Kočner začal vypovídat: Vraždu jsem si neobjednal

Před Specializovaným soudem v Pezinku pokračoval ve středu tříčlenný soudní senát v jednání ohledně vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírové. Dokazovací řízení se blíží ke konci a včera byla projednána víc než desítka dalších věcných důkazů a listin. Předsedkyně Ružena Sabová přesto přítomné nečekaně zaskočila, neboť v odpoledních hodinách začala vyslýchat Mariana Kočnera. Jeho výpověď trvala téměř dvě hodiny. Marian Kočner mimo jiné dopředu avizoval, že na otázky bude odpovídat pouze prokurátorovi a soudu. 

Předsedkyně senátu Ružena Sabová v úvodu přečetla zprávy od mobilních operátorů, které měly doplnit výpověď policejního IT experta ohledně dat z BTS stanic. Ten již dříve vypověděl, že mobily Aleny Zsuzsové a Mariana Kočnera se mohly podle těchto lokalizačních údajů setkat den po vraždě.

Jedná se o 22. února 2018, kdy Marian Kočner navštívil bezpečnostní schránku Tatrabanky. Podle obžaloby měl ze schránky vybrat peníze, setkat se se Zsuzsovou a vyplatit jí přislíbený obnos za vraždu. Zprávy z Tatrabanky, které přečetl prokurátor, potvrdily, že Kočner skutečně v bance byl. Dokonce dvakrát za den. Kočner svoji přítomnost v bance ani nepopíral. Prohlásil, že měl v bezpečnostní schránce uložený znalecký posudek ke směnkám televize Markíza, který odnesl svému právníkovi, jenž si měl z materiálu udělat kopii, a originál pak Kočner vrátil při své druhé návštěvě zpět do banky. Kromě lokalizačních dat o bratislavském setkání si Kočner se Zsuzsovou psali v aplikaci Threema. „Jsem tady,“ napsal Kočner Zsuzsové. „Já taky,“ odpověděla.

Záznam z bezpečnostní kamery v Tatrabance z března 2018, zdroj: OCCRP

Kočner schůzku se Zsuzsovou vyloučil, což potvrdila i Zsuzsová. „Nemohli jsme se setkat, protože podle dat z BTS stanic byl ještě v bance, když jsem už byla na hranicích s Maďarskem. K zprávám ‚jsem tady‘ neexistují žádné údaje z BTS. Dokazuje to, že pan Kočner nevybral žádné peníze a nesetkali jsme se. Byla jsem v Bratislavě s jinými lidmi, mám na to dva svědky,“ bránila se Zsuzsová. Advokát Kuciakových ale reagoval tím, že lokalizační údaje nemusejí být přesné. Podle experta Mikolaje, který vypovídal u soudu posledně, se nejbližší BTS stanice mohou „přepínat“, což závisí na několika faktorech, avšak ve výsledku to neznamená, že když se Kočnerův mobil neobjevil v souboru dat ze stejné BTS stanice, se Zsuzsovou se nepotkali. 

Policie měla zfalšovat údaje v telefonu Zsuzsové 

Soudní senát se zabýval i otázkou majetku obžalovaných. Všechny Kočnerovy nemovitosti prokuratura zablokovala v rámci vyšetřování daňových podvodů. Alena Zsuzsová ani Tomáš Szabó podle výpisu z katastru žádné nemovitosti nevlastní. Soud dále zjistil, že žádný z obžalovaných nevlastní lodě zapsané ve slovenském lodním rejstříku. Kočner však vlastní jachtu, která je podle jeho vlastních slov v Threemě registrovaná na jméno jeho manželky. 

Pouze 0,2 % lidí, kteří čtou naše kauzy, nás finančně podpoří.

Přidejte se k nám a pomozte nám bojovat proti organizovanému zločinu a korupci.

 

V průběhu včerejšího jednání v Pezinku pak následovalo dokazování několika dalších věcí. Jednou z nich byla částka 23 000 eur, která se našla u Zsuzsové při domovní prohlídce. Zsuzsová obnos vysvětlila tím, že jej má skutečně od Kočnera, avšak původně od něj dostala 30 000 eur pro případ, že by se cokoli stalo s ní nebo s její dcerou. Zsuzsová už několikrát u soudu prohlásila, že Kočner je kmotrem její dcery a finančně jim pomáhal. 

Dále se předkládaly pracovní mobily, které byly zajištěny u Tomáše Szabóa. Mělo jít o dvě tlačítkové Nokie, jež měly sloužit ke komunikaci mezi Szabóem a Marčekem. Druhý jmenovaný po vraždě prozvonil Szabóa a tím mu dal znamení, aby pro něj přijel. U Aleny Zsuzsové policie také zabavila mobily. Podle slov obžalované jich policie vzala celkem osm, byť je jich v protokolu zapsaných pouze šest.

Zsuzsová u soudu tvrdila, že v krabici měla i nepoužitý iPhone, který podle slov její matky vzal jeden z operativců. Policii proto obvinila slovy: „Zmizel iPhone 4S a údaje z něj byly vloženy do jiného mobilu, který mi policie zabavila.“

Svrab je podle Zsuzsové trápení, nikoli vražda

„Můžu k vám přistoupit blíž? Chci vám něco ukázat,“ zeptala se Zsuzsová soudkyně. Předsedkyně soudu s odpovědí chvíli váhala, než žádost obžalované zamítla s tím, že se má vyjádřit pouze k důkaznímu jednání. Na žádost advokáta Zlaty Kušnírové Romana Kvasinici se pak četly další zprávy z Threemy. Zsuzsová a Kočner si v nich píšou o kožní chorobě svrab. Podle Kvasinici měl být svrab další heslo pro vraždu Jána Kuciaka. Kočner podle něj tímto způsobem zjišťoval, jestli se na vraždě pracuje. Zsuzsová poté vysvětlila, že trpí různými alergiemi, a chtěla soudnímu senátu ukázat, že má rozškrábanou tvář.

