Severní Makedonie: Kauza mazut konečně probudila úřady

Ze Severní Makedonie se každou zimu stává jedno z nejtoxičtějších míst na světě. Je to kvůli topení jedovatým olejem – mazutem. Kritickou situaci ale nikdo dlouho neřešil, neboť na dovozu kontroverzního paliva léta vydělávali někteří makedonští politici. Na základě článku, v němž jsme v květnu popsali, jak tamní veřejné budovy topí toxickým olejem dovezeným z Česka, začalo vyšetřování. Výsledkem jsou mastné pokuty a zabavení licence mnohým firmám. 

Mazut je nejlevnější a zároveň nejjedovatější topný olej. Na Západě se od jeho užití jako topného paliva již upouští, protože způsobuje rakovinu, selhání orgánů, neplodnost či poškození plodu. Při jeho nedokonalém spalování vznikají saze a popílek, do ovzduší se uvolňuje síra a další toxické látky. 

V květnu jsme spolu s OCCRP a makedonským partnerem IRL zveřejnili příběh o tom, jak se tento vysoce jedovatý chemický topný olej spaluje v nemalém počtu makedonských veřejných budov i mezi dopravci, kteří mazut jako palivo používají. Dopad spalování mazutu na sebe přitom nenechal dlouho čekat. Již v roce 2018, kdy se ve veřejných budovách začalo topit tímto způsobem, byla Skopje, hlavní město Makedonie, vyhlášena nejjedovatějším hlavním městem světa. Do Severní Makedonie je mazut, pocházející z kralupské rafinerie ORLEN Unipetrol, dovážen dvěma společnostmi. Přestože jsou obyvatelé ze znečištěného ovzduší zděšeni, nedařilo se jim rozhodnutí politiků nijak změnit. 

Pálení mazutu způsobuje čený dým. Foto: Facebook O2 Initiative

Poté, co média informovala o nízké topného oleje dováženého do Severní Makedonie, úřady ve Skopje uložily sedmi společnostem pokutu ve výši 55 tisíc eur (téměř 1,5 milionu korun), nahlásily je prokuratuře a čtyři z nich přišly o licence.

„Příběh přiměl vládu k zahájení vlastního vyšetřování, které ukázalo mnohé nesrovnalosti a celkový ‚chaos‘ na palivovém trhu v Makedonii,“ řekl novinářům na středeční tiskové konferenci místopředseda vlády pro boj s korupcí a kriminalitou Ljupčo Nikolovski.

Olej byl dovážen pod falešnými čísly a distribuován po celé zemi, některé společnosti neměly licence, jiné skladovaly topný olej v nevhodných skladech nebo za podmínek porušujících technické požadavky. Ve všech těchto případech byl olej zabaven.

Mezi sedmi sankcionovanými společnostmi jsou Evrotim a RKM DOOEL – jedná se o firmy, o kterých jsme spolu s OCCRP a IRL psali v našem květnovém článku. Vládní vyšetřování navíc ukázalo, že i dalších pět společností porušilo různá pravidla a normy: Pertinaks-Skopje, Supertrade, Li-oil DB Kavadarci, Blue Technologies a Ka-oil Energija Kavadarci. „Všechna zjištění byla předána státnímu zastupitelství k dalšímu zpracování a stanovení trestní odpovědnosti,“ uvedl Nikolovski. Energetická regulační komise pak zahájila řízení o odebrání licencí čtyřem z těchto společností, včetně dvou zmiňovaných v našem článku. 

Mazut

Olej dovážený společností Evrotim „neodpovídal souboru pravidel o kvalitě kapalných paliv“, uvedl ministr hospodářství Kreshnik Bekteshi. Mimo to společnost nakupovala i zakázaný olej vyrobený ze starých pneumatik. Z jejích skladů byly odebrány další vzorky a výsledky možná určí, co dalšího Evrotim prodával. „Státní tržní inspekce zakázala společnosti Evrotim uvádět na trh jakýkoli olej,“ uvedl Marko Bislimoski, předseda makedonské energetické regulační komise.

V případě společnosti RKM DOOEL inspektoři zjistili, že na fakturách byl uveden jeden výrobek, ale dovezen byl jiný. Společnost RKM stejně jako Evrotim také nakupovala a dále prodávala olej vyrobený ze starých pneumatik.

Místopředseda vlády odpovědný za ekonomické záležitosti Fatmir Bitiqi uvedl, že vyšetřování je pouze začátkem podrobnějšího zkoumání ropných produktů dovezených za posledních 10 let a ti, kteří jsou za nesrovnalosti zodpovědní, budou přivedeni k odpovědnosti, ať už se jedná o instituci, nebo společnost.

Autorka textu: Nina Kodhajová
Autorka úvodní grafiky: Lenka Matoušková