Podcast ODPOSLECH slaví 100 000 poslechů

Na jaře 2020 jsme se v redakci investigace.cz shodli, že bychom rádi dělali podcasty. Obsah našich článků nám přišel natolik pestrý a zajímavý, že by se dal lehce zpracovat do audia a takto ještě víc přiblížil veřejnosti. Nebylo to vůbec jednoduché, avšak navzdory cestě plné překážek slavíme po roce tvorby první milník: 100 000 poslechů. 

Když jsem v březnu 2020 na poradě vznesla dotaz, zda nechceme začít dělat podcasty, prvotní odpovědí bylo ticho. Nemáme na to zdroje ani techniku, nemáme dramaturgy, a už vůbec neumíme pracovat se zvukem, zaznělo následně. Tyto argumenty byly samozřejmě pravdivé. Nakonec ale zvítězilo přesvědčení, že obsah našich článků je unikátní, zajímavý a obvykle od základu postavený na příbězích, tedy ideální materiál na podcast. „Nemusíme mít tu nejlepší techniku ani zvukaře. Základem dobrého podcastu je obsah, zbytek nám lidi odpustí,“ podotkla jsem v přesvědčení, že to musí vyjít. Proto jsme se shodli, že to zkusíme. 

Jakmile začínáte s něčím, o čem nevíte absolutně nic, obvykle sáhnete po pomoci. Odrazovým můstkem ODPOSLECHU bylo školení od Kristýny Klímové „Jak si vyrobit podcast“, která nám také dodala odvahu do začátku. „Hlavní je s tím začít, vydat první díl. Zbytek budete ladit až po zpětné vazbě od posluchačů, o kterou si musíte říct,“ prohlásila Kristýna. Rozběhly se tak přípravy a všechno vypadalo nadějně. 

Nahrávání prvního dílu ODPOSLECHU

Jenže na jaře 2020 už řádila epidemie spojená s covidem-19, a vše proto trvalo déle, než jsme předpokládali, neboť pracovní priority byly za této situace samo sebou jinde. Brainstormingem jsme přesto vybrali název, logo nám vyrobila naše skvělá grafička Lenka Matoušková a techniku zapůjčili sousedi ze startupu Ecomail. „Naši znělku bychom si představovali podobně sexy, jakou má seriál Narcos, a také tak zajímavou a plnou zpráv, jako má seriál Homeland,“ znělo zadání pro kreativce Michaela Nováčka, jenž nám zároveň pomohl s produkcí prvních epizod. Znělka nakonec zcela předčila naše očekávání. „To je ono! Teď už jen vymyslet první epizodu,“ pomysleli jsme si s tím, že „už jsme blízko!“

Jak ale asi tušíte, tak jednoduché to nebylo. První epizoda, kterou jsme natáčeli přes dvě hodiny, se nenahrála. Zvuk přeskakoval a my zjistili, že počítač, který máme k dispozici, tuto práci jednoduše nezvládá. Sehnali jsme proto druhý přístroj a zkusili to znovu. Vyšlo to! Náš první a zároveň jeden z nejdelších rozhovorů s názvem „Továrna na podvody“ se stal nejposlouchanější epizodou. 

Zároveň ji ale podezřívám, že dost posluchačů odradila. Zvuk totiž není příliš kvalitní, jelikož jsme nahrávali v otevřené kanceláři, samotná struktura rozhovoru pak může působit zmatečně. Pokorně jsme ale pracovali se zpětnou vazbou, o kterou jsme si říkali, a díl od dílu se tak naše práce měnila.

Kumbál, nebo také nahrávací studio

Podcastům se v redakci od začátku věnovali dva lidé. Lukáš Nechvátal se naučil pracovat se zvukem a stříhat, já jsem se věnovala studiu správného vedení rozhovoru. Byli jsme odhodlaní v této práci pokračovat i za cenu toho, že jsme první díly tvořili po nocích. Nejen že nás tvorba bavila, ale hlavně nám dávala smysl. Věřili jsme, že se tím dostaneme k lidem, kteří o naší práci dosud neslyšeli. 

