Vražda Jána Kuciaka

V pondělí 13. ledna začíná na Slovensku jeden z nejostřeji sledovaných soudních procesů posledních desítek let. Před soudem stane Marian Kočner a jeho komplicové, kteří jsou obžalováni z vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírové. K soudnímu líčení se akreditovalo přes 120 novinářů z celého světa a celý proces provázejí mimořádná bezpečnostní opatření.

Proces se bude konat u Specializovaného trestního soudu v Pezinku dva týdny poté, co v samostatném řízení soud poslal na 15 let za mříže zprostředkovatele zločinu Zoltána Andruskóa. Ten na rozdíl od Kočnera a dalších tří obžalovaných s vyšetřovateli spolupracoval a dosáhl tak nižší trestní sazby.

Soud prozatím stanovil devět dní, kdy bude líčení této vysoce medializované kauzy, která už přes rok a půl hýbe slovenskou veřejností, probíhat. Policie uzavřela vyšetřování na konci října. Podle prokuratury se obžalovaní dopustili závažného trestného činu dvojnásobné úkladné vraždy, za což jim hrozí trest odnětí svobody na 25 let nebo doživotí. 

V první den procesu dostanou prostor k vyjádření vůči obžalobě čtyři komplici, kteří vystupovali jako organizovaná skupina. Žaloba se bude číst veřejně poprvé. Nejsledovanější ze čtveřice obžalovaných je právě Marian Kočner, jenž své obvinění zatím nekomentoval. Soudnímu senátu bude předsedat soudkyně Ružena Sabová.

Na předběžném projednání obžaloby, které se konalo 19. prosince, soud vyloučil některé důkazy, například analytické přepisy z mobilní aplikace Threema z telefonu Mariana Kočnera. Neznamená to však, že soud tyto zprávy jako důkaz zcela odmítl. Vyloučil pouze „interpretaci vyšetřovatelů“, ne důkaz samotný.

Právě z mobilní komunikace Mariana Kočnera přitom vyplývá, že Kočner měl být objednavatelem vraždy a jeho motivem měla být pomsta. Ján Kuciak se dlouhodobě věnoval mapování Kočnerova byznysu. V září 2017, šest měsíců před vraždou, mu Kočner vyhrožoval. Novinář na něj podal trestní oznámení, policie však nepodnikla žádné konkrétní kroky. V tomto období měl Kočner objednat vraždu.

Kdo jsou další obvinění?

Alena Zsuzsová – Marian Kočner ji oslovil, aby zařídila Kuciakův únos a následnou vraždu. Údajně se znali už dlouho před vraždou. Vyšetřovací spisy uvádějí, že Kočner jí v minulosti posílal na účet částky mezi 1 400 a 2 000 eury měsíčně (35 až 50 tisíc korun). Policie rovněž zjistila, že Zsuzsová používala Kočnerovu platební kartu a dva luxusní Mercedesy, jeden byl napsaný na její matku. 

Podle mobilní aplikace Threema měla Zsuzsová prostřednictvím facebookového účtu svádět vlivné muže a získané informace pak předávat Kočnerovi. Kočner své „volavce“ absolutně věřil.

Zoltán Andruskó – Majitel pizzerie a blízký přítel Zsuzsové. Ta si ho měla najmout na vraždu Jána Kuciaka. Andrusko jí dlužil 20 tisíc eur (půl milionu korun). Podle společné dohody měl být za vykonanou vraždu dluh prominout a Andruskó měl nadto dostat ještě 50 tisíc eur v hotovosti (jeden milion 250 tisíc korun). Sám Andruskó se s Kočnerem zřejmě osobně nesetkal, alespoň podle výpovědi samotné Zsuzsové.

Zoltán Andruskó je zatím prvním odsouzeným v tomto případu. Už od svého zatčení v září 2018 spolupracuje s policií a byl prvním svědkem, který označil Mariana Kočnera za objednavatele vraždy. Díky jeho klíčovému svědectví mu prokurátor nabídnul uzavření dohody o vině a trestu. 

