Ruský novinář Roman Anin: Během protestů policie na právo kašlala

Roman Anin je cenami ověnčený ruský investigativní novinář a zakladatel ruského investigativního centra iStories. Dříve vedl investigativní tým v nejrespektovanějším ruském deníku Novaja Gazeta. S Alexejem Navalným se zná osobně, spolupracovali na několika velkých kauzách. Během víkendových protestů v Moskvě byl zadržen. S Romanem jsme se bavili o současné situaci v Rusku, o zásazích policie proti demonstrantům i o výsadním postavení Alexeje Navalného v ruské opozici.

V sobotu jsi byl během protestů v Moskvě zadržený. Proč?

To vlastně vůbec nevím. Můj případ není jako tisíce dalších. Jen jsem stál na ulici, nic nedělal a pouze čuměl do mobilu. Přišli ke mně dva policisté, zkroutili mi ruce za záda a odvedli mě do antonu. Podle zákona by mi měli sdělit nejen svá jména, ale i proč mě zatýkají. To se však nestalo. Postavili mě k autu, křičeli na mě, ať dám ruce a nohy od sebe, aby mě mohli prohledat.

Co se stalo pak?

Zavřeli mě do antonu, kde už byla spousta dalších lidí, které zadrželi při protestech. Bylo nás tam 26 nebo 27. Šest lidí muselo stát, což zákon taky zakazuje. Byli jsme tam nacpaní jako sardinky. Ale to bylo jen jedno porušení zákona z přibližně stovky dalších, na které ten den policie prostě kašlala.

Tobě nikdy neřekli, proč tě zatýkají?

Neřekli to nikomu. Podobně jako já na tom byly další tisíce lidí, kteří se jen nachomýtli poblíž a proti ničemu protestovat nechtěli. Všiml jsem si jednoho případu, kdy zatkli příslušníka tajné služby, který má na starost bezpečnost prezidentské kanceláře. On si šel přitom jenom zaplavat. Měl s sebou plavky a ostatní nezbytné věci a prostě jen potřeboval přejít ulici. Policie ho zadržela a jeho vysvětlení je vůbec nezajímalo. Jak jsem později zjistil, nakonec ho i vyhodili z práce.

Jak dlouho tě drželi?

Vlastně jen chvilku. Odhadem necelou hodinu. Důvod, proč mě pustili, je ale docela zajímavý. Když mě sebrali a naložili do antonu, ostatní zadržení lidé tam byli namačkaní už tři nebo čtyři hodiny. Nesměli jít ani na záchod. Což je samozřejmě další porušení zákona. Uvnitř se vůbec nedalo dýchat, nedalo se tam vyvětrat. Jeden chlápek už opravdu potřeboval na záchod, kroutil se v křečích a jen pořád opakoval, že neví, co má dělat. Tak jsem se naštval a na ty policisty začal křičet, že jsem novinář. Původně jsem tuto informaci vůbec nechtěl vytahovat. Na protesty jsem šel jako normální znepokojený občan. A tak jsem křičel na policisty, říkal jsem jim, že pokud tady toho chlápka nenechají jít na záchod, že o nich napíšu všem svým kolegům, aby to uveřejnili. Naštěstí to zafungovalo, asi tři lidi pustili na záchod. Mě pustili ven úplně.

A to jsi chtěl?

Ne tak úplně. Naštěstí jsem všem ostatním v antonu rozdal svoje telefonní číslo. Takže si voláme a píšeme a já aspoň na dálku sleduju, co se s nimi děje. Je to dost příšerné. Na policejní stanici strávili 48 hodin, a to bez přístupu k jídlu nebo k pití. O tom, že nemají přístup ke svým právníkům, ani nemluvím. A to právníci stáli před policejní stanicí, jenže policisté je nepustili dovnitř. Policie prostě základní práva zadržené osoby ignorovala nebo porušovala, jak se jí zachtělo. Některé lidi na policejních stanicích dokonce zmlátili jen proto, že nechtěli poskytnout otisky prstů. Takže z té naší skupinky někteří dostali vysoké pokuty, jiní jsou zadrženi na deset dní, další ještě nevědí, co bude dál. Pořád to pokračuje.

