Pavla Holcová z investigace.cz získala prestižní Allardovu cenu

Česká investigativní novinářka Pavla Holcová dostala prestižní Allardovu cenu (Allard Prize For International Integrity). Jde o mezinárodní ocenění lidí, kteří se zaměřují na prosazování lidských práv a na boj proti korupci. Holcová je mimo jiné také zakladatelkou a ředitelkou Českého centra pro investigativní žurnalistiku a působí jako regionální editorka pro Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP). Společně s Holcovou získal Allardovu cenu i investigativní novinář a spoluzakladatel mexického týdeníku Ríodoce Ismael Bojórquez Perea. Čestné uznání od poroty získalo Mezinárodní konsorcium investigativních novinářů (The International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ)), které sdružuje 280 novinářů ze 100 zemí světa.

Letošní finalisty vybíral výbor Allardovy ceny z celkem 279 nominovaných osobností ze 78 zemí světa. O definitivním vítězi rozhodla porota 19. října 2022.

Allardovu cenu za mezinárodní integritu založil v říjnu 2012 právník a podnikatel Peter A. Allard, Q.C. Cenu udílí nadace Allard Prize Foundation a je možné ji získat za výjimečnou odvahu při ochraně lidských práv, za prosazování právního státu, za podporu transparentnosti a boj proti korupci. Kandidáty na cenu navrhuje veřejnost. Laureáty následně vybírá výbor Allardovy ceny, v němž jsou zastoupeni lídři protikorupčních a lidskoprávních komunit z celého světa. Allardova cena je udílena jednou za dva roky.

„Peter Allard, zakladatel Allardovy ceny, hluboce obdivoval finalisty ceny, za jejich výjimečnou odvahu v boji proti korupci a za ochranu lidských práv, transparentnosti a právního státu,” řekl Robert King, člen výboru Allardovy ceny. „Těšíme se na ocenění letošních finalistů a pokračování odkazu Petera Allarda, jenž bojuje za ty, kteří se zabývají některými z nejnáročnějších problémů, kterým dnes společnost čelí. Sdílením příběhů finalistů o odvaze, integritě a odolnosti se snažíme inspirovat ostatní, aby se postavili proti nespravedlnosti a korupci a obhajovali lidská práva po celém světě.”

Děkujeme za podporu všem našim čtenářům a dárcům. Pokud můžete, podpořte naši práci.