Vražda srbského advokáta Ognjanoviče nese stopy organizovaného zločinu

Jakub Šimák

V sobotu 28. července byl před svým bytem v Novém Bělehradě zastřelen známý srbský advokát Dragoslav Miša Ognjanovič. Při vražedném útoku byl zraněn i jeho šestadvacetiletý syn. Šestapadesátiletý advokát za svou kariéru obhajoval kontroverzní klienty v nejsledovanějších soudních případech: byl například členem právního týmu Slobodana Miloševiče, který se před svou smrtí v roce 2006 zodpovídal z válečných zločinů před Mezinárodním trestním tribunálem pro bývalou Jugoslávii se sídlem v Haagu, obhajoval taktéž lídra fotbalových hooligans týmu FK Partizan Bělehrad, kteří v roce 2009 ubili k smrti fanouška francouzského týmu.

Boj o obchod s drogami

Ognjanovič byl nicméně nejvíce spjat s Lukou Bojovičem – srbským mafiánem ze zemunského klanu, který si ve Španělsku od roku 2014 odpykává osmnáctiletý trest za brutální vraždu. V posledních měsících došlo v Bělehradě k několika vraždám obchodních společníků a přátel Bojoviče. Místní média je označují za další epizodu boje mezi srbskými klany o to, kdo ovládne lukrativní obchod s drogami. Vyřizování si účtů mezi mafiemi je ostatně bolestivým problémem Srbska – investigativní portál KRIK eviduje jen od roku 2012 více než 120 vražd nesoucích stopy organizovaného zločinu.

Šéf kriminální policie Dejan Kovačevič oznámil, že na vyšetřování případu pracuje několik policejních jednotek.

Advokátní komora volá po stálé vyšetřovací komisi

Srbská advokátní komora na protest proti četným útokům a vraždám advokátů vyhlásila na začátku srpna týdenní stávku. Jejím cílem je tlačit na politiky a policii, aby vražda byla co nejdříve vyšetřena a zároveň aby vznikla stálá státní komise, která by se vyšetřování útoků na obhájce systematicky věnovala. Podle tamní advokátní komory se totiž jedná již o třetí vraždu a celkově padesátý násilný útok na obhájce za poslední dekádu, přičemž 95 procent z těchto útoků nebylo dodnes objasněno.