Svoji výpověď upřesnila konstatováním, že pokud má stres nebo trápení, jejím zlozvykem je škrábat si tvář. V té době sbírala podpisy pro založení Kočnerovy strany a měla strach, že jich nestihne nasbírat dostatečný počet.

Advokát Daniel Lipšic reagoval, že nemůže s jistotou tvrdit, co metafora o svrabu znamená, poznamenal ale, že „jinotaje lidi používají, pokud chtějí něco skrýt“.

Nečekaná Kočnerova výpověď

„Po přestávce bude soud pokračovat výslechem obžalovaného Kočnera,“ prohlásila předsedkyně Sabová. Nečekaný postup soudního senátu šokoval přítomné. Ružena Sabová totiž už během minulých stání několikrát avizovala, že k výslechu obžalovaných přistoupí až po skončení důkazního jednání.

„Ano, budu vypovídat,“ odpověděl po přestávce Kočner na dotaz soudkyně. Poprvé během tohoto procesu si tak sedl na místo uprostřed místnosti.

„Vraždu jsem si neobjednal,“ začal Kočnerův monolog. Postupně se pak vyjadřoval k výpovědím klíčových lidí – Miroslavu Marčekovi, vrahovi, který se ke svému činu přiznal, k Zoltánu Andruskóovi, jenž se rovněž přiznal, i k Petru Tóthovi, jehož výpověď nejvíc poukazuje na Kočnerovu motivaci k vraždě.

Obžalovaný poté skoro dvě hodiny poukazoval na rozpory v jejich výpovědích a vysvětloval soudu svou verzi. Několikrát z jeho úst zaznělo, že dotyční lhali.

Podle jeho názoru Marček nikdy neviděl žádné fotky, nikdy neviděl žádný itinerář. Detaily, které soudu sdělil v předchozích líčeních, nejsou pravdivé. „To dokážu na konci výpovědi,“ tajuplně vyhlásil Kočner. O několik minut později svou myšlenku skutečně víc rozvedl. Modus probandi spočíval v tom, že Andruskó měl podle Kočnera vyfotit Kuciaka na pracovní tlačítkový mobil.

„Rádi bychom s mým advokátem udělali malý vyšetřovací pokus,“ uvedl Kočner a pokračoval: „Můj advokát si obstaral mobil s tlačítky a vyfotil s ním fotku.“ Advokát Marek Para nato vstal z lavice a senátu ukázal snímek vyfocený tímto mobilem. „Není tam nic poznat, ten displej má 4×4 centimetry,“ ukončil Kočner.

Marek Para ukazuje novinářům mobil, který použil ve svém vyšetřovacím pokusu, autor: Eva Kubániová

Soudkyně sice namítla, že mobil by musel být brán jako důkazní materiál, aby jej vzala v potaz, fotku si ale prohlédla.

„Pan Toth je velmi zvláštní kapitola, své výpovědí vždy upravuje,“ těmito slovy chtěl Kočner zpochybnit Tóthovo svědectví. Soudkyně obžalovaného upozornila, že se může vyjádřit pouze k výpovědím, jež byly proneseny na hlavním jednání, a pokud vidí nějaké rozpory, má je konkrétně popsat.

Kočner se poté podrobně věnoval tomu, že právě Tóth měl u sebe jeho telefony, když na něj uvalili vyšetřovací vazbu. 

„Tóth tvrdí, že s mým mobilem, který odevzdal policii, nikdy nemanipuloval. Z rozboru telefonu je ale jasné, že Tóth lže. V mém telefonu Bentley někdo udělal extrakci a máme informaci i o vzdáleném přístupu v době, když ho měl Peter Tóth. Nevím, co se tam dělo, protože nejsem znalec. Pan Tóth s telefonem manipuloval a mám na to důkazy, které bych chtěl předložit. Pan Tóth je spisovatel, lhář a chrání si vlastní zadek,“ obvinil Kočner jednoho ze svých nejbližších lidí.

Na závěr středečního soudního jednání v Pezinku se pak Marian Kočner obsáhle vyjádřil i k článkům Jána Kuciaka. Detailně analyzoval, kolik vět mu v daných článcích Kuciak věnoval, a začal jmenovat další osoby, o kterých Kuciak ve svých článcích psal. „Kuciak nepřinesl nic nového,“ snažil se Kočner zpochybnit články zavražděného novináře a dodal: „Ján Kuciak mě svými články nijak neohrožoval.“

V závěru svého monologu naznačil, kdo by mohl stát za objednávkou vraždy. Údajně by to měl být maďarský podnikatel László Krecsík, který byl podle Kočnera opakovaně na Slovensku v době, kdy Marček se Szabóem byli ve Velké Mači.

Soudkyně jednání odročila na pátek s tím, že se bude pokračovat ve výslechu. Kočner avizoval, že na dotazy prokurátora a soudu bude odpovídat. Dopředu však odmítl odpovídat na otázky advokátů poškozených, na což má podle zákona právo.

Autorka článku: Eva Kubániová
Autor úvodní fotografie: Eva Kubániová
Tento text vznikl díky finanční podpoře čtenářů, jako jste vy. Přidejte se do klubu Sester a bratrů v triku.