#zesvěta: Zloděj van Gogha dopaden

Tento týden je přehled ze světa organizovaného zločinu zaměřen na Turkmenistán, Itálii, Mexiko a Rusko. V Turkmenistánu nově získal internet duchovní rozměr, italský mafián spojen s krádeží van Goghových děl byl polapen a Rusko mezitím před volbami bojuje proti technologickým gigantům. Nejen tohle se dočtete v dnešním díle #zesvěta. 

#1 Slavnostně přísahám, že jsem připraven ke každé špatnosti. Ale VPNku nepoužiju.

Občané autoritativního Turkmenistánu, mají jen omezený přístup k internetu, protože se vzdali celosvětové sítě a využívají státní online verzi, která je v zemi známá jako „Turkmenet“. Prosazování přísných zákonů o online informacích v zemi však nedávno získalo další, duchovní rozměr. Úřady v této středoasijské zemi – která v letošním žebříčku hodnocení dodržování lidských práv získala pouhá 2 % (ze 100%) – nyní nutí uživatele internetu, aby složili posvátný slib na Korán a nepoužívali VPN k obcházení online kontrol. VPN zjednodušeně řečeno “předstírá”, že se počítač připojený k internetu nachází někde jinde, než ve skutečnosti je. „Loni jsem se přihlásila do fronty na hostování internetu u mě doma,“ řekla jedna žena Rádiu Azatlyk. „Na řadu jsem přišla až po roce a půl. Než jsem dostala služby WiFi, podepsala jsem spoustu dokumentů, taky ode mně požadovali, abych přísahala na Korán, že nebudu používat služby VPN“.

Více se o provozování Turkmenetu se dočtete zde. 

#2 Zloděj van Goghových děl

Raffaele Imperiale byl od roku 2016 na seznamu nejhledanějších mužů v Itálii. Patřil k předním obchodníkům s drogami v Camorře, jednom z největších a nejznámějších syndikátů organizovaného zločinu v Itálii. Tento mafián je rovněž spojován s krádeží dvou raných van Goghových obrazů z Van Goghova muzea v Amsterdamu v roce 2002. Minulý týden byl díky složitému vyšetřování ve spolupráci Interpolu a Europolu dopaden v Dubaji a postaven před soud. Je to tak další významné zatčení přední postavy mezinárodního obchodu s drogami a praní špinavých peněz, která nashromáždila obrovský nezákonný majetek především díky prodeji kokainu. Imperiale v současné době čeká na vydání ze Spojených arabských emirátů do Itálie.

Více o se dočtete zde. 

#3 Bratrský kartel pomalu rozebrán

Eduard Arellan Felix spolu se svými bratry vedl proslulý rodinný tijuanský kartel Arellano Felix, jenž převážel tuny drog z Mexika a Kolumbie do Spojených států.Většina ze sedmi bratrů byla zatčena nebo zabita a obchodování s drogami převzaly jiné zločinecké skupiny, především kartely Sinaloa a Jalisco. Eduard si v Americe odpykal více než polovinu patnáctiletého trestu odnětí svobody za praní špinavých peněz ve výši desítek milionů dolarů z nelegálních výnosů z prodeje drog. Poté, co spolupracoval s úřady, ho Američané poslali zpátky do Mexika, jakmile však překročil hranice mezi Texasem a Mexikem, byl znovu zatčen pro údajné zapojení do organizovaného zločinu.

Více o bratrech z kartelu zde. 

#4 Rusko vs. Facebook, Twitter a WhatsApp

Soud v Moskvě uložil společnostem Facebook, Twitter a WhatsApp pokutu za to, že v rámci vládní kampaně za získání větší kontroly nad internetem v Rusku nelokalizovaly ukládání osobních údajů svých uživatelů. Prezident Vladimir Putin obvinil platformy sociálních médií a další technologické giganty z nedodržování internetových zákonů v zemi, včetně snahy donutit zahraniční firmy, aby si v Rusku otevřely pobočky. V posledních měsících moskevské soudy uložily společnostem Google, Facebook, Twitter, WhatsApp, Telegram a TikTok pokuty v souvislosti s problematikou osobních údajů a také za to, že odmítly odstranit obsah, který byl podle ruských zákonů zakázán. Mnozí kritici tvrdí, že tento tlak nemá nic společného s „integritou internetu“, a místo toho obviňují úřady ze snahy potlačit hlas opozice v době, kdy se v září konají parlamentní volby a popularita vládnoucí strany Jednotné Rusko klesá.

Více o válce mezi Ruskem a technologickými giganty naleznete zde. 

Autorka textu: Nina Kodhajová
Autor úvodní grafiky: Nikola Klepáčková