„Partygate“ britského premiéra: Jak v době covidu pořádali londýnští papaláši večírky

Nejen bývalý český ministr zdravotnictví Roman Prymula porušil svá vlastní proticovidová nařízení v říjnu 2020 při obskurní večeři na pražském Vyšehradě. Jak ukazují poslední zprávy z Velké Británie, k nedodržování pandemických opatření představiteli vlády docházelo i ve Spojeném království. Série vládních večírků je tam nyní předmětem vyšetřování. Co víme o přestupcích Borise Johnsona a jeho kabinetu? A jak na to reagují čeští občané žijící v UK?

„Nemůžete na lidi uvalit lockdown a pak si chodit na večírky, to prostě nejde,“ říká o situaci, kdy Boris Johnson vyhlásil celostátní lockdown, jednadvacetiletá Natália, která studuje ve třetím ročníku na univerzitě v Manchesteru.

Server BBC a další britské zpravodajské weby přinesly v těchto dnech řadu svědectví o ilegálních mejdanech, jichž se členové Johnsnovy vlády účastnili a porušovali tak pravidla, která sami nastavovali.

15. květen 2020

Prvním takovým setkáním byla zahradní sešlost ve vládním sídle v londýnské Downing Street 15. května 2020, které se zúčastnil britský premiér spolu se svou ženou Carrie a s dalšími 20 zaměstnanci.

Dle mluvčí Downing Street mělo jít o pracovní schůzku.

Podle fotografií zveřejněných v deníku The Guardian měli společně pojídat pizzu, sýrová prkénka a popíjet víno, aniž udržovali doporučené dvoumetrové rozestupy.

Na zahradě měl být i tehdejší ministr zdravotnictví Matt Hancock, který ten samý den v rámci tiskové konference vyzýval občany, ať i navzdory lákavému slunečnému počasí nevycházejí z domu, drží se pravidel a dohlížejí na své rodinné příslušníky.

20. květen 2020

Pět dní po prvním dýchánku měli zaměstnanci Downing Street obdržet e-mail od premiérova nejvyššího tajemníka Martina Reynoldse: „Přineste vlastní alkohol a pojďme si užít hezkého počasí,“ zněla pozvánka na zahradní sešlost. E-mail byl rozeslán více než stu zaměstnanců premiérova sídla. Podle serveru ITV se na zahradě mělo takto sejít kolem čtyřiceti lidí včetně Borise Johnsona a jeho ženy.

A opět ten samý den se konala tisková konference, kde tehdejší ministr kultury Oliver Dowden Britům připomněl, že se smějí sejít mimo svou domácnost s maximálně jedním člověkem a musí dodržovat dvoumetrový odstup.

13. listopad 2020

Toho dne se mělo konat malé setkání v Downing Street 10, kterého se podle BBC účastnila premiérova žena.

Podle jednoho zdroje se tam „všichni totálně opíjeli“, aby se rozloučili s odcházejícím Dominicem Cummingsem, hlavním poradcem Borise Johnsona.

V té době byla Velká Británie přitom v dalším lockdownu a lidé nesměli vycházet z domu. Otevřeno měly jenom obchody se základním zbožím. Všechny ostatní podniky včetně restaurací a barů byly v té době zavřené.

25.listopad 2020

Pár dnů před koncem listopadu slavilo dvacet čtyři vládních úředníků schválení státního rozpočtu. Ve Velké Británii stále platil celostátní lockdown.

Podle serveru The Times šlo o malý spontánní večírek.

„Nebyla to formální párty, ale zpětně to možná nebyl ten nejlepší nápad,“ uvedly zdroje pro The Times.

27. listopad 2020

Podle Guardianu měl premiér Johnson vystoupit na dalším rozlučkovém večírku v Downing Street 10. Během svého proslovu měl komentovat velké množství lidí, kteří se na večírek dostavili, byť Velká Británie pořád žila ve znamení lockdownu.

Prosinec ve vládních kruzích odstartoval večírkem o zhruba pětadvaceti lidech, kteří se pro změnu sešli na ministerstvu školství. Podle deníku The Mirror se na této akci podával mimo běžné občerstvení i alkohol.

Večírek měl svolat tehdejší ministr školství Gavin Williamson.

V té době byla společenská setkání v některých regionech Velké Británie, včetně Londýna, kde se večírek konal, bez výjimky zakázaná.

14. prosinec 2020

Shaun Bailey, prominentní postava vládní konzervativní strany a uchazeč o post starosty Londýna, byl přítomen na párty s více než dvaceti lidmi.

