Kdo chce zabít bulharského novináře Čobanova

Deljan Peevski je jednou z nejkontroverznějších postav bulharské politiky, byznysu a médií. Kvůli své roli v nejrůznějších korupčních skandálech byl přidán na takzvaný Magnitského seznam osob vystavených sankcím ze strany USA. Bulharský novinář Atanas Čobanov odhalil, že si bulharské firmy spojované s Peevskim v USA najaly problematického lobbistu Anthonyho Podestu, který měl vylepšit jejich reputaci. Podesta ale spolupráci v oficiální databázi lobbingových smluv nikdy nepřiznal. Tři dny poté, co oběma aktérům smlouvy o lobbingu poslal novinář Čobanov otázky, dostal varování, že se ho někdo snaží umlčet.

Co se přesně stalo?

Zrovna jsem psal první verzi článku o nepřiznaných smlouvách mezi bulharským politikem Deljanem Peevskim a americkým lobbistou Tonym Podestou, když mi zazvonil telefon. Volalo mi neznámé bulharské číslo. Zvedl jsem to a ohlásil se člověk z jedné zahraniční ambasády. Představil se a vzápětí omluvil, že tohle bude poněkud netradiční hovor. Pak mi oznámil, že mi hrozí bezprostřední nebezpečí, neboť jejich ambasáda má k dispozici informace o mé chystané vraždě. Musel mi to několikrát zopakovat, než mi došlo, o čem mluví.

Nenapadlo tě, že jde spíš o žert?

Zdůraznil, ať to varování beru opravdu vážně. Tak jsem se ho zeptal, jestli se mám někde schovat. Odpověděl, že rozhodně nemám jezdit do Bulharska (Atanas Čobanov žije dlouhodobě ve Francii, pozn. red.). O samotné hrozbě mi nechtěl říct víc podrobností, ale povinnost informovat možnou oběť má ambasáda jen ve třech případech: když jde o vážné ublížení na zdraví, únos nebo plánovanou vraždu.

Pak jsem se ho zeptal, jestli je důvodem té hrozby má práce na kauze s Peevskim a Podestou. Odpověděl, že takovou informací nedisponuje. Což dost zkomplikovalo celou situaci. Poněvadž jsem nevěděl, kdo další může být ohrožený a koho mám případně varovat.

  • Kdo je Anthony Podesta

Anthony „Tony“ Podesta je vlivný lobbista, právník a sponzor americké Demokratické strany. V minulosti lobboval za ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče. Podobně jako v případě Deljana Peevského tuto skutečnost neoznámil, uvádí New York Times. Mezi jeho klienty patřil dnes už zesnulý egyptský diktátor Husní Mubárak, barmská junta nebo saúdští představitelé. Jeho mladší bratr John Podesta je prominentní postavou Demokratické strany, v letech 1998 až 2001 sloužil jako šéf Bílého domu prezidenta Billa Clintona a v letech 2014 až 2015 jako poradce prezidenta