NewsFront: Nenávistné pozdravy z Krymu

Rusové obsadili nezávislé krymské noviny a na jejich troskách vybudovali propagandistický portál NewsFront. Ten šíří proruský narativ na Slovensku, v Polsku, Česku a Maďarsku. NewsFront dokáže díky složitému schématu sdílení obsahu obejít všechna blokování. Jen v Česku se jeho obsah dostane k půl milionu čtenářů. Podle amerických expertů jde o operaci ruských tajných služeb. Mimo dnešní článek se v naší tematické sérii příště dozvíte, jaký obsah NewsFront po střední Evropě rozšiřuje a jak se mu to daří.

Na začátku roku 2014, když se ruská vojska připravovala na anexi Krymu, vtrhla skupina maskovaných ozbrojenců ve vojenských uniformách do sídla nezávislého Krymského centra pro investigativní žurnalistiku v hlavním městě poloostrova.

Pod vedením Konstantina Knyrika obsadili kanceláře, násilím z nich vyhnali novináře a zabavili jejich vybavení. Na základech okupovaného zpravodajského média pak vybudovali dezinformační kanál, který se v posledních letech stal vícejazyčnou hlásnou troubou Kremlu: NewsFront.

Podle amerických zpravodajských služeb a řady výzkumníků v oblasti dezinformací je na NewsFront a jeho dezinformační mašinérii napojena Federální bezpečnostní služba Ruské federace (FSB). Od roku 2014 se NewsFront stal jednou z klíčových institucí šířících ruskou propagandu.

Na první pohled vypadá NewsFront jako legitimní zpravodajské médium. Nic nenasvědčuje tomu, že jde o dezinformační web, který se za „nezávislé zpravodajství“ vydává. Jeho obsah však tvoří hoaxy a konspirační teorie nejhrubšího zrna.

Články NewsFrontu jsou na internetu k dispozici ve slovenštině, polštině a dříve také v maďarštině, přičemž čeští dezinformátoři obsah přebírají ze slovenské verze. Z Čechů a Slováků na tento dezinformační web měsíčně zavítá kolem půl milionu čtenářů.

Jeho webové stránky mají celkem 11 jazykových verzí. K některým z nich patří i vyhrazený kanál na Telegramu. Podle šetření společnosti Coda z roku 2018 měl tehdy NewsFront deset zaměstnanců a nejméně sto přispěvatelů po celém světě.

Jména redaktorů bychom však na webových stránkách hledali marně. Jako jediný je zde uvedený Konstantin Knyrik, šéf „agentury NewsFront“. Redakce zveřejňuje články výhradně bez uvedení autorů.

Začátky dezinformačního impéria

Knyrik pro státní tiskovou agenturu Novorossija uvedl, že myšlenka založit NewsFront se zrodila „zcela spontánně“. Jejím původním cílem bylo poskytovat informační podporu ruským snahám o anexi Krymského poloostrova. Prvním krokem prý bylo ovládnutí „Domu odborů“, sídla Krymského centra investigativní žurnalistiky.

Po přepadení a násilném obsazení budovy Konstantin Knyrik (muž v černém plášti na fotografii) oznámil, že místo bude nyní sídlem milice Krymské fronty. Knyrik označil Krymské centrum investigativní žurnalistiky za „americké tiskové středisko“, odkud „nepocházejí žádné pravdivé informace“. Dodal však, že zaměstnancům této organizace bylo nabídnuto, aby se vrátili do práce, musí ovšem souhlasit s tím, že budou o událostech informovat „čestně a pravdivě“. Novináři však rychle pochopili, jakým směrem se nové „médium“ bude ubírat, nabídku nepřijali a z média odešli.

Konstantin Knyrik (vpravo) před převzetím vedení Krymského centra pro investigativní zpravodajství. Zdroj: KOMTV.org

Po zabrání redakce a jejího technického vybavení v roce 2014 byl web přejmenován na NewsFront a stal se vícejazyčnou součástí kremelského dezinformačního systému, podobně jako ruská státní zpravodajská agentura Sputnik. Na rozdíl od Sputniku nebo Russia Today však NewsFront není oficiálně státem financovaným subjektem.

Mediální skupina NewsFront Ltd. byla zaregistrována jako soukromá společnost na začátku roku 2015, rok po anexi Krymu. Podle posledních dostupných údajů z března 2022 získala ruskou státní licenci k provozování zpravodajství již v červnu 2015. V únoru 2017 přibyla licence na provozování televizního kanálu.

Za oficiálním založením společnosti NewsFront údajně stojí její šéf Konstantin Knyrik a Julija Michailovna Lozanova. Podle časopisu Time se Knyrik považuje za „informačního bojovníka digitálního věku“. Jako teenager býval aktivním členem Euroasijského svazu mládeže neboli skupiny tvrdých ruských nacionalistů, kteří vedou kampaň za obnovu sovětského impéria. Předsedá také krymské pobočce ruské krajně pravicové strany Rodina.

Zdroj: List-org.com

Julija Lozanova je údajně manželka Michaila Sinelina, jenž v minulosti zastával různé funkce v ruských státních institucích. Mimo jiné byl místopředsedou státní Banky pro rozvoj a zahraniční ekonomiku. Často je označován za spoluzakladatele společnosti NewsFront. Několikrát se také objevily informace, že v obchodním rejstříku figuroval jako oficiální zakladatel společnosti.

Konstantin Knyrik. Zakladatel a vedoucí společnosti NewsFront. Zdroj: Coda

Podle serveru SBIS.ru se příjmy a zisky společnosti NewsFront ve srovnání s předchozími lety výrazně zvýšily. V loňském roce se zisk odhadoval na přibližně 63 000 eur, což je v přepočtu více než 1,5 milionu korun.

Zdroj: Rosstat/SBIS.ru

Otázkou zůstává, odkud NewsFront prostředky na provoz svého rozsáhlého „zpravodajského“ portfolia čerpá. Knyrik pro zpravodajský server Coda uvedl, že organizace je financována výhradně z „darů od jeho rodiny [a] přátel a z příjmů z jiných podnikatelských aktivit“.

Zajímavý střípek do mozaiky však poskytl bývalý zaměstnanec německého vydání NewsFrontu, který týdeníku Die Zeit prozradil, že prostředky pokrývající „velkou část rozpočtu“ dostal přímo od ruských bezpečnostních služeb. Podle nezávislého ruského média Znak NewsFront v roce 2016 obdržel prostřednictvím občanského sdružení Global Information Technologies také prezidentský grant ve výši tří milionů rublů, tedy přes jeden milion korun.

Další díl série bude o obsahu zpráv NewsFrontu.

Karin Kőváry Sólymos, ICJK.sk
Julia Dauksza, Anna Gielewska, Frontstory.pl
Josef Šlerka, Investigace.cz
Ve spolupráci s: Anastasiia Morozova, Frontstory.pl