#zesvěta: Ženy v Afghánistánu v pasti patriarchátu

Máme tu první prázdninový týden a s ním i nové zesvěta! Amerika v úterý opět oslavila výročí Dne nezávislosti a někdo v Bílém domě se podle všeho připravoval, že to letos pěkně rozšoupne. Do pozornosti novinářů se konečně dostává i rekordní počet migrantů, co se uprostřed června utopili ve Středomoří. O pozornost však určitě nestojí čínská vláda, která patrně špehuje evropské diplomaty. Poslední zprávou tohoto týdne je smutná skutečnost o dalším potlačování ženských práv v Afghánistánu, kde tato tendence bohužel nabírá na síle a Tálibán proti ženám stále přitvrzuje.

#1 Tálibán dohnal ženy do kouta

Než Tálibán v roce 2021 opět ovládl Afghánistán, nasliboval hory, doly, černej les. Postupně se ale všechno vrací do starých tálibánských kolejí a omezování práv žen nebere konce. Už nyní nemohou tamní ženy studovat ani pracovat a většinu svého času musí trávit zavřené mezi zdmi svých domovů. Nejnovější restrikce ze strany fanatických vousáčů se momentálně dotkla všech kosmetických salonů v Afghánistánu: Tálibán je totiž nechal zavřít. Mluvčí ministerstva pro šíření ctnosti a prevence neřesti poté sdělil CNN, že všechny salony musí zůstat zavřené do konce července. V tomto případě ale nejde jen o zásah proti ženám, uzavřením kosmetických salonů Tálibán zadělává na problémy i rodinám, jež se jejich provozem živí. Celý krok je absurdní tím spíš, že ženy musí nosit na veřejnosti hidžáb, takže svoje zkrášlení venku stejně ukazovat nemohou. Ženy bez povolení nesmějí opustit svůj domov ani svého mužského opatrovníka. Podle zprávy OSN v Afghánistánu roste počet pokusů mladých žen a dívek o sebevraždu. Tento fakt instituce šíření ctnosti a prevence neřesti ale nekomentovala.

Co dalšího musí ženy v Afghánistánu trpět, najdete na webu CNN

#2 Moře proti pašerákům 

Zatímco celý svět řešil zmizení ponorky Titan s bohatými turisty lačnými pohledu na vrak Titaniku, pakistánská federální vyšetřovací agentura rozjížděla speciální operaci, aby dopadla viníky tragédie v Jónském moři. U řeckého pobřeží se v červnu potopila rybářská loď s více než 700 lidmi na palubě, převážně Pákistánci. Díky této operaci se policistům podařilo zadržet 29 osob podezřelých z obchodu s lidmi. Mladí migranti se skrze Středozemní moře, jež představuje hlavní trasu tohoto byznysu, snaží uprchnout před chudobou a nezaměstnaností. Pašeráci často využívají jejich naivitu, neboť s vidinou zlepšení svých životních podmínek usilují o to dostat se jakýmkoli způsobem do Evropy. Překupníci proto často objíždějí pákistánské vesnice i města a nabízejí tamní mladé populaci lepší budoucnost v Evropě za sedm až čtrnáct tisíc dolarů na osobu (cca 150 až 300 tisíc korun). Obyvatelé Pákistánu momentálně čelí obrovské inflaci a hospodářské krizi, jen od ledna do května proto policie vypátrala na ilegální trase do Evropy 4 971 pákistánských občanů, což je doposud v počtu odhalených migrantů během jednoho roku rekord. 

Jak obchodování s lidmi řeší pákistánská vláda a jaké jsou příběhy některých rodin, které své syny vyslaly do Evropy za lepším životem, si můžete přečíst v článku OCCRP

#3 Snaží se Čína sledovat české diplomaty?

Americko-izraelská společnost Check Point zabývající se kybernetickou bezpečností odhalila, že se čínský stát zaměřuje na špehování evropských ministerstev zahraničních věcí pomocí dálkového přístupu. Přesněji řečeno, Číňané se pokoušejí dostat do technologických systémů ministerstev svůj vir, takzvaného trojského koně. Podle firmy probíhá tento útok minimálně od prosince 2022 a je součástí trendu čínského nelegálního průniku do Evropy. Z dokumentů, které firma analyzovala, vyplývá, že nebezpečný vir by měl cílit na diplomaty v České republice, na Slovensku, v Maďarsku, Velké Británii, Ukrajině, Švédsku a Francii. V praxi to vypadá tak, že například v jednom případě měl napadený aktér kliknout na odkaz s ujgurskou tematikou, přičemž se spuštěním odkazu nevědomě připojil k neviditelnému sledování. Pro napadání systémů má Čína údajně používat nové techniky pašování kódů programovacího jazyka HTML. Check Point ale uvedl, že v současnosti neexistuje dostatek důkazů, které by Čínu mohly přesvědčivě z těchto slídilských praktik usvědčit.

Jak to programátorsky opravdu funguje, se propracovanějším nerdským jazykem můžete dočíst na webu The Hackers News

#4 Divoké oslavy Dne nezávislosti 

Poslední červnový nedělní večer jste možná strávili v klidu a míru, něco podobného ale nelze tvrdit o zaměstnancích Bílého domu ve Washingtonu. Agenti tajné služby totiž ten večer našli v jeho západním křídle kokain, což vedlo ke krátké evakuaci všech přítomných ze sídla amerických prezidentů. Bílý prášek byl ve skladovacím prostoru, kam si zaměstnanci i turisté ukládají mobilní telefony. V západním křídle Bílého domu ovšem sídlí i slavná Oválná kancelář prezidenta Spojených států amerických. Tajná služba bude proto nyní zkoumat, zda si kokain ve skladu neuložil třeba prezidentův kocour nebo někdo z turistů či zaměstnanců. Manželé Bidenovi ze hry pravděpodobně vypadávají, byli totiž celý víkend v Marylandu. Pokud se ve Fox News Channel těšili, jak rozjedou aféru o starém bělovlasém narkomanovi, mají zkrátka smůlu.

Zprávu si v originále můžete přečíst na stránkách BBC

Narazili jste během týdne na zprávu, jež by podle vás v našem #zesvěta rozhodně neměla chybět? Přečetli jste si zajímavou novinku ze světa (ne)organizovaného zločinu, o které jsme ještě nepsali? Pošlete nám svůj tip na e-mailovou adresu zesveta@investigace.cz.

Autorka textu: Gabriela Jezberová
Autorka grafiky: Martina Bartl