fentanylu, prohlásil prezident Andrés Manuel López Obrador. V přístavu Lázaro Cárdenas byl zadržen kontejner s balíčky drogy, který k mexickým břehům putoval z čínského města Čching-tao. Mexického prezidenta trápí problém natolik, že svému čínskému protějšku Si Ťin-pchingovi napsal dopis. Fentanyl způsobuje v USA obrovské množství úmrtí předávkováním. Americké úřady proto viní mexické gangy, že do USA fentanyl dodávají. Prezident Mexika ale rezolutně tvrdí, že fentanyl se v jeho zemi nevyrábí a do Mexika jej dodávají zločinci z Asie. Čínské úřady naopak deklarovaly, že nelegální obchod s fentanylem mezi Čínou a Mexikem neexistuje. Podle mluvčí čínského ministerstva zahraničí Mao Ning je americký problém s fentanylem „zcela made in USA“.

Více podrobností o záhadné zásilce fentanylu u mexických břehů se dočtete na webu BBC.

#3 Podvodný byznys bývalého hráče NFL

Kenny Hansmire hrával nejvyšší profesionální ligu amerického fotbalu NFL. Když jeho sportovní kariéra skončila, začal podnikat, ovšem příliš se mu nedařilo, a tak má teď za sebou několik neúspěšných podnikatelských projektů, nesplacené daňové závazky v hodnotě milionů dolarů a podvody. Proto přišel s novým způsobem, jak vydělat potřebné peníze. Jeho společnost National Child Identification Program začala v rámci prevence prodávat do amerických škol sady pro snímání otisků prstů. Prevence se týká případů pohřešovaných dětí. Hansmirova firma zkrátka přesvědčila úřady v jedenácti amerických státech, aby si výrobek pořídily, leckdy za miliony dolarů. Jenže kauza má jeden háček. Zdá se totiž, že za celou věcí nejspíš nebudou dobročinné úmysly. Podobné soupravy ke snímání otisků jsou totiž k dispozici zdarma, a to od neziskových a vládních subjektů. Podle odborníků navíc firma v propagačních materiálech přehání jak o počtu pohřešovaných nezletilých, tak i o účinnosti svého výrobku.

Podrobnosti o podivném podnikatelském projektu se dozvíte na webu ProPublica.

#4 Metamfetamin s vůní hovězí kůže

Australští policisté před čtyřmi lety našli kontejner s 668 kilogramy bizarně schovaného pervitinu. Droga byla zabalená v igelitu a umně skryta v ostatcích ztrouchnivělého hovězího dobytka. Zásilku obklopoval hnilobný zápach. Teprve v těchto dnech ale australské úřady odsoudili na 22 let mexického kriminálníka, který se tohoto promyšleného zapáchajícího spiknutí účastnil. Podle policisty Anthonyho Halla představuje ukrývání drog v neošetřených hovězích kůžích biologické nebezpečí. „Navíc to ukazuje, jak nebezpečnou a nechutnou cestou se mohou drogy ke svému spotřebiteli dostat,“ dodal strážce zákona.

Více informací o pašování drog uvnitř hovězího dobytka najdete na webu OCCRP.


Narazili jste během týdne na zprávu, jež by podle vás v našem #zesvěta rozhodně neměla chybět? Přečetli jste si zajímavou novinku ze světa (ne)organizovaného zločinu, o které jsme ještě nepsali? Pošlete nám svůj tip na e-mailovou adresu zesveta@investigace.cz

 

Autorka textu: Mahulena Kopecká
Autorka úvodní grafiky: Martina Bartl