Prezidentské volby: Sledujte v přímém přenosu boj o hlasy a pozornost na Facebooku a Instagramu

Prezidentské volby v Česku se neodehrávají pouze ve světě fyzickém, ale také na sociálních sítích. Petr Pavel a Andrej Babiš soupeří o hlasy voličů i tím, že se snaží přitáhnout pozornost na Facebooku a Instagramu. Sledujte poslední dny kampaně a výsledky na našem volebním dashboardu, kde najdete v devíti sloupcích všechny důležité informace o prezidentském klání na sociálních sítích.

Zobrazujeme posty kandidátů, jejich interakce a zmínky o nich na celém veřejném Facebooku a Instagramu. Navštivte náš dashboard na této adrese a prozkoumejte možnosti filtrování obsahu. Pustit si ho můžete doma na obrazovky svých počítačů či v redakcích na velké obrazovky.

V devíti sloupcích najdete vše podstatné ze sociálních sítí Facebook a Instagram o vrcholící prezidentské kampani. V sloupci „Posty FB stránek kandidátů“ vidíte všechny posty z facebookových stránek obou kandidátů a počty interakcí na nich za posledních sedm dní.

Ve třetím sloupci nazvaném „Porovnání interakcí obou stránek“ je možné sledovat v reálném čase srovnání objemu interakcí oficiálních FB stránek Petra Pavla a Andreje Babiše za poslední týden. Do interakcí (oddíl „Interactions“) jsou započítána všechna sdílení příspěvků, komentáře a reakce na příspěvky (To se mi líbí, Super, Haha, Paráda, To mě mrzí nebo To mě štve). Každé jednotlivé sdílení příspěvku je započítáno jako tři interakce. V oddíle „Share of Voice“ je vidět poměr interakcí obou sledovaných stránek. Sloupeček „Posts“ uvádí, kolik příspěvků stránky v posledních sedmi dnech zveřejnily. Poslední oddíl, „Rate“, vyjadřuje celkový počet interakcí za týden dělený počtem příspěvků publikovaných v posledním týdnu a také průměrným počtem fanoušků ve sledovaném období, což je celé vynásobené stem.

Vedle tohoto oddílu najdete sloupce se zmínkami o obou kandidátech na facebookových stránkách po celém Facebooku. Dashboard hlídá, kde se objevila klíčová slova Andrej Babiš a Petr Pavel (či případně Generál Pavel) a v reálném čase je zobrazuje.

Další možnosti filtrování obsahu sloupců pak můžete prozkoumat kliknutím na ozubené kolečko u každého jednotlivého sloupce. Například si můžete nechat zobrazovat jen příspěvky, které mají více lajků a interakcí, než je obvyklé, apod.

Dále v naší aplikaci najdete data z veřejných facebookových skupin. Jde zpravidla o nejvíce emočně vypjaté posty a často i o různé dezinformace a konspirace. Celý dashboard pak zakončují data ze sociální sítě Instagram.

Autor textu: Josef Šlerka
Aplikace vznikla v prostředí CrowdTangle ve spolupráci se Studii nových médií FF UK