Prokurátor za Andruskóvu spolupráci navrhnul snížení trestu a odnětí svobody na deset let. To se soudu zdálo jako nepřiměřený trest a zvýšil sazbu na 15 let. Andruskó i navzdory vyššímu trestu souhlasil. Prokurátor po vynesení rozsudku médiím řekl: „Každý trest, a zvláště v takové medializované věci, který začíná nějakým číslem, je výhodný.“ 

Tomáš Szabó a Miroslav Marček – jsou bratranci. Andruskó je najal na vykonání samotné vraždy. Oba muži tuto nabídku přijali a Andruskó mezi vrahy rozdělil po 20 tisících eur, zbytek z padesátitisícové částky si ponechal. Bývalý policejní vyšetřovatel Szabó s bývalým vojákem Marčekem byli ve Velké Mače, kde Ján Kuciak bydlel, několikrát. Jednadvacátého února Szabó přivezl Marčeka v Citroenu Berlingo nedaleko od Kuciakovy adresy. Marček posléze vnikl do domu a novináře i s jeho snoubenkou zastřelil.

Nikdo jiný z obžalovaných, kromě Andruska, s dohodou o vině a trestu zatím nesouhlasil. Všem tak hrozí trest mezi 25 lety až doživotím. V novodobé historii slovenské justice neexistuje případ, kdy by doživotně odsouzeného vězně propustili po určité době strávené ve vězení na podmínku. 

Kdo se ještě účastní soudu

Specializovaný trestní soud v Pezinku, foto: Eva Kubániová

Kromě obžalovaných se líčení zúčastní také pozůstalí Jána Kuciaka a Martiny Kušnírové. Matku zavražděné Martiny Kušnírové zastupuje v kauze advokát Roman Kvasnica. Ten obdržel loni v dubnu Cenu za lidská práva od amerického velvyslance na Slovensku.

Právním zástupcem Kuciakovy rodiny je bývalý ministr vnitra a spravedlnosti Daniel Lipšic. Oba advokáti pozůstalé zastupují bez nároku na finanční odměnu.

54 terabajtů dat

Půldruhého roku trvající vyšetřování Kuciakovy vraždy je výjimečné také množstvím nashromážděných důkazů. Spis obsahuje dohromady 22 tisíc stran a obrovské kvantum digitálních stop. Velikost spisu i s přílohami dosahuje zhruba 54 terabajtů dat. OCCRP a investigace.cz se podařilo celý policejný spis získat. Rozhodli jsme se tato data zpřístupnit i dalším slovenským novinářům. 

Vyšetřovací tým „Kuciak“, vedený Petrem Juhásem, byl po uzavření vyšetřování okamžitě rozpuštěn, a to i navzdory závažným informacím k jiným kauzám, které se podařilo policii v průběhu vyšetřování vraždy zajistit. 

Dlouhá desetiletí Kočnerova zdánlivě neomezeného působení na Slovensku tak zřejmě ukončila až dvojnásobná vražda. Jeho kontakty sahaly až k nejmocnějším lidem slovenské společnosti. Svého času s ním spolupracoval i slovenský generální prokurátor Dobroslav Trnka. Ten umožnil Kočnerovi nainstalovat ve své kanceláři kameru. (video)

Za dva měsíce se na Slovensku budou konat parlamentní volby. Celý případ zamával se slovenskou politikou už v začátcích. Na svou funkci tehdy rezignovala řada vrcholných politických představitelů, a to včetně někdejšího premiéra Roberta Fica či ministra vnitra Roberta Kaliňáka. Funkce se vzdal i slovenský policejní prezident Tibor Gašpar. Ten poté krátce zastával pozici poradce šéfa ČSSD Jana Hamáčka. Odborníci nepředpokládají, že by se soudní proces s Kočnerem a jeho komplici uzavřel před volbami.

Autori článku: Eva Kubániová, Marek Martinovský
Autorka úvodní grafiky: Lenka Matoušková

Tento text vznikl díky finanční podpoře čtenářů, jako jste vy. Přidejte se do klubu Sester a bratrů v triku.