#zesvěta 46

Již tradičně vám přinášíme páteční #zesvěta – přehled toho, co se děje mimo Českou republiku, co nás zaujalo a vám by nemělo uniknout.

#1 Írán vs. drogy

Jestli si myslíte, že koronavirus ztížil pašerákům drog práci, Írán by s vámi nejspíš nesouhlasil. Podle Kazima Garibabadiho íránského velvyslance pro OSN zabavily íránské bezpečnostní složky v roce 2020 téměř 1150 tun drog – to je asi 230 sanitek. Z toho největší část, tedy 916 tun tvořilo opium. Následoval hašiš se 107 tunami, 31 tun heroinu a 26 tun morfinu. Celkem Írán zabavil o 41% drog více, než rok předešlý, což podle zmíněného velvyslance staví Írán do čela v boji proti omamným látkám. To je způsobeno zejména tím, že Írán sdílí přes 900 kilometrů hranic s Afgánistánem, největším producentem opia a heroinu na světě, který přes Írán posílá své produkty takzvanou Balkánskou drogovou cestou do Turecka a do Evropy. Podle Úřadu OSN pro drogy a kriminalitu bylo 91% opia, 48% morfia a 26% heroinu zabaveno celosvětově za rok 2018 právě v Íránu.

Více se dozvíte zde nebo zde.

#2 Jste pozitivní ale potřebujete cestovat? Žádný problém!

Europol varuje před podvodníky, kteří nabízejí cestovatelům falešné certifikáty na negativní test na koronavirus. Například v Británii vyjde jeden takový test na necelé 3000 Kč, v Nizozemsku jen kolem 1300 Kč – to je mimochodem méně, než stojí test pro samoplátce v Česku. 

Více zde nebo zde.

#3 Kyberpolicie zasahuje!

Policiím z osmi zemí světa se společnými silami podařilo ovládnout botnet EMOTET, nejnebezpečnější malware na světě. Ten nějakým způsobem ovlivnil zhruba každou pátou firmu na světě. Šířil se prostřednictvím e-mailů, které měly v příloze infikovaný soubor vydávající se například za fakturu, oznámení o doručení zásilky nebo v poslední době informace o koronaviru. Po jeho otevření se malware do počítače sám nainstaloval. Tímto způsobem proniknul přes zabezpečení a umožňoval přístup do počítačů po celém světě. Přístup poté hackeři prodávali zločincům, kteří přes tato vrátka kradli data, peníze nebo pomocí ransomwaru rovnou celé webové stránky. Aby byl malware hůře odhalitelný, tvořily síť botnetu EMOTET stovky serverů rozesetých po celém světě s centrálou na Ukrajině. O hladký chod EMOTETu se právě tam starali dva Ukrajinci, kterým teď hrozí až 12 let vězení.

Více o EMOTETu na stránkách ukrajinské policie nebo Europolu.

#4 Malajský tunelář a kyperský pas

To, že si na Kypru až do minulého roku mohl kdekdo koupit občanství není žádnou novinkou – investice do místních nemovitostí slouží jako nástroj jak ulít peníze nebo jak se dostat do Evropy, kde se pak lze pohybovat více méně bez omezení. OCCRP nyní odhalilo, že strůjce největšího finančního skandálu v Malajsii získal kyperský pas za pomoci londýnské firmy, která právě tuto službu zprostředkovává. Jho Low vytuneloval ze státního malajsijského fondu miliardy dolarů. Navzdory tomu, že byl politicky exponovanou osobou, londýnská právní forma pro něj vytvořila schéma offshore společností, díky nimž si Low a jeho kumpáni pořídili luxusní přímořské rezidence a získali kyperské pasy. Pan Low byl přitom od roku 2015 za svůj podvod stíhán a po celém světě se oháněl penězi, které utrácel za bizarnosti. Banky od něj postupně dávaly ruce pryč. Ne však Henley & Partners.   

Více zde.

https://www.investigace.cz/cyprus-papers-kterak-bohati-ke-kyperskemu-obcanstvi-prisli/

#5 Nelegální žvára

Europol provedl v Belgii a Nizozemsku zátah na továrny vyrábějící padělané cigarety. V pěti různých městech evropská policie zabavila celkem 14 milionů cigaret (to je 700 tisíc krabiček) a 186 tun tabáku. Cigarety měly pravděpodobně mířit do Velké Británie. 

Více zde.

#6 Když nemáš peníze, prostě dotiskni další…

Bulharská policie tvrdě zakročila proti inflaci. Rozbila totiž gang, který si tisknul vlastní peníze a dokumenty. S podporou Europolu a Tajných služeb Spojených států amerických provedli bulharští policisté na 30 razií, během kterých zatkli šest lidí. U nich našli nelegální tiskařské lisy a vybavení pro tisk peněz a dokumentů spolu s několika tisíci padělanými dolarovými a eurovými bankovkami s hodnotou 50 a 100 eur, falešnými bulharskými průkazy totožnosti a prázdnými průkazy totožnosti připravenými k padělání. Aby zločinci dokázali, že jejich padělky jsou vysoce kvalitní, ukazovali svým potenciálním zákazníkům bulharský pas amerického herce Sylvestera Stallona.

Více zde.

#7 …a další

Podobný úspěch si připisuje i spolupráce španělské a rumunské policie. Jimi odhalený gang sice Stallonův pas nenabízel, peníze si ale tiskl stejně. Dělo se tak v Rumunsku, odkud falešné bankovky putovaly do deseti zemí eurozóny, a to včetně Španělska, kde si jich všimla tamní civilní stráž. Během následující razie bylo prohledáno 28 nemovitostí, zatčeno 10 lidí a zabaveno v přepočtu bezmála 13 milionů korun ve falešných bankovkách.

Více zde.

Autoři shrnutí: Lukáš Nechvátal, Zuzana Šotová
Autorka grafiky: Nikola Klepáčková