Evropské policejní sbory dostaly přístup k Panama Papers, Slovensko na předání databáze nikoho neposlalo

Německý Spolkový kriminální úřad (BKA) se rozhodl pro bezprecedentní krok. O databázi uniklých dokumentů známými jako Panama Papers se podělil s policejními sbory z 32 evropských zemí. 

Předání dat v digitální podobě proběhlo ve čtvrtek v sídle BKA v německém Wiesbadenu. Zástupci policejních sborů 17 evropských zemí si osobně převzali data, která se týkají jejich občanů uváděných v Panama Papers. Pozváni byli představitelé policejních sborů ze všech zemí Evropské unie a Islandu, Švýcarska a Norska. Slovenská policie sice o nabídnuté dokumenty projevila zájem, na setkání ale nikoho neposlala.

„V souvislosti s odevzdáním dokumentů Panama Papers [s BKA] komunikujeme, ale bližší podrobnosti k dané věci není možné poskytovat,“ prohlásil mluvčí slovenského policejního prezídia JUDr. Michal Slivka.

BKA se tímto krokem rozhodl zareagovat nejen na poptávku po informacích z dalších států, ale i na množící se útoky na novináře. Jen během posledního roku byli zavražděni dva novináři, kteří s dokumenty Panama Papers pracovali. V říjnu 2017 vybouchlo auto maltské novinářky Daphne Caruany Galizii. V únoru 2018 byli zavražděni Ján Kuciak a jeho partnerka Martina Kušnírová, a to přímo v jejich domě. Německá policie se podle svého prohlášení snaží upozornit na to, že vražděním novinářů se nedá zabránit prošetřování závažné finanční kriminality.

„V datových souborech jsou také četné stopy vedoucí do dalších států. Naším cílem je zintenzivnit trestní stíhání na celoevropské úrovni,” zdůraznila Sabine Vogt, vedoucí oddělení závažného a organizovaného zločinu v BKA.

Informace z Panama Papers přinesly jako první německé noviny Süddeutsche Zeitung ve spolupráci s Mezinárodním konsorciem investigativních novinářů ICIJ, jehož členem je i investigace.cz.

.

#PanamaPapers

Panama Papers je databáze 11,5 milionů nestrukturovaných dokumentů (jako jsou e-maily, faxy, scany, osobní doklady, akce, smlouvy) tvořících celkem 2,7 terabajtů dat. Dokumenty ve většině případů neobsahují bankovní transakce, nevysvětlují finanční triky a schémata a často ani neuvádějí takzvaného „Ultimate Beneficial Owner“ – tedy člověka, který reálně z těchto firem profituje.

Zatímco novináři sdružení v ICIJ mají k dispozici 11,5 milionu dokumentů, německý BKA jich má více než 42 milionů.

V Německu byla zřízená zvláštní komise Olet, která dokumenty vyhodnocuje. Její název je odvozen od latinské věty „peculia non olet“, čili „peníze nesmrdí“. Členkou komise Olet je i expertka na umělou inteligenci, která učí počítače vyhledávat v tisících dokumentů. Díky umělé inteligenci by rešerše dokumentů měly být snadnější.

Autoři: Eva Kubániová, Pavla Holcová

Tento text vznikl díky podpoře čtenářů jako jste vy. Přidejte se do klubu Sester a bratrů v triku.