#zesvěta: Australský Ubereats rozvážel drogy

Zprávy z organizovaného zločinu potvrzují, že koronavirus kriminálníkům vůbec nesebral na kreativitě. V Austrálii přes známé firmy s rozvozem jídla pašovali drogy, Mozambik je klíčovým prostředníkem na drogové cestě do jižní Afriky a Evropy a do Bulharska se nově cestuje kvůli transplantaci ledvin.

#1 Australský Ubereats: drogy až k vašim dveřím

Dvě známé firmy na objednávání a rozvoz jídla a nápojů v Austrálii Ubereats a Menulog čelí obvinění, že jejich spolupracovníci zneužili platformy na dodávky drog v čase koronaviru. 

Parlamentní výbor zaměřený na to, jak se zločinecké podniky přizpůsobily a reagovaly na mimořádné sociální dopady Covid-19, podrobně popsal, jak se drogy doručují přímo před dveře. Jako největší problém vidí výbor slabou regulaci tohoto odvětví. Ve zprávě, která byla tento týden předložena parlamentu, výbor doporučil vládě, aby zvážila způsoby, jak by mohla toto odvětví regulovat. „Zneužívání usnadňovala omezená opatření ke sledování a identifikaci kurýra a obsahu dodávky, jakož i nedostatečná certifikace pracovníků rozvážejících jídla,“ uvádí se ve zprávě.

UberEats i Menulog obvinění rázně odmítli a trvají na tom, že pracují s vysokou mírou obezřetnosti a pravidelně monitorují, zda nedochází k nezákonné činnosti.

#2 Pro velký úspěch: Kočner opět před soudem

Ve čtvrtek slovenský soud projednal další žalobu státního zástupce proti podnikateli Mariánu Kočnerovi. Zhruba měsíc poté, co Kočnera vzali do vazby kvůli padělání směnek, se podnikatel pokoušel komunikovat s vlivnými lidi přes takzavné „motáky“, tedy papírky, které z vězení posílal po svém právníkovi. Motáky měly být adresované Kočnerovému důvěrníkovi Petru Tóthovi. Kočnera budou soudit za zločin křivé výpovědi, soud začne 10. srpna a vypovídat by měl přímo Kočner. Kočner je pravomocně odsouzen k 19 letům vězení za zločin padělání směnek, svůj trest si již odpykáva.

Více se můžete dočíst v online ze včerejšího jednání na portálu Aktuality.sk.

Kočner jde do vězení na 19 let

#3 Bulharsko: lukrativní destinace pro transplantaci ledvin

Bulharská policie prověřuje 14 případů transplantací ledvin, které byly operované cizím státním příslušníkům. Vyšetřovatelé se domnívají, že operace byly v rozporu se zákonem, podle kterého musí dárci orgánů být rodinní příslušníci příjemců. 

Vyšetřování bylo zahájeno poté, co ministr zdravotnictví Stojčo Katsarov uvedl, že existují důvody se domnívat, že přinejmenším u některých transplantací provedených v období od roku 2019 do dubna 2021 v nemocnici Lozenetz v Sofii příjemci použili falešnou identitu a dokumenty, aby prokázali svůj vztah k dárcům. Ve všech 14 případech se mladí lidé z Moldavska a Ukrajiny vydávali za příbuzné příjemců ledvin mimo jiné z Izraele, Německa a Ománu. 

Prověřování totožnosti některých příjemců na příslušných velvyslanectvích ukázalo, že nejsou pravé. Kontroly totožnosti byly provedeny na žádost Interpolu v rámci mezinárodní akce zaměřené na obchodování s orgány prostřednictvím falešných dokladů.

Státní nemocnice Lozenetz popřela jakékoli pochybení a uvedla, že postupovala podle protokolu a souhlasila s provedením operací po obdržení potřebných dokumentů. Bývalý marketingový ředitel nemocnice však agentuře Reuters řekl, že věděl nejméně o čtyřech operacích, při nichž byly v dokumentaci zfalšovány rodinné vazby, a několikrát se kvůli tomu obrátil na ředitele nemocnice.

#4 Mosambik: nová drogová cesta do Evropy

Nepřestávající drogové zátahy na kokain pašovaný z Brazílie do Mosambiku nadále upozorňují na robustní drogovou trasu mezi oběma bývalými portugalskými koloniemi. K přepravě drog využívají pašeráci komerční letové spojení. Před pandemií na mezinárodním letišti v Maputu v průběhu roku 2019 bylo zaznamenáno nejméně 5 takových případů. Kvůli poklesu cestování během pandemie se částečně omezilo i pašování. Před pár dny však na letišti v Riu de Janeiru policie zatkla dvě osoby na cestě do Maputa v Mosambiku poté, co úřady v jejich zavazadlech našly až 18 kilogramů kokainu.

Mosambik zůstává klíčovým uzlem tzv. jižní trasy spojující kokain z Brazílie s lukrativními trhy, jako je Jihoafrická republika, a následně evropskými přístavy. Existují tři hlavní důvody, proč je Mosambik pro brazilský organizovaný zločin tak atraktivní. Za prvé, obchod s drogami v této zemi vzkvétá nejméně dvacet let. Za druhé, země údajně bojuje s korupcí, a to i v nejvyšších patrech politiky. Podle amerických diplomatických depeší z roku 2010 měl největší obchodník s drogami v Mosambiku dokonce s vazby na samotného prezidenta. Za třetí, slabá celní kontrola. Na rozdíl od většiny latinskoamerických a evropských přístavů se v Mozambiku mezinárodní celní programy teprve rozjíždějí.

#5 Krówki, piwo i karabiny maszynowe

Polská policies podporou Europolu zasáhla proti pašerákům a při sérii domovních prohlídek zadržela téměř sto střelných zbraní. Vyšetřovaný organizovaný zločinecký gang nelegálně pašoval zbraně ze Slovenska do Polska, Ruska a na Ukrajinu. Z obchodování se zbraněmi je obviněno 12 podezřelých ve věku od 32 do 60 let.

Policie našla revolvery, pistole, automatické pušky a ruční kulomety, několik tisíc nábojů a jeden ruční granát. Kromě toho byla při domovních prohlídkách nalezena hotovost v hodnotě více než 50 000 eur (v přepočtu zhruba 1 272 000 korun), 14 rostlin marihuany a blíže nespecifikované množství amfetaminu.

Autorka článku: Eva Kubániová
Úvodní grafika: Nikola Klepáčková 
Tento text vznikl díky finanční podpoře čtenářů, jako jste vy. Přidejte se do Klubu neprůstřelných a podpořte naši práci.