#zesvěta: Cena za nelegálně stažený film: 150 milionů korun

S očima stále upřenýma na dění na Ukrajině se vám i tenhle pátek pokusíme zprostředkovat novinky #zesvěta organizovaného zločinu. Přečtete si, proč je důležité mít se na pozoru před technologiemi, které využíváte ve svém byznysu, o ministrech zapletených v organizovaném zločinu nebo o hollywoodskem herci, který roznášel drogy až domů. 

#1 Paraguayští ministři namočení v organizovaném zločinu

Paraguayský prezident minulý týden odvolal dva ministry, kteří byli údajně napojení na organizovaný zločin. Učinil tak poté, co policie rozbila gang, který měl být zodpovědný za přepravu přibližně 21 tun kokainu do Evropy. První ministr koupil jachtu od jednoho z podezřelých, jenž byl během policejní operace provedené za pomoci Europolu, amerického Úřadu pro potírání drog (DEA) a uruguayské protidrogové jednotky. Druhý byl odvolán kvůli svým údajným vazbám na brazilského obchodníka s drogami, který byl před dvěma týdny zatčen.

Více o téhle policejní akci se dočtete v článku od OCCRP.

#2 Když váš nelegální byznys zklame technika

V posledních dnech zatkla belgická policie ve spolupráci s tou francouzskou více než 23 lidí, kteří se angažovali napříč vícero organizovanými skupinami.

Policie sledovala zločinecké skupiny za pomocí čísla IMEI (unikátní číslo přidělené výrobcem mobilnímu telefonu) a věží mobilního operátora. Vyšetřování výrazně pomohlo, že zařízení Xrypt svým uživatelům falešně inzerovalo možnost změny IMEI. Uživatelé tak platili vysoké sumy za nefunkční šifrovaná zařízení, což polici pomohlo při jejich lokalizaci a zatčení. Po dešifrování poznámek na šifrovaných telefonech Xrypt se policii podařilo získat jména a údaje o všech distributorech a klientech.

Podrobnosti o tom, jak se policí podařilo získat data naleznete v článku od Resident Weekly.

 

#3 Hollywoodský herec ve volném čase drogovým dealerem

V Los Angeles se aktuálně rozkrývá případ drogových dealerů, kteří fungovali téměř jako aplikace na rozvoz jídla. Vyberete si z menu a za dovoz zaplatíte kolem 30 dolarů (700 korun).

Americký herec Kather Sei byl jedním z  řidičů, které hlava této distribuční sítě zaměstnávala, aby po nocích plnili objednávky klientů v osmihodinových směnách po celém Los Angeles, tvrdí americký Úřad pro potírání drog v soudních dokumentech.

Více o zatčení a schématu podvodu naleznete ve zprávě amerického Ministerstva spravedlnosti.

 

#4 Věci zadarmo bývají nakonec často nejdražší 

Španělská Civilní garda zatkla pět osob podezřelých z krádeže asi šesti milionů eur (150 milionu korun) ze španělské společnosti, která se zabývá ukládáním kryptoměn svých klientů. Krádež nastala, když se počítač jednoho ze zaměstnanců společnosti nakazil virem poté, co si stáhl film z pirátské webové stránky. Ukradené finanční prostředky byly převedeny na peněženky kontrolované útočníky, kde ležely půl roku, než byly převedeny na nejméně čtyři osoby, které zřejmě nebyly v příbuzenském vztahu.

Více o tomhle podvodu se dozvíte na stránce španělského Ministerstva vnitra.

 

Autorka článku: Nina Kodhajová
Autorka úvodní grafiky: Nikola Klepáčková