Jak plynul čas, ODPOSLECH se vyvíjel. Zpod „nahrávacího studia“ v podobě deky jsme se přesunuli do kumbálu v Ecomailu, kde podcasty dodnes vznikají. „Máme pro vás nové nahrávací studio, bude to pecka,“ znělo z úst jednoho z majitelů Ecomailu. K rozhovorům jsme přidali i takzvané storytellingy (vyprávění příběhů) a začali používat hlasy všech, kteří byli zrovna po ruce. V našich dílech tak uslyšíte kolegy z investigace.cz, zaměstnance Ecomailu, ale i kamarády, co pracují například pro Českou televizi.

Nejúspěšnější sérií ODPOSLECHU je kauza Grupo America. Mafiánské příběhy a reportáž Pavly Holcové, která v převlečení za prostitutku zamířila do peruánského vězení navštívit drogového bosse, se staly velmi oblíbené.

Sérii jsme vydali ve třech dílech storytellingu a ve formě jednoho rozhovoru, v němž Pavla posluchačům nastínila, jak taková pětiletá práce na rozkrývání drogového kartelu probíhá.

Velkou poslechovost měl i rozhovor s Hanou Čápovou s názvem „ČD Cargo: Otlučené vagony za miliony“, týkající se podezřele utajované smlouvy o prodeji vagonů ČD Cargo. Tato společnost prodala bez výběrového řízení 500 vagónů slovenské SMK. Prodej byl sjednán utajovanou a pro ČD Cargo navíc nevýhodnou smlouvou. Hana Čápová, pro kterou to byla podcastová premiéra, v rozhovoru vysvětluje, v čem byly nákup i samotná smlouva problematické a jak se k utajovanému dokumentu dostala. 

Prozatím nejúspěšnější epizodu letošního roku představuje rozhovor s Pavlou Holcovou a Evou Kubániovou k výročí vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírové. Pavla s Evou na Jána vzpomínají a vybavují si momenty, kdy se o vraždě dozvěděly. Popisují své tehdejší frustrace z nedostatku informací a především z vědomí, že slovenská policie nedělá vše pro to, aby vraždu vyřešila. Poprvé tak s veřejností sdílejí příběh z doby pár týdnů po vraždě, který jim až teď, po vlnách slovenského zatýkání z loňského roku, konečně dává smysl.

Před pár dny jsme dosáhli na náš první, zdánlivě nedosažitelný milník. ODPOSLECH jste si pustili již stotisíckrát. Jakkoli se nám to na začátku zdálo utopické, dnes jsou už podcasty běžnou součástí naší tvorby. Děkujeme všem, kteří nám poskytli zpětnou vazbu, i těm, co nám s díly v průběhu jejich tvorby pomáhali. ODPOSLECH je výsledkem práce komunity kolem investigace.cz a bez ní bychom nebyli tam, kde jsme teď. Ale tím, kde jsme, rozhodně nekončíme.

Jsme rádi, že vás naše podcasty baví a že je posloucháte i přes všechny nedokonalosti a chyby. S ODPOSLECHEM a s podcasty vůbec máme velké plány, ale abychom je uskutečnili, potřebujeme finance. A proto mám konkrétně na vás, milí posluchači, prosbu. Aktuálně potřebujeme lepší počítač, další mikrofon, zvukovou kartu a akustickou pěnu, což stojí okolo 60 000 korun. Pokud vás naše podcasty baví a dávají vám smysl, můžete jejich rozvoj podpořit na našem účtu 6688088/5500.Do poznámky, prosím, napište „ODPOSLECH“. Jestliže by nám polovina z vás, kteří podcasty investigace.cz pravidelně posloucháte, poslala 100 korun, bude to stačit, abychom ODPOSLECH společně posunuli zase o kus dál.

Na závěr jsem si pro vás připravila kvíz. Pět otázek, které otestují, jak moc naše podcasty znáte. Na konci tohoto týdne pak vylosujeme ze všech správných odpovědí jedno jméno. Jako odměnu získá naše Neprůstřelný triko. 

 

Podobně každý podcast bych i tento text ráda ukončila slovy: „Moc děkuji za pozornost a budu se těšit zase v dalším díle našeho ODPOSLECHU.“


Autorka textu a úvodní grafiky: Nikola Klepáčková