#zesvěta 47

Již tradičně vám přinášíme páteční #zesvěta – přehled toho, co se děje mimo Českou republiku, co nás zaujalo a vám by nemělo uniknout.

#1 Vzhůru na Bělehrad!

Srbská policie zatkla v Bělehradě 17 osob podezřelých z členství ve zločinecké organizaci, a obvinila je z únosu, vydírání a vraždy. Mafiáni, kteří se vydávali za fotbalový klub, mají na triku údajně i obchod s drogami. Mezi zatčenými byli i dva šéfové celé organizace.

Více zde

#2 Krádež identity není vtipná, Jime!

Už se vám někdy stalo, že by vám někdo ukradl telefon, aniž by vám ho vzal? Jakkoliv to může znít podivně, přesně to dělala skupina hackerů provozujících tzv. sim swapping, neboli výměnu sim karet. Při sim swappingu zločinci oběti deaktivují sim kartu a s ní spojené telefonní číslo přesunou na svou sim kartu, stejně jako to běžně dělají mobilní operátoři například při ztrátě telefonu. Nejdříve ale musí o oběti získat několik informací, aby se za ni mohli vydávat – například jméno a příjmení, číslo dokladu totožnosti, datum narození nebo adresu. Když mají telefonní číslo oběti ve svém telefonu, veškerá komunikace pak chodí rovnou jim a nabourat se do jiných aplikací nebo účtů oběti už pro ně není žádný problém. Policie z pěti zemí světa ve spolupráci s Europolem dopadla na začátku února skupinku hackerů, která pouze loni takto podvedla tisíce obětí včetně slavných influencerů, sportovců nebo hudebníků a nakradla si tímto způsobem přes 2,1 miliardy korun.

Více o sim swappingu včetně doporučení Europolu najdete tady.

#3 Asijská mafie v Evropě

Španělská policie si posvítila na takzvanou Čínskou mafii. Při zátahu zatkla 38 osob za zločiny spojené s držením a distribucí drog na několika místech po Evropě. Policie zabavila přes půl tuny marihuany a metamfetaminu (pervitin), kolem v přepočtu čtyř milionů korun v hotovosti a několik luxusních bouráků. Sledování gangu trvalo více než dva roky. Asijské gangy šíří svůj vliv po Evropě už přes deset let. 

Více zde.

#4 Konec řádění, pane Lee

Thajská policie zatkla vysoce postaveného člena asijského kriminálního syndikátu Sam Gor známého také jako The Company. Pětašedesátiletý Lee Chung Chak je bývalým spoluvězněm bosse gangu Tse Chi Lopa, kterého policie zatkla v lednu v Amsterdamu. The Company je jedním z největších drogových gangů na světě a na prodeji drog podle odhadů ročně vydělá až 360 miliard korun. Zločinecký syndikát vznikl spojením pěti největších asijských triád, což je výraz používaný pro asijské zločinecké skupiny. Policisté tuto organizaci popisují jako sofistikovanou a extrémně disciplinovanou s jasně danými pravidly.

Více zde.

Konec legrace, pane Tse

#5 Falešné léky

Policie v polské Poznani pozatýkala 13 osob polské a francouzské národnosti distribuujících falešné léky a léčivé přípravky. Vyšetřovatelé odhalili distribuční síť, která v průběhu předchozích tří let dovezla z Asie do Polska téměř půl tuny prekurzorů, tedy látek sloužících k výrobě léků nebo drog. Ty poté rozeslala do okolních zemí, kde z nich vyrobili padělané léky, často napodobeniny některé z nejznámějších značek na světě, které posléze buď poslali zpátky na polský trh, nebo je prodali na e-shopech zájemcům z Evropy a Spojených států amerických. Takto gang zfalšoval a prodal desítky milionů léčiv. Zabaveno bylo 15 kilogramů prekurzorů a stovky tisíc nejrůznějších druhů léků v celkové hodnotě minimálně 140 milionů korun.

Více zde.

#6 Královna tajností

Za historickou netransparentnost britského obchodního rejstříku může podle všeho částečně i královna Alžběta. Podle zjištění britského deníku Guardian lobovala v roce 1973 za změnu zákona o transparentnosti, aby nemusela dokládat veřejnosti své soukromé investice. Jejich zveřejnění by totiž bylo podle královnina soukromého právníka trapné. Ke svému lobbingu využila tzv. královnin souhlas, tedy zvyklost, podle které má královna vědět přednostně, že se má v parlamentu projednávat zákon, který by mohl ovlivnit zájmy britské královské rodiny. V případě potřeby jej tak může ještě ovlivnit předtím, než se vůbec začne projednávat. Zákon byl po několika letech opravdu přijat s výjimkou. Aby to ale nebylo nápadné, nemají povinnost zveřejňovat informace o podílnících společností firmy patřící hlavám států, vládám, mezinárodním organizacím nebo ústředním měnovým orgánům. V praxi to vypadalo tak, že akcie a podíly všech ve výjimce zahrnutých podílníků držela a spravovala Bank of England Nominees, skořápková dceřiná společnost Bank of England. To platilo minimálně do roku 2011, kdy vláda oznámila zrušení výjimky. Co se s trapným jměním stalo není jasné. 

O královniném lobbingu se více dočtete tady.

#7 Okénko italské mafie

Během uplynulého týdne zabavili italští policisté v italském přístavu Gioia Tauro 1,3 tuny kokainu. Přístav, ležící v oblasti Kalábrie, ovládá mocná mafie ‘Ndrangheta, která je jedním z největších dovozců kokainu do Evropy. Drogy o hmotnosti samce nosorožce sumaterského byly odhaleny díky špičkové technologii na lodi připluvší z Jižní Ameriky. Policie provedla celkem tři zátahy a objevila kokain nejvyšší kvality ukrytý mezi kávou a mraženým masem z Brazílie a exostickým ovocem z Ekvádoru. Drogy by po naředění na černém trhu vydělaly zločincům přes 6,7 miliardy Kč.

Více zde.

Autoři shrnutí: Lukáš Nechvátal, Zuzana Šotová
Autorka grafiky: Nikola Klepáčková