V reportáži deníku The Mirror byl Bailey vyfocen ve Westminsterském sídle, kde divoký večírek pokračoval až do ranních hodin.

Ten den bylo oznámeno zpřísnění pandemických restrikcí. Shromažďování ve vnitřních prostorách více než jedné domácnosti bylo stále zakázané.

15. prosinec 2020

Podle The Mirror se měl premiér Johnson spolu s dalšími kolegy v Downing Street zúčastnit vánočního kvízu, čímž porušil pravidla o dodržování bezpečných vzdáleností.

V Londýně neustále platily přísné restrikce ohledně setkávání s vícero lidí ve vnitřních prostorách.

16. prosinec 2020

Více než dvacet úředníků z ministerstva dopravy se mělo opíjet a tancovat ve vládní budově v Londýně, byť omezení o scházení se mimo jednu domácnost bylo i nadále v platnosti.

The Mirror píše, že ministr dopravy Grant Shapps o večírku údajně nevěděl.

18.prosinec 2020

Až padesát lidí se mělo sejít v premiérově vládním sídle na vánočním večírku, kde se podával sýr, pilo se víno a zaměstnanci si vyměňovali vánoční dárky.

Premiérova tisková mluvčí večírek popřela. Později se v médiích objevilo video, kde si Johnsonova mluvčí Allegra Stratton z údajných večírků utahuje. „Byla tam prkénka se sýrem a s vínem… Ne, byla to business schůzka… a nedodržovali jsme rozestupy,“ směje se ve videozáznamu, který zveřejnila televize ITV o rok později.

Allegra Stratton posléze na svou funkci rezignovala.

V té době byl Londýn ve třetím stupni restrikcí a stále platila pravidla, že nelze pořádat setkání více lidí v uzavřených prostorách.

16. duben 2021

Dva večírky se konaly v pátek 16. dubna 2021, tedy den před pohřbem prince Philipa (99), při němž královna Alžběta seděla v doporučeném rozestupu od ostatních.

Podle serveru The Independent obstarával zábavu na sešlostech před pohřbem DJ a zaměstnanci popíjeli velké množství alkoholu. Obou večírků se mělo účastnit kolem třiceti lidí, čímž porušili stanovené restrikce pro ostatní poddané Jejího Veličenstva neboli zákaz setkávání ve vnitřních prostorách.

Důvod k rezignaci?

Zda a do jaké míry Johnsonův kabinet ve výše uvedených případech porušil pandemická omezení, rozhodne vyšetřování, jehož výsledky má v nejbližších dnech zveřejnit vládní tajemnice Sue Gray. Spolu se svým týmem je pověřena prošetřením vládních večírků takzvaného „partygatu“.

Členové Johnsnovy vládní strany i parlamentní opozice mezitím vyzvali britského premiéra k rezignaci.

Borise Johnsona také ostře kritizuje i jeho bývalý poradce Dominic Cummings, který musel odejít z vládního postu za porušení epidemických opatření už v listopadu 2020.

O kompetenci britského premiéra prohlásil, že je hluboko pod úrovní toho, co se od nejmocnějšího muže Velké Británie očekává. Na svém blogu Cummings píše, že premiér ohledně večírků pořádaných v Downing street lhal.

Andrew Bridgen, konzervativní poslanec, BBC řekl, že nemusí čekat na výsledek vyšetřování, neboť všichni vědí, jak to bylo. „Boris Johnson u mě ztratil morální autoritu pro to, aby vedl naši zemi.“

Další konzervativní poslanec Tim Loughton je přesvědčený, že premiérova situace je „neobhajitelná“.

Lídr opoziční strany Keir Starmer vyzval na půdě dolní sněmovny Johnsona k rezignaci.

„Jeho obhajoba je k smíchu a uráží britskou veřejnost… Večírek skončil… Zachová se slušně a rezignuje?“

Podle českých občanů žijících ve Velké Británii nelze uvalit lockdown na několik milionů lidí a přitom chodit na večírky.

„Zprávy o premiérových večírcích se těžce poslouchají, když vám lockdown totálně změní život a znemožní cestovat domů,“ říká 22letá studentka Natália Vavreková.

Pro Terezu Dvořákovou, asistentku režie z Londýna, lockdown znamenal, že svůj volný čas trávila doma místo s přáteli. O celé aféře si proto myslí: „Existují dvě varianty – buďto měl Johnson jiné informace o covidu než zbytek UK, nebo zradil svou zemi.“

Autorka textu: Anna Košlerová
Autor úvodní fotografie: ČTK/ABACA/AA/ABACA