Novinář Golunov obdržel cenu Anny Politkovské

Ruský investigativní novinář Ivan Golunov, jehož zatčení na základě smyšlených obvinění vyvolalo vlnu solidarity v Rusku i v zahraničí, získal cenu za odvahu projevenou v průběhu svého zadržení letos v červnu. Ocenění pojmenované podle zavražděné ruské novinářky obdržel Golunov v neděli v Moskvě při příležitosti Mezinárodního dne novinářské solidarity. V předešlých letech toto ocenění udělované  Svazem novinářů Ruska ale získali i prorežimní novináři.

„Není to cena jen pro mě, nýbrž pro nás všechny,“ uvedl Golunov na slavnostním předávání. Současně prohlásil, že doufá, že už nikdo nebude muset čelit stejné situaci jako on letos v červnu.

Moskevská policie zadržela Golunova 6. června na základě obvinění, že u sebe přechovává drogy. Později však vyšlo najevo, že nelegální látky, jež vyšetřovatelé našli v novinářově batohu i u něj doma, Golunovovi někdo podstrčil.

Protesty domácí i zahraniční veřejnosti nakonec přiměly k zásahu i samotný Kreml. Za redaktora nezávislého zpravodajského serveru Meduza, jenž z obav před represemi ze strany státních úřadů přesídlil z Ruska do Lotyšska, se překvapivě postavila také řada ruských novinářů včetně redakcí tří největších deníků – Kommersant, Vedomosti a RBK. Na jejich titulních stranách se objevil identický text: „Já/My jsme Ivan Golunov.“ Novinářovo stíhání nakonec ukončil ministr vnitra a několik vysoce postavených představitelů moskevské policie i FSB (Federální bezpečnostní služba, ruská kontrarozvědka – pozn. red.) bylo odvoláno. 

Exkluzivní rozhovor s Ivanem Golunovem si můžete přečíst zde:

Ivan Golunov: K normálnímu životu se ještě musím vrátit

Ke Golunovovu zatčení došlo v době, kdy pracoval na článku o propojení organizovaného zločinu s moskevským pohřebním byznysem, jehož zisky se odhadují na miliardy eur. Golunov v článku mimo jiné poukázal i na propojení podnikatelů s představiteli kontrarozvědky FSB.

Ocenění, jež Golunov na konci minulého týdne obdržel, nese jméno zavražděné investigativní novinářky Anny Politkovské. Ta pracovala pro deník Novaja Gazeta a byla hlasitou kritičkou politiky prezidenta Vladimira Putina. V roce 2006 ji v den Putinových narozenin zastřelili ve výtahu jejího domu v Moskvě. 

Od roku 2013 toto ocenění uděluje ruský Svaz novinářů těm, kteří během výkonu své práce předvedli odvahu, profesní dovednost, vůli po svobodě slova, občanskou zodpovědnost a empatii, uvádí server Meduza, do něhož Golunov přispívá z Moskvy jako zvláštní korespondent.

Jak ale ukazuje debata mezi ruskými novináři na facebookovém profilu Ivana Golunova, prestižní cena ztratila na své významnosti a v současnosti je spíš kontroverzním oceněním.  Například v loňském roce ji obdržel Kirill Vyšinskij, bývalý ředitel kyjevské pobočky ruské zpravodajské agentury RIA Novosti, jenž byl v roce 2018 na Ukrajině zatčen na základě obvinění z velezrady. Vyšinskij se vrátil do Moskvy v sobotu 7. září v rámci ostře sledované výměny zajatců mezi Ruskem a Ukrajinou, jejíž součástí byl na druhé straně i ukrajinský režisér Oleg Sencov.

Autor článku: Marek Martinovský, Jakub Šimák
Autor úvodní fotografie: Wikimedia Commons/Evgeny Feldman
Tento text vznikl díky finanční podpoře čtenářů, jako jste vy. Přidejte se do klubu Sester a bratrů v triku.