#zesvěta: Kolaterální škody protiruských sankcí

Pracovní týden se pomalu chýlí ke svému konci, což znamená, že je ideální čas na další souhrn zpráv z uplynulého týdne. V dnešním vydání se dozvíte, že protiruské sankce nedopadají pouze na Rusy, jak by se na první pohled mohlo zdát, nebo kde také mohou skončit peníze Evropské unie určené pro chudé a hladovějící. To vše a ještě více v dnešním #zesvěta.

#1 Kolaterální škody protiruských sankcí

Většina světa na Ruskou agresi na Ukrajině reaguje gradujícími sankcemi vůči Rusku. Ty ale nedopadají pouze na Rusko a jeho obyvatelstvo, ale také na občany okolních států, kteří do Ruska dojíždějí, nebo odjíždějí za prací, aby zaopatřili svou rodinu. Miliony lidí z chudších zemí jako jsou například Kyrgyzstán, Uzbekistán nebo Tádžikistán si tak kvůli slábnoucímu rublu a obchodu ve většině případů už nemohou dovolit posílat svým rodinám peníze, které vydělali. A pokud jejich příjem vyschne úplně, pravděpodobně se kvůli rostoucím cenám letenek ani nebudou moci vrátit domů. Sankce postihují nejen je, ale také jejich rodiny, které jsou na těchto příjmech často závislé.

Jak vážné jsou kolaterální škody vzniklé při uvalování sankcí a kolik lidí postihnou se dočtete v textu OCCRP.

#2 Slepá skvrna amerického finančního systému

Víte, která ze zemí je jedním z největších bojovníků proti praní peněz a krácení daní a zároveň největším daňovým rájem na světě? Správná odpověď zní Spojené státy americké. Jednou z výrazných slabin jsou tzv. registrovaní zástupci, kteří zakládají a posléze i zastupují v zemi registrované společnosti. Takového krytí s oblibou využívají boháči, zločinci nebo internetoví podvodníci.

Jak moc velký problém registrovaní zástupci představují a jakým nekalostem například pomohli si můžete přečíst v rozsáhlém textu ICIJ.

#3 Fondy evropské pomoci zločineckým gangům

Naším rumunským a bulharským kolegům se podařilo dopátrat část peněz, které v roce 2012 zmizely z projektu Evropské unie na zajištění potravin pro hladovějící Rumuny. Zástupci EU si na distribuci jídla totiž nevědomky vybrali společnost, za kterou stály údajné postavy bulharského organizovaného zločinu. Ti za 19 milionů eur (v přepočtu zhruba 520 milionů korun) místo základních potravin, jako je mouka nebo olej, pro chudé Rumuny nakoupili pobyty v luxusních hotelech a drahé jídlo pro sebe.

Kterak finanční pomoc nakonec přeci jenom pomohla (jen úplně jinak úplně někomu jinému) se dozvíte v textu OCCRP.

#4 Vrahové Chášukdžího (pravděpodobně) vyváznou bez trestu

Soud v Turecku nařídil přeložit soudní proces v případu vraždy saúdského disidenta a novináře Džamála Chášukdžího do Saúdské Arábie. Tímto krokem téměř jistě zhasla poslední naděje na spravedlnost za ohavný zločin, jenž vyvolal celosvětové pobouření. Turecký ministr spravedlnosti Bekir Bozdağ, který minulý týden schválil předání případu do Saúdské Arábie, sice ve svém prohlášení uvedl, že proces bude pokračovat v Saúdské Arábii a že Turecko počká na odsouzení a rozsudky, než se vzdá vlastního případu. Saúdští představitelé ovšem už dříve uvedli, že svůj proces, který za podivných okolností skončil v roce 2019, považují za konečné slovo v této věci.

Jak zlepšit turecko-saúdské vztahy a zároveň zastrašit nepohodlné novináře se dočtete v textu The New York Times.

Autor textu: Lukáš Nechvátal
Autorka úvodní grafiky: Nikola Klepáčková