#zesvěta:  Když vás sýr dostane za mříže

Máme tady pátek a to je čas přečíst si, co nového se ve světě událo. Dozvíte se, že v Americe se neustále na břeh vyplavují balíčky kokainu, o tom že padělat peníze není vždy nejlepší business plan, a že děti kokain opravdu nesmí. To vše a ještě mnohem více přinesl uplynulý týden ze světě (ne)organizovaného zločinu.

#1 Operace “Lionfish”

Lionfish, neboli perutýn, je jedovatá mořská ryba, způsobující pouhým dotykem smrt. Právě takhle nazval Interpol mezinárodní akci, při které zatkli 287 lidí. Ve 41 zemích Afriky a Blízkého východu při dvou operacích, koordinovaných Interpolem, zabavili drogy v hodnotě přibližně 100 milionů eur (více než 2,5 miliardy korun). „Obchod s drogami je hrozbou, které společně čelíme, a masivní odhalení dosažené v rámci operace Lionfish ukazují, čeho je možné dosáhnout, když orgány činné v trestním řízení bojují společně,“ uvedl Jürgen Stock, generální tajemník Interpolu. Při obou operacích bylo rovněž zajištěno celkem 200 kilogramů amfetaminu, 56 kilogramů heroinu, 30 kilogramů metamfetaminu, 21 kilogramů kokainu, ale také nebroušené diamanty, živí luskouni, nelegální cigarety a vozidla.

Více o operaci “Perutýn” najdete zde.

#2 Plážová překvapení plná kokainu

Americký pár se minulý pátek odpoledne procházel po pláži, když spatřil balíček. A nebyli jediní, kdo podobný balíček v poslední době našel, lidé od Floridských ostrovů až po Michigan aktuálně pravidelně nacházejí ve vodě a na pobřeží ostrovů vyplavené balíčky. A v balíčcích není nic jiného než kokain. Drogy, které postupně vyplouvají na povrch od začátku května, by zatím překupníkům vynesly více než 50 milionů korun. 

Co se v balíčcích ještě nachází se dozvíte tady.

#3 Rychlé, ale padělané peníze 

Europol společně s německou a italskou policií rozbili gang, který tiskl a distribuoval padělané eurové bankovky. Během vyšetřování policie rovněž zabavila množství kokainu, zbraň a padělané peníze v hodnotě přibližně 160 000 eur (zhruba 4 miliony korun), a to včetně padělku nové 100 eurové bankovky pouhých šest měsíců po jejím oficiálním vydání Evropskou centrální bankou. Předpokládá se, že podezřelí mají vazby na mafiánský klan Camorra. Europol ve svém prohlášení uvedl, že kromě tisku falešných peněz v Itálii a jejich prodeje v Německu se skupina podílela na obchodování s drogami a daňových podvodech.

O padělaných eurobankovkách se dozvíte zde.

#4 Když vás sýr dostane za mříže

Britský drogový dealer byl odsouzen na 13 let poté, co policie zjistila jeho totožnost podle otisků prstů, které zanechal na bloku sýra stilton. Carl Stewart, 39 let, z Liverpoolu, používal šifrovací službu EncroChat, aby se vyhnul odhalení, když prodával drogy. Aby skryl svou identitu, používal přezdívku „Toffeeforce“, ale policií se podařilo šifrovací zařízení prolomit. Stewart byl identifikován poté, co sdílel obrázek bloku sýra ve své dlani a byly analyzovány jeho otisky prstů.    

Jak se zatýká za pomoci sýra se dočtete zde.

#5 Korupce stojí Irák mraky peněz, co s tím?

Korupce stála Irák od roku 2003 neuvěřitelných 150 miliard dolarů (více než 2 biliony korun), které odtekly do zahraničí, prohlásil v neděli irácký prezident Bahrám Sálih. Irák zažívá hlubokou hospodářskou krizi, kterou ještě umocňuje pokles cen ropy, hlavního zdroje příjmů země, a pandemie koronaviru. Sálih proto navrhl vytvoření mezinárodní protikorupční aliance po vzoru vojenské koalice, která bojuje proti bojovníkům Islámského státu v Iráku a sousední Sýrii. „Korupce a terorismus spolu souvisejí,“ řekl Sálih. Dodal, že iráckému parlamentu předložil návrh zákona, který má pomoci získat zpět peníze údajně propašované do zahraničí prostřednictvím korupce. 

Více o boji proti korupci nájdete zde.

#6 Florida man a předávkované dítě

Pětatřicetiletého muže z Floridy zatkla policie poté, co se dvouletá holčička v jeho péči předávkovala kokainem. Zatčený Christopher Williams dohlížel na dítě ve svém domě, když se mu ztratilo z dohledu a dostalo se k drogám, uvádí se v policejní zprávě. „Oběť přestala reagovat a byla převezena do nemocnice, kde bylo zjištěno, že se předávkovala kokainem,“ napsal jeden z policistů ve zprávě o zatčení.

Více se dozvíte tady.

Autor článku: Nina Kodhajová
Autorka úvodní grafiky: Nikola Klepáčková