#zesvěta: Boj za přirozenou krásu velbloudů

Tento týden přinášíme zesvěta v klasickém provedení: organizovanému zločinu se stále daří, ale policii občas také, novináři jsou nadále vězněni a vražděni a občas se objeví bizár ze světa zvířat. Tento týden vedou velbloudi. Ale jenom ti přirozeně krásní.

#1 Boj za přirozenou krásu velbloudů

Velbloudí soutěže krásy v Saudské Arábii mají nemilosrdná pravidla vůči manipulátorům. Více než 40 velbloudů bylo diskvalifikováno ze saúdskoarabské soutěže krásy za to, že jim jejich majitelé nechali aplikovat botoxové injekce, nebo udělali další kosmetické úpravy. 

Organizátoři soutěže, Camel Club, tvrdí, že mají zájem zastavit všechny případy manipulace a podvodů při zkrášlování velbloudů a slibují přísné tresty pro manipulátory. Velbloudům prý byl do rtů, nosů, čelistí a dalších částí hlavy vstřikován botox, aby byli ještě krásnější. Ke zvětšení rtů a nosů se používaly kolagenové výplně a na podporu růstu svalů velbloudům podávali hormony. Zvířatům také dávali gumové pásky, které omezovaly průtok krve a zvětšovaly tak části těla – například velké a pěkné hrby jsou totiž nesmírně žádoucí.

Soutěž je vrcholem Festivalu krále Abdulazíze, na kterém se hraje o ceny v hodnotě 66 milionů dolarů (téměř 1,5 miliardy českých korun). Akce trvá 40 dní a podle místních médií se jí účastní přibližně 33 000 majitelů velbloudů až z USA, Ruska a Francie. Každý den se očekává až 100 000 turistů.

O tom jak probíhá velbloudí soutěž krásy si můžete přečíst zde.

#2 Pračka peněz v centru města

Odborníci na kybernetickou bezpečnost si posvítili na Rusko. Při sledování toků peněz společností napojených na ruský ransomware (typ počítačového viru) zjistili, že vedou na jednu z nejprestižnějších moskevských adres. Nejvyšší mrakodrap v Moskvě, Federation Tower East, dostával miliony dolarů, které americké firmy, nemocnice a městské úřady zaplatily vyděračům na výkupném.

Ruské gangy prostřednictvím ransomwaru šifrují digitální data svých obětí a poté požadují platby za jejich dešifrování, obvykle v kryptoměnách, jako je Bitcoin, které pak gangy musí převést na standardní měny, jako jsou dolary, eura a rubly.

Bezpečnostní experti tvrdí, že Rusko tuto mrakodrapovou pračku na peníze toleruje. Společnost Recorded Future napočítala ve finanční čtvrti hlavního města asi 50 kryptoměnových burz, které se podle jejího hodnocení zabývají nezákonnou činností.

Více se dočtete v investigaci New York Times zde.

#3 Europol vyšetřuje na základě Pandora Papers

Europol uvedl v rozhovoru pro belgický týdeník Knack, že únik dat známý jako Pandora Papers mu pomohl shromáždit zpravodajské informace a podpořit tak jeho úsilí v boji proti finanční kriminalitě. Agentura Evropské unie pro vymáhání práva využívá dokumenty k odhalování stop při vyšetřování organizovaného zločinu.

Toto prohlášení přišlo tři měsíce poté, co únik dat odhalil tajné offshorové účty 35 současných a bývalých světových lídrů a více než 330 politiků a veřejných činitelů z celého světa, včetně bývalého českého premiére Andreje Babiše.

Pandora Papers: V hlavní roli Andrej Babiš

#4 Počet vězněných novinářů překonal rekord 

Počet vězněných novinářů na celém světě dosáhl v roce 2021 dalšího rekordu, tvrdí nejnovější zpráva Committee to Protect Journalists za rok 2021. Podle sčítání vězňů, které CPJ provedla, dosáhl počet reportérů uvězněných za svou práci nového celosvětového rekordu, a to 293. V roce 2020 jich bylo evidováno celkem 280. Kvůli své novinářské činnosti bylo letos dosud zabito nejméně 24 novinářů, a 18 dalších zemřelo za nejasných okolností, kdy nebylo možné určit, zda byli konkrétními cíli útoku.

Čína zůstává již třetím rokem po sobě největším vězněm novinářů na světě – za mřížemi jich skončilo 50. Myanmar se vyšplhal na druhé místo po zásahu proti médiím, který následoval po vojenském převratu z 1. února. První pětku doplnili Egypt, Vietnam a Bělorusko.

Celou zprávu si můžete přečíst na stránce CPJ.

#5 Frontstory je ve hře!

Naši kolegové z Polska založili zcela novou stránku Frontstory.pl, na které budou publikovat nejzajímavější kauzy z Polska i ze zemí Visegrádu. 

Autorka článku: Eva Kubániová
Autorka úvodní grafiky: Nikola Klepáčková
Tento text vznikl díky finanční podpoře čtenářů, jako jste vy. Přidejte se do Klubu neprůstřelných a podpořte naši práci.