To všechno jsou lidé, kteří vyrazili protestovat kvůli Alexeji Navalnému?

Zatčení Alexeje Navalného to samozřejmě celé spustilo. Když jsem se lidí na ulici ale ptal, proč přišli, bylo jasné, že to byl jen jeden z důvodů. Lidé už jsou unavení z korupce a z toho, jak se propadají do stále větší chudoby, zatímco bohatá klika kolem prezidenta nadále pohádkově bohatne. Mají už plné zuby toho, že v Rusku nemáme právní stát, jsou roztrpčení z každodenních nespravedlností… Prostě jim vadí všechno to, o čem posledních dvacet let píšeme. Přitom lidé jen stáli a protestovali, což jim garantuje ústava. A najednou na ně zaútočí policie.

Chodili spolu z čisté lásky

Což znamená, že první potyčky vyprovokovala policie?

Viděl jsem to. Byli tam i vážně zranění lidé. Jednoho jsem dokonce nesl do sanitky, měl rozbitou hlavu a crčela z něj krev. Byl to jeden z nejnásilnějších zásahů proti demonstrantům, co si v Moskvě pamatuju.

Prostetovalo se i v regionech. Jak velké demonstrace se tam děly?

Podle mě to byly největší protesty od roku 2011, kdy byly v ulicích Moskvy statisíce lidí.

Znají Alexeje Navalného i lidé v regionech? 

Ano. Po tom pokusu o vraždu zná v Rusku Navalného už opravdu každý. Nikdy předtím se mi nestávalo, že bych se o Navalném bavil s řidiči taxíků nebo s prodavači v kiosku s cigaretami. Mluví se o něm na každém rohu. Navalný a jeho tým navíc odvedli spoustu práce právě i v regionech, mají tam místní pobočky, řeší i místní kauzy. Odvádějí fantastickou práci.

Znamená to, že lidé chtějí změnu? Můžeme vůbec nějakou změnu v Rusku očekávat?

To vůbec nevím. Něco podobného nelze v Rusku nikdy zaručeně předpovědět, odhadnout. Několikrát v nedávné minulosti jsme ve změnu doufali, ale nikdy se nic nestalo. Fakt nevím.

Poslal už Navalný nějaké zprávy z vězení? 

Neposlal. V tomto směru existuje informační blokáda. Jeho právníci mu do vězení nesmějí nosit ani noviny a bachaři hlídají, aby se on sám ke zprávám z médií vůbec nedostal. Což se ale může brzy změnit. Za pár dní ho čeká první stání u soudu. Hrozí mu až 12 a půl let vězení. Podle prokurátorů měl zpronevěřit veřejné dary, údajně před patnácti lety.

Jaká je reakce veřejnosti na poslední informace Navalného týmu o Putinově luxusním paláci? 

Každý to video viděl! A všichni o tom mluví. To video má přes 80 milionů zhlédnutí. Tím pádem se stalo nejsledovanějším videem v historii Ruska. Lidi to doslova šokovalo.

Existuje momentálně v Rusku ještě nějaká obdobně silná opoziční osobnost jako Navalný? 

Nemyslím si to. Každý ho teď má za hrdinu, a to ze dvou důvodů. Stát se ho pokusil zavraždit. On to však přežil, a to i díky péči v Německu, ale rozhodl se vrátit domů. Jsou sice i regionální opoziční osobnosti, ale Navalného formát nemají.

Bude se ten neúspěšný pokus o jeho vraždu nějak řešit? Vyšetřovat?

Dokud bude u moci Putin, jsem si jistý, že ne. Nic se vyšetřovat nebude. A pokud ano, nebudou z toho vyvozeny žádné závěry. Tajné služby to řešit nebudou, nikdo za tento pokus o vraždu před soudem nestane. Tohle jsou přece tajné služby v Rusku. Takhle to tu funguje. Ani si netroufám odhadovat, jestli se Navalného pokusí otrávit znovu. Rozhodně to ale nemůžu vyloučit.

Autorka rozhovoru: Pavla Holcová
Zdroj úvodní foto: Archiv Romana Anina
Tento text vznikl díky finanční podpoře čtenářů, jako jste vy. Přidejte se do Klubu neprůstřelných a podpořte naši práci.