Ruská pračka peněz

Zatknout ho přišli dva důstojníci ruského Ministerstva vnitra. Přesně ti dva, proti kterým vypovídal. Kauza právníka Magnitského, který se vzepřel ruské moci a zaplatil za to v roce 2009 životem, dodnes hýbe světem. Jeho případ je přesnou ilustrací toho, co je dnes v Rusku špatně.

Česká republika a Slovensko mají v Magnitským popsaných finančních schématech také svoji roli. Princip těchto schémat a některé jejich offshoreové části jsou dodnes využívány. Podařilo se nám získat dokumenty, které jasně poukazují na to, jak byly české a slovenské firmy a jejich bankovní účty využívány k převodům nelegálně získaných peněz a k jejich legalizaci.

Ruští státní úředníci takto získané peníze investují nejen do soukromých nemovitostí, ale hlavně zpět do politiky – od takzvaných „alternativních médií“, které prosazují proruský pohled na svět, po masivní DDoS útoky ruských hackerů či sponzoring kampaní politických stran.
V následujících měsících přineseme sérii článků, které se pokusí objasnit roli Česka a Slovenska v globálních finančních schématech, a zároveň představí profily byznysmenů zapojených do těchto schémat.