Plzeňské mlžení v Lize mistrů

Fotbalovým světem v posledních letech hýbe celá řada korupčních skandálů. Tím nejčerstvějším je obvinění prezidenta francouzského klubu PSG, před čtyřmi lety fotbalem otřásla korupční aféra v samotném vedení FIFA. Španělská občanská platforma Dyntra vytvořila žebříček fotbalových klubů, které se účastnily poslední sezony Ligy mistrů. Seřazeny ale nejsou podle vstřelených gólů a bodů, nýbrž podle transparentnosti své činnosti, a tím pádem také možné náchylnosti ke korupci. Jediný český zástupce, FC Viktoria Plzeň, se umístil předposlední. Není to zrovna lichotivé, avšak díky tomuto žebříčku se klubům nabízí možnost napravit nejpopulárnějšímu sportu světa pošramocenou pověst.

Veřejná občanská platforma Dyntra, která se věnuje hodnocení transparentnosti a otevřenosti veřejných a státních institucí, posuzovala třicet dva klubů letošní základní fáze Ligy mistrů podle čtyř skupin kritérií. Těmi jsou transparentnost institucí, komunikace s veřejností, finanční transparentnost a transparentnost zakázek. Plzeňský tým zabodoval pouze v kategorii komunikace s veřejností, díky dostupným webovým stránkám získal 44 procent. Celkové hodnocení Plzně však činí pouhých 11,96 procenta. Předposlední místo tak sdílí se švýcarskými Young Boys Bern, CSKA Moskva a německým Hoffenheimem.

Na špici žebříčku se umístily týmy Real Madrid, FC Barcelona a italský Juventus FC. Ty byly také jedinými, jež obdržely více než padesát procentních bodů. Zbylé týmy dopadly mnohem hůře, čtvrtý Olympique Lyonnaise získal ani ne 40 procent. Na posledním místě se pak s necelými 11 procenty společně umístily turecký Galatasaray a AS Monaco.

Původně španělská organizace Dyntra už podobným způsobem hodnotila kromě španělských institucí například tamní ligové týmy, ale i hospodaření politických stran ve Velké Británii či ve velkoměstech Spojených států amerických. Nyní se zaměřila na družstva z Ligy mistrů.

„Nejlepším způsobem, jak přimět organizace k větší míře transparentnosti, je tlak zvenčí. Důležitou roli sehrávají nejen média, ale také fanoušci. Díky (žebříčku) Dyntra mají nyní možnost požadovat po klubech průhlednější hospodaření,“ uvedl pro server investigace.cz ředitel mezinárodních vztahů organizace Dyntra Erwin de Grave.

A jakým způsobem Dyntra žebříček sestavila? „Jedním z hlavních kritérií transparentnosti je pro nás dostupnost informací pro všechny skrze webové prostředí,“ upřesňuje de Grave.

Hodnocení Dyntra pro FC Viktoria Plzeň, Zdroj: Dyntra

S tím souvisí celá řada bodů, které nesplňuje ani FC Viktoria Plzeň. Na rozdíl od premianta tabulky Realu Madrid nejsou na stránkách týmu například publikované výroční zprávy o hospodaření. Stejně tak si fanoušci nemohou dohledat podrobnosti o vedení klubu, jeho vnitřních regulacích či pokyny pro návštěvníky sportovních utkání. Taktéž je problém poskytnout vedení klubu zpětnou vazbu či vyjádřit stížnosti.

Výroční zprávy Viktorie Plzeň jsou sice dohledatelné ve veřejném rejstříku Ministerstva spravedlnosti, dokument je však pouze v češtině a neobsahuje třeba podrobný soupis movitého a nemovitého majetku či vypsaných zakázek. Dohledat nelze ani mzdy zaměstnanců klubu nebo dary, které klub či jeho činitelé obdrželi. Na webu týmu se nezobrazuje ani seznam sponzorů a mediálních partnerů.

„Mnoho klubů vydává výroční zprávy, které jsou i přes sto stran dlouhé, ale nejsou v angličtině,“ říká de Grave. Podle něj je u klubů působících v Unii evropských fotbalových asociací (UEFA) vhodné, aby informace o svém hospodaření uváděly i v angličtině a tato data byla pro fanoušky i veřejnost co nejsrozumitelnější.

Souhrnný výsledek transparentnosti týmů v Lize mistrů činil pouhých 26 procent. Podle de Graveho by vyšší dostupnost informací o klubech mohla v budoucnu mimo jiné napomáhat při prevenci korupčních skandálů, které v souvislosti s týmy UEFA často vyplouvají na povrch.

Nejnověji čelí obvinění z korupce katarský prezident Paris Saint-Germain Nasser Al-Khelaifi. Pařížský klub taktéž figuruje na chvostu hodnocení a získal o pouhé dva body více než plzeňská Viktoria.

Studie organizace Dyntra přitom podle de Graveho může sloužit rovněž jako vodítko pro týmy, které by chtěly svou transparentnost a dostupnost pro fanoušky zvýšit a vylepšit si tak hodnocení.

„Náš index lze vnímat jako seznam bodů, podle nichž mohou kluby postupně doplňovat chybějící informace. U některých bodů, jako jsou informace o předsednictvu, organizační struktuře nebo nabídky zaměstnání, je to snazší,“ líčí pro web investigace.cz Erwin de Grave. Dobrým příkladem je podle něj třeba turínský Juventus, který už začal některé z těchto opatření přijímat.

  • Kritéria netransparentnosti institucí
  • Komunikace a vztahy s fanoušky a veřejností
  • Ekonomicko-finanční transparentnost

nezveřejňuje informace o vedení

nezveřejňuje dary a jejich výši

nezveřeje mzdy ani náklady managementu

neuvádí žádné vnitřní regulace

neuvádí zaměstnanecké vztahy a jejich mzdy

chybí soupis movitého i nemovitého majetku

chybí etický kodex

absence kontaktů na jednotlivé složky klubu

nemožnost podání stížnosti

personál není kvalifikován v právních otázkách týkajících se výkonu práce

neexistuje způsob, jak si veřejnost či investoři mohou vyžádat informace

nejsou dostupná pravidla pro návštěvníky sportovních akci

nejsou zveřejněny vnitřní regulace pro nakládání s radikálními fanoušky

neuvádí počty diváků při utkáních

na webu nejsou výroční zprávy

chybí seznam zakázek

chybí informace o zadluženosti klubu za posledních pět let a vývoji situace

Tým FC Viktoria Plzeň se o studii platformy Dyntra dozvěděl až od nás. Jeho ředitel komunikace Ondřej Lípa se proto k jejím výsledkům zatím nechtěl blíže vyjadřovat, v nejbližší době ji podle svých slov klub prostuduje.

Výhodou Dyntry je podle jejího ředitele pro zahraniční vztahy i to, že na hodnocení týmů se může podílet také široká veřejnost. Když týmy nezbytná opatření přijmou, lidé mohou hodnocení týmu aktualizovat, a jakmile administrátoři změny ověří, evaluace se zvýší. Stále však půjde jen o dobrou vůli konkrétního klubu být ohledně své činnosti více transparentní. Otázkou tak zůstává, proč vedení UEFA, vědomé si neprůhlednosti financování i korupce ve fotbalovém světě, nezavede kritéria, podle nichž hodnotila španělská Dyntra, jako závazná pravidla pro všechny klubu účastnící se evropských fotbalových soutěží.

Autor článku: Marek Martinovský
Autor úvodní fotografie: Pexels.com
Tento text vznikl díky finanční podpoře čtenářů, jako jste vy. Přidejte se do klubu Sester a bratrů v triku.