Slovenská policie zasahuje v sídle Penty

Slovenská Národná kriminálná agentura (NAKA) zasahuje v bratislavském sídle finanční skupiny Penta Investments. Zadržený byl spolumajitel Penty Jaroslav Haščák, policie ho obvinila z korupce a praní peněz. Informují o tom Aktuality.sk. Finanční skupina se do popředí zájmu médií dostala letos hned z několika důvodů: od kauzy Gorila po podezření, že majitel Penty mohl vědět o plánované vraždě Jána Kuciaka. 

Když policie získala telefon Mariana Kočnera, na kterém byla záloha konverzací z aplikace Threema a další data, netušila, že má v ruce nástroj, který obrátí Slovensko naruby. Informace, jejichž kontext doplnily výpovědi spolupracujících obžalovaných, vyústily v několik policejních operací – vyšetřováno je dvacet soudců, prokurátoři i bývalé nejvyšší vedení slovenské policie. Zatím poslední policejní akce, která budí obrovský zájem, je právě zásah NAKA v ústředí Penty.

Spekuluje se o tom, že právě kauza z roku 2011 pojmenovaná Gorila, by mohla být důvodem k dnešnímu policejnímu zásahu.

Za vším hledej Kočnera

Tato kauza se vrátila do popředí zájmu právě kvůli vyšetřování Mariana Kočnera. Mezi digitálními soubory, které NAKA získala ve spojitosti s jeho vyšetřováním, se totiž nachází i audionahrávka, kde o této kauze Marian Kočner diskutuje s Dobroslavem Trnkou. Nahrávka této diskuze z roku 2014 se týkala korupčního skandálu, jenž propukl po úniku údajných přepisů utajené policejní nahrávky z jednoho bratislavského bytu. Aféra dokazovala, že vysoce postavení slovenští politici se stýkali s Jaroslavem Haščákem ze společnosti Penta Investments ve zmíněném bytě, kde jednali o přednostním získání veřejných zakázek a privatizaci majetku. Kauza se proslavila pod názvem Gorila, což bylo policejní krycí jméno této operace.

Únik záznamů o propojení vrcholných politiků s vysoce postaveným manažerem soukromé společnosti vyvolal ve slovenských městech vlnu protestů. 

Mezi politickými špičkami, které do bytu zavítaly, byl také bývalý předseda vlády a šéf strany SMER-SD Robert Fico. Jeho věta z nahrávky “dal bych si obyčejnou kolu” přitom na Slovensku zlidověla. Pár týdnů po úniku přepisů nahrávek Fico dovedl svou stranu k volebnímu vítězství. Veřejnost tehdy zaujala skutečnost, že až přehnaně nápadně v průběhu oslav vítězství popíjel právě tento slazený nápoj.

Generální prokurátor z doby, kdy měla nahrávka vzniknout, Dobroslav Trnka, tvrdil, že pravost přepisů nahrávky nelze ověřit. Existenci nahrávky taktéž důrazně popřeli Penta Investments i zainteresovaní vládní představitelé. V té době nebylo známo, zda nahrávka k přepisům skutečně existuje. 

Data, která OCCRP získala z vyšetřování vraždy Jána Kuciaka, však poprvé dokazují, že šlo nejen o autentický přepis audiozáznamu, ale že sám Kočner původní nahrávkou disponoval – a dokonce si ji schoval u Trnky. Z uniklé nahrávky mezi Kočnerem a Trnkou také vyplývá, že Trnka plánoval skrze uniklý záznam Gorily vydírat Haščáka. Tím však zjevně Kočnera velmi rozhněval: Haščák měl totiž Kočnerovi zaplatit za to, že se nic takového nemůže stát.

Během policejní prohlídky Kočnerovy vily kvůli vraždě Jána Kuciaka vyšetřovatelé nalezli audiozáznam Gorila na USB disku. Takto se poprvé našly hmatatelné důkazy, že nahrávka z operace Gorila skutečně existuje.

Norbert Bödör a Penta: Jistota desetinásobku

Haščák u soudu

Kvůli Kočnerovi byl spolumajitel Penty Jaroslav Haščák dokonce předvolán jako svědek k soudu, který se zabýval vraždou Jána Kuciaka a Martiny Kušnírové. Čelil totiž podezření, že o připravované vraždě mohl vědět.

U soudu nicméně Haščák popřel, že by přes aplikaci Threema s Kočnerem tuto vraždu řešil. Ačkoli se s Kočnerem prý velmi často stýkal, a to především poté, co se Kočner stal klientem banky skupiny Penta. S Kuciakem se prý osobně nikdy nesetkal.

Co se týká právě komunikace mezi Kočnerem a šéfem Penty, zajímala prokurátora zpráva v aplikaci Threema, v níž obžalovaný Kočner konkrétně Haščákovi napsal „Jinak dělám na odje..ní ču..ka“. Haščák vypověděl, že si je jistý, že ču..kem měl v tomto případě být vyšetřovatel kauzy Gorila Lukáš Kyselica. Nepřímo tak potvrdil autentictitu dešifrovaných zpráv.

Kyselicu chtěl prý Kočner „odstranit“ z vyšetřování plánované vraždy Sylvie Volzové. Tu si měl objednat bývalý ředitel televize Markíza a exministr hospodářství Pavol Rusko, který spolu s Volzovou nejsledovanější slovenskou televizní stanici v 90. letech zakládal. Rusko je spolu s Kočnerem obžalovaný v kauze padělání směnek TV Markíza.

V Česku je Penta Investments známá především jako majitel sítí lékáren Dr. Max, vydavatel médií včetně regionálních novin Deník a jako developer kancelářských objektů Florentinum nebo Churchill u hlavního nádraží v Praze.

Autoři textu: Pavla Holcová, Eva Kubániová
Autor úvodní grafiky: Lukáš Nechvátal
Autorka videa: Laura Kellöová / Aktuality.sk

Tento text vznikl díky finanční podpoře čtenářů, jako jste vy. Přidejte se do Klubu neprůstřelných a podpořte naši práci.