#zesvěta: Zločin u protinožců kvete

Při pravidelném monitorování zločinů páchaných po celém světě jsme objevili pár zajímavých zpráv z Austrálie, a tak jsme se rozhodli zaměřit právě na tento kontinent. Naše redakce zjistila, že v australském světě zločinu se toho děje víc než dost. Dozvíte se třeba o tom, v jakých balíčcích se tu pašuje kokain, nebo o příběhu bývalého olympionika, který se vydal na scestí.

#1 Kokain v jedu na krysy

Na začátku listopadu australská policie zabavila víc než tunu kokainu ze dvou kontejnerů, jež dorazily do přístavu v Sydney. Odhadovaná hodnota drogy byla 440 milionů dolarů (přes 10 miliard korun). První z kontejnerů byl označen cedulkou s informací, že je v něm uložen jed na krysy a insekticid, údajně byl odeslán ze švýcarské Basileje. Druhý kontejner měl pak obsahovat plastové součástky a k protinožcům doputoval z Texasu „Australané jsou naneštěstí ochotni platit za drogy, jako je kokain, nebetyčné ceny a organizovaný zločin po celém světě je až příliš ochotný jejich chutě přikrmovat,“ vyjádřil se detektiv Luke Wilson. Víc se dozvíte z prohlášení na webu australské policie.

#2 Projížďky v kradených autech

Majitel dvou luxusních vozů za tisíce dolarů poklidně spal ve svém příbytku v Brisbane, zatímco tři puberťáci mu údajně vzali klíče z nočního stolku a auta ukradli. Následně se v drahých automobilech projížděli. Teenageři se dokonce na videích vychloubali, jak se jim zločin vydařil. Jejich vyjížďka skončila, když omylem vjeli do nákupního centra a přijela policie. Není bez zajímavosti, že právě stát Queensland, kde se Brisbane nachází, má největší počet odcizených vozidel. „Máme tu generaci mladistvých delikventů, kteří se vyznají v zákonech a vysmívají se jim, dávají videa na sociální sítě a vědí, že to nemá žádné důsledky,“ vyjádřil se lídr australské opozice David Crisafulli. O krádežích aut se dočtete víc v článku na webu 9News.

#3 Olympionik zločinec

Bývalý plavec Scott Miller reprezentoval Austrálii na olympijských hrách v roce 1996. Získal stříbrnou a bronzovou medaili. Teď ho odsoudili a olympionik si tak připomene svá mladá léta prožitá v teplácích, tentokrát ovšem ne ve sportovních areálech, ale ve vězení. Ve vazbě je Miller od doby, kdy se přiznal k pašování velkého množství drog a k účasti na aktivitách zločinecké skupiny. Policie ho zatkla v lednu 2021 při schůzce s dalším zločincem, jenž do jeho auta schoval pytel svíček, mezi nimiž byl ukrytý metamfetamin (neboli pervitin) v hodnotě dvou milionů dolarů (v té době asi 43,1 milionu korun). Spekuluje se i o tom, že sportovec míval problémy se závislostí na drogách. Přečtěte si o jeho případu na stránkách 9News.

#4 Austrálie vyhlašuje válku kyberzločinu

Minulý týden jsme psali o tom, že došlo k velkému úniku dat několika milionů lidí od společností Optus a Medibank. Jenže Austrálie to pachatelům nedaruje a chystá protiofenzivu. Tamní úřady oznámily, že zahájí boj s kybernetickým zločinem. Za tímto účelem má vzniknout speciální pracovní skupina, která bude pečlivě monitorovat kybernetické hrozby a hlídat, zda se neobjeví nějaké další nebezpečí. Akce má podle prohlášení generálního prokurátora vyslat „důležitou zprávu zločincům a hackerům, kteří mají v úmyslu škodit — Austrálie se bude bránit“. Další informace najdete v celé zprávě na webu Dark Reading.


Narazili jste během týdne na zprávu, jež by podle vás v našem #zesvěta rozhodně neměla chybět? Přečetli jste si zajímavou novinku ze světa (ne)organizovaného zločinu, o které jsme ještě nepsali? Pošlete nám svůj tip na e-mailovou adresu zesveta@investigace.cz

Autorka textu: Mahulena Kopecká
Autorka úvodní fotografie: Martina Bartl