#zesvěta: Muž s kapsami a kalhotami plnými plazů

Všichni stále sledujeme válečné dění, které generuje i příliv uprchlíků. V návaznosti na situaci varuje OSN před nárůstem obchodu s lidmi a italská vláda se rozhodla poskytnout Ukrajincům domy zabavené mafii. A pro odlehčení si můžete počíst o tom, jak se dá do oblečení nacpat desítky hadů a ještěrek, nebo o nové snaze latinskoamerických států zaříznout příliv (nejen) kokainu do Evropy. Vítejte u pátečního #zesvěta. 

#1 Šijou s ním všichni ropušníci

Američtí celníci na hranici mezi Mexikem a Spojenými státy zadrželi muže, který se snažil převézt 52 živých plazů. Devět hadů a 43 ropušníků (malá rohatá ještěrka) měl americký pašerák zabalených do malých sáčků, které si schoval do bundy, kalhot a “oblasti třísel”. Celníci v oficiálním prohlášení uvedli, že některé druhy zabavených plazů jsou ohrožené a pašerák nedbal na pohodu a bezpečí zvířat. O tom, zda se pohodlně cestovalo zadrženému celníci neinformovali.

Více – včetně fotografie – najdete na stránkách The Associated Press

#2 Děti prchající z Ukrajiny bez doprovodu jako snadná kořist

Šéfka UNICEF, organizace spadající pod OSN, která se zabývá ochranou dětí, apelovala na státy, které přijímají uprchlíky z Ukrajiny, aby jim věnovaly speciální péči a každého nezletilého urychleně zaregistrovaly a identifikovaly. Mohli by se totiž stát například oběťmi obchodu s lidmi. “Děti bez doprovodu jsou vystaveny zvýšenému riziku násilí, zneužívání a vykořisťování. Když jsou tyto děti přesouvány přes hranice, rizika se násobí. Riziko obchodování s lidmi také stoupá v nouzových situacích,” uvedlo UNICEF. Mezi lidmi prchajícími před válkou jsou podle odhadů statisíce dětí. 

Více přímo u OSN.

#3 Mafiánské baráky pro uprchlíky

Italská vláda oznámila, že započala proces selektování nemovitostí, které byly zabaveny mafii. Jejich novým využitím by mělo být alespoň přechodné bydliště pro ukrajinské uprchlíky. Ministerstvo vnitra uvedlo, že do země od začátku války přišlo kolem 18 tisíc Ukrajinců. 

Více na The Mayor.eu.

Co víme o sexuálním vykořisťování a jaký vliv měla pandemie na obchod s lidmi?

#4 Latinská Amerika a Evropa proti pašerákům

Evropané mají rádi kokain a latinskoamerické gangy zase peníze Evropanů. Proto se několik zemí Jižní Ameriky dohodlo s Evropskou unií na zřízení speciálního útvaru, který bude obchod s kokainem ale i s čímkoli jiným a nezákonným potírat a pomůže zemím zavádět společná opatření. 

Více u OCCRP

#5 Jak (relativně) bezpečně protestovat v Rusku

BBC popisuje, jak se Rusové naučili šifrovat své zprávy, aby mohli protestovat proti počínání vlády a zároveň je nevyhmáltla policie – používají emotikony. Například chodící panáček, číslo 7 a obrázek hlavy Puškina značí, že se protest bude konat v sedm hodin na Puškinově náměstí. Nejde přitom o nic nového, různé formy šifrované komunikace typu “dneska je hezké počasí na procházku” používají demonstranti již delší dobu. Ruská vláda předem neschválené protesty zakázala již v roce 2014, přičemž trest za první prohřešek proti tomuto nařízení je až 15 dní vězení, za opakovaný přestupek to ale může být až 5 let. 

Autorka článku: Zuzana Šotová
Autorka úvodní grafiky: Nikola Klepáčková