#zesvěta: Není vejce jako vejce

Ústředním tématem dnešního #zesvěta je pašování drog a Rusko. Dočtete se například o vajíčku plném narkotik, které se vylíhlo v Manchesteru při policejní razii vůči tamnímu gangu. Jiný drogový magnát, tentokrát na druhé straně Atlantiku, si pro změnu nechal složit píseň o své zločinecké životní pouti. V Rusku zatím rukují do armády už i synové nejvýše postavených pohlavárů, což je novinka. Naopak vydání zatykače na dalšího investigativního novináře není v případě ruského soudu žádné překvapení.

#1 Kokainová Kinder hračka

Policejní složky v Manchesteru rozbily zločinecký gang obchodující se střelnými zbraněmi, heroinem a kokainem po celém Spojeném království. Policie se kvůli tomu musela nabourat do šifrované telefonní sítě EncroChat, kterou s oblibou používají členové organizovaného zločinu. Teprve poté, co se orgány tímto způsobem dostaly k soukromým zprávám mezi členy, začala policie jednotlivé zločince zatýkat. U jednoho z největších hlavounů gangu nalezla mimo jiné Kinder vajíčko s nevšedním obsahem. Místo plastové figurky ukrývalo balíčky kokainu a heroinu. Zdá se, že zlatá vajíčka v podobě pašeráctví už slepice v Manchesteru dosnášela.

Více se dočtete na stránkách Manchester Evening News.

#2 Za vlasteneckou povinnost

Aby se vyhnuli odvodu do armády, mnozí mladí synové ruských oligarchů na začátku ruské agrese na území Ukrajiny raději odjeli do zahraničí. Ne tak Nikolaj Peskov, syn kremelského mluvčího Dmitrije Peskova. Podle vlastního tvrzení strávil téměř půlroční službu u nechvalně známých Prigožinových Vágnerovců, tedy žoldnéřské skupiny, jejíž jednotky bojují na straně Ruska ve východní Ukrajině a jsou proslulé svou brutalitou, třeba ubíjením neposlušných členů kladivem, čemuž se mladý Peskov podle všeho úspěšně vyhnul. Údajně měl při pobytu mezi žoldáckou sebrankou používat falešný průkaz totožnosti, aby jeho konexe na Kreml zůstaly v tajnosti. Co kdyby padl do zajetí a taťka musel lhát, že syna nikdy neměl.

Další informace si můžete přečíst na stránkách BBC.

#3 Óda na pašování drog

Za pašování drog si odsedí 12 let ve vězení. Řeč je o bývalém americkém mariňákovi Robertu Salazarovi II, který se dlouhá léta zabýval pašováním drog z Mexika do Spojených států. Salazar živnost rozjel už v roce 2015 a jeho know-how spočívalo v následující strategii. Do Mexika odvážel auta, která tam nechal doplnit o drogy, ukryté do motorového prostoru. Kurýři pak vozidla převáželi zpět přes hranice. Na svůj promyšlený byznysový plán byl tak pyšný, že pověřil jednoho mexického skladatele, aby o něm napsal narcocorrido, tedy něco ve stylu balady o drogách. V jednom verši se Salazar II chlubí i tím, že „chtěl studovat a stát se vojákem, ale rychlý život se mu líbil víc“. Zkrátka a dobře Salazarovi spoluvězňové se mají za dlouhých zimních večerů na co těšit.

Více informací si můžete přečíst na stránkách National Public Radio.

#4 Hon na investigativní novináře pokračuje

Moskevský soud vydal zatykač na Christa Grozeva, bulharského podnikatele a hlavního investigativního novináře média Bellingcat. Údajně nelegálně překročil ruské hranice, za což mu hrozí až dva roky vězení. Za Stalina se za stejný přestupek dávaly roky tři. A pak že v Rusku nenastal pokrok. Vraťme se ale do soudní síně. Není to poprvé, co Rusko pase právě po Grozevovi. Už v minulosti po něm ruské orgány vyhlásily pátrání za „šíření falešných zpráv o ruské armádě“ a letošního února Grozev z důvodu bezpečnosti raději Rusko opustil. Seznam Kremlu nepohodlných lidí tak získal další potvrzené jméno.

Více informací o stíhání Grozeva se dočtete na stránkách Novaya Gazeta.


Narazili jste během týdne na zprávu, jež by podle vás v našem #zesvěta rozhodně neměla chybět? Přečetli jste si zajímavou novinku ze světa (ne)organizovaného zločinu, o které jsme ještě nepsali? Pošlete nám svůj tip na e-mailovou adresu zesveta@investigace.cz. 

Autorka textu: Kamila Plzáková
Autorka úvodní grafiky: Martina Bartl