#zesvěta: Pašeráci jako když tiskne

Předvánoční #zesvěta se nese v duchu zákazu svobody slova. S tou si zahrává americký podnikatel a miliardář Elon Musk na Twitteru. To v Kazachstánu zatím vězní investigativního novináře z jediného důvodu – dělal svoji práci. Afghánským dívkám pro změnu zakázali navštěvovat vysoké školy, což samozřejmě nezajímá pašeráky drog, kteří mají jiné starosti, neboť i oni musí inovovat, a tak se rozhodli vyzkoušet 3D tiskárny.

#1 Návrat do minulosti

Čelní vousáči z Tálibánu se usnesli, že afghánské ženy a dívky nesmějí získat vyšší vzdělání. Na to hbitě reagovalo neméně vousaté tálibánské ministerstvo školství a tuto informaci zveřejnilo v dopisu, který tak završil všechna dosavadní omezení afghánských studentek. Lejstro navíc dokázalo uskutečnit to, oč se iluzivně snaží literární i filmoví tvůrci žánru sci-fi. Popřelo totiž základní vlastnost fyzikální veličiny nazývané čas, definované jako neprostorové lineární kontinuum, poněvadž fakticky posunulo Afghánistán o téměř třicet let do minulosti, ne-li ještě dál. Vousáči přitom paradoxně postupovali jako zmíněná veličina, tedy kontinuálně. U moci jsou více než rok a zpočátku zakázali vzdělávání dívek od šesté třídy výše. Mladé Afghánky ale doposud mohly navštěvovat univerzity za předpokladu, že se jednalo o třídy rozdělené podle pohlaví. I tomu je teď konec. Afghánské ženy byly šmahem poslány do minulého století, a byť se píše rok 2022, o špatných nebo dobrých známkách si mohou jako tehdy bohužel jen nechat zdát.

Více informací o útlaku Tálibánu na území Afghánistánu si přečtete na serveru CBS News.

#2 Pašeráci jako když tiskne

Na pomyslný seznam nejbizarnějších způsobů, jak pašovat drogy, připsali dva pašeráci z Taiwanu 3D tiskárnu. Přesněji řečeno se dva vysoce postavení členové mezinárodního zločineckého syndikátu rozhodli, že budou inovovat a na vlastním příkladu ukážou ostatním parťákům, že právě tiskárna je skvělou skrýší pro více než 60 kilogramů metamfetaminu určeného do Austrálie. Jak řekli, tak udělali a skončili za mřížemi. Australská federální policie se o plánované akci totiž dozvěděla díky tomu, že komunikaci zachytila na internetové platformě běžně používané zločineckými organizacemi. Australské orgány zatím neoznámily, zda písemné ocenění nové pašerácké inovace soud předá oběma zatčeným ve formě vzešlé z 3D, nebo normální tiskárny. 

Další informace si můžete v černém na bílém přečíst na stránkách Fox News.

#3 Jak si Elon Musk hraje se svobodou slova

Několik novinářů, kteří působili na sociální síti Twitter, má v současné době své účty pozastavené. Provinili se tím, že psali o aktivitách nového majitele Twitteru Elona Muska. V tomto případě šlo o zveřejnění polohy jeho soukromého tryskáče. Musk na to zareagoval zablokováním účtů, což odůvodnil tak, že zveřejňování polohy v reálném čase je podle něj v rozporu s podmínkami užívání twitterových účtů. Tweety, které novináři zveřejnili, dokonce nazval „souřadnicemi ke spáchání atentátu“. K celé situaci se vyjádřila i Organizace spojených národů. Podle jejího mluvčího by obdobné omezování svobody slova mohlo zavést nebezpečný precedent, který by jen doplnil cenzuru, vyhrožování a jiné typy perzekucí, jimž čelí novináři po celém světě.

Více detailů o novinářích, kterým Musk zakázal přístup na Twitter, se dočtete na stránkách The Guardian.

#4 Kazašský investigativní novinář uvězněn

Dva měsíce ve vazbě. Tak rozhodl soud v případě jednoho z nejznámějších kazašských investigativních novinářů Michaila Kozačkova. Během této doby proběhne vyšetřování vůči němu vzneseného obvinění: údajně měl od šéfa organizované zločinecké skupiny obdržet úplatek v hodnotě více než 2,5 milionů korun. Alespoň to tvrdí kazašská Agentura pro finanční dohled, která tuto neděli novináře zatkla. Kozačkov obvinění popřel. Podle něj i jeho podporovatelů se jedná o pomstu za články, jež v minulosti napsal a publikoval. Každopádně až v příštím roce snad dostane novinář Michail Kozačkov pomyslný vánoční, a především nejcennější dárek: svobodu.

Více o případu zatčeného novináře se dočtete na stránkách OCCRP.


Narazili jste během týdne na zprávu, jež by podle vás v našem #zesvěta rozhodně neměla chybět? Přečetli jste si zajímavou novinku ze světa (ne)organizovaného zločinu, o které jsme ještě nepsali? Pošlete nám svůj tip na e-mailovou adresu zesveta@investigace.cz. 

Autorka textu: Kamila Plzáková
Autorka úvodní grafiky: Martina Bartl