Kočnerův zeť popírá, že by pro něj pral na Maltě peníze

Pověst Malty jako ideální země na praní peněz sahá daleko za její hranice, dostala se i do filmu. Není proto divu, že divoké bankovní převody Mariána Kočnera přes maltskou banku a jeho firmy spravované vlastním zetěm, maltským právníkem Christianem Ellulem, vyvolaly celou řadu spekulací o tom, že Ellul pral Kočnerovy peníze. Christian Ellul to ale vehementně popírá.

Přestože jsme se s Christianem Ellulem potkali i osobně, naše opakované žádosti o rozhovor vždy odmítl s tím, že do maltského podnikání Mariána Kočnera nevidí, několik let s ním už nemluvil, a tím pádem k tomu nemá co říct.

Situaci změnily až zprávy z mobilní aplikace Threema, kterou Marián Kočner používal ke komunikaci s Alenou Zsuzsovou, ženou obviněnou z vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírové. Zprávy detailně osvětlují zákulisní vazby Mariána Kočnera na politiky, prokurátory, soudce a další vlivné lidi Slovenska. A zprávy mezi Kočnerem a Zsuzsovou hovoří i o Christianu Ellulovi.

Rodinný byznys

Na Maltě měl Kočner zapsané dvě firmy: první je International Investment Holding Limited, která byla psaná na Mariána Kočnera a Christiana Ellula, na Slovensku tato firma figuruje v kauze nadměrného odpočtu DPH. Druhou je pak International Finance Group Limited. Akcionářem obou společností je E&S Consultancy, tedy firma Christiana Ellula a jeho obchodního partnera Karla Schranze.

Podnikání Mariána Kočnera na Maltě, zdroj: ICIJ

 

Christian Ellul ale popírá, že by s Kočnerem jakkoliv reálně podnikal. „Pouze jsem pro rodinu Kočnerovu spravoval dvě jejich maltské firmy, a to navíc bez nároku na honorář. Tohle byla jednostranná laskavost, ne spolupráce,“ tvrdí.

Prominentní maltský právník se k Mariánu Kočnerovi dostal přes svatbu, v roce 2011 se oženil s jeho dcerou Karolínou. „Karolínu Kočnerovou jsem potkal, když na Maltu přijela na prázdniny a pak tu začala studovat na univerzitě. Bylo to dlouho před tím, než jsem vůbec věděl, kdo to je Marián Kočner. Představila nás jedna naše společná přítelkyně – Louise Caruana Galizia [příbuzná zavražděné maltské novinářky Daphne Caruany Galizie – pozn. red.].“ Po pár letech se Ellul s Karolínou rozvedli. Údajně kvůli tomu, že se Karolína vrátila na Slovensko a vztah na dálku nefungoval.

Pouhý rok po jejich svatbě, tedy v roce 2012, měla podle slovenských médií dostat Privatbanka pokutu za to, že neinformovala kontrolní orgány o podezřelé platbě ve výši tří milionů eur, kterou si Kočner poslal ze svého účtu na Maltě na účet v Privatbanke.

Christian Ellul pochybnou platbu komentuje tak, že o kauze ani o bankovním převodu nic nevěděl. „Rád bych tu zdůraznil, že jsem pro Mariána Kočnera nikdy nespravoval ani administrativně neobhospodařoval žádné peníze. Takže jsem je pro něj nemohl ani prát. Jediné peníze, co kdy mohla moje firma za ty roky [od Kočnera] obdržet, byly poplatky za registraci společností, pro auditory nebo likvidátory.“

To, že Christian Ellul měl pochybnosti o dobrých úmyslech svého tchána, ale dokládá jeho rozhodnutí co nejrychleji po vraždě Jána a Martiny zavřít obě Kočnerovy maltské firmy.

„Hned po těch vraždách Maltu zaplavily články a tweety tvrdící, že jsem hlavnímu podezřelému pomáhal prát přes Maltu peníze. Odmítám, že bych pral peníze nebo dělal něco nezákonného. Ale není snad [zavření Kočnerovy maltské společnosti] normální reakce? […] Měl jsem pocit, že bych se od něj měl distancovat,“ vysvětluje své rozhodnutí Ellul.

To ale Kočner viděl jako problém. V jedné z uniklých zpráv, jež zveřejnily Aktuality.sk, napsal Kočner Zsuzsové, že Ellul chce zavřít jeho maltské firmy a peníze mu pomůže převést jinam.

„Len mi povedal, že s okamžitou platnosťou ruší všetky firmy a nechce so mnou už nikdy nič mať. A to je k… a veľký problém.“

„On je právnik, utečú mu klienti. On z toho žije. Ja ho úplne chápem. Povedal, že mi pomôže prehodiť to inde, ale že už nemôže spravovať moje firmy,“ psal Alene Zsuszové. „Posral sa. On bol vždy sráč,“ citují Aktuality.sk zprávy.

Christian Ellul nicméně tvrdí, že o nic nešlo: „Myslím, že jsem mu snad řekl, aby už do mé firmy neposílal žádné další peníze za výdaje na provoz firmy. A že jakmile tu bude někdo další, kdo mu pomůže s firmami, tak tyto malé platby může převést tomu novému administrátorovi, který se o to postará.“

Dnes už prý ale s Kočnerem nekomunikují „… kvůli těmto šokujícím odhalením z posledního roku […]. Kočner byl namočený snad v každém problému Slovenska za posledních dvacet let, považuji ho za hrozbu pro své podnikání.“

Christian Ellul kromě firem pro Mariána Kočnera spravoval na Maltě i firmy pro Pentu, pro dceru podnikatele Jozefa Majského Evu Majskou nebo slovenského daňového poradce Marcela Murániho.

Autor článku: Pavla Holcová
Autor úvodní fotografie: Pavla Holcová

Tento text vznikl díky finanční podpoře čtenářů, jako jste vy. Přidejte se do klubu Sester a bratrů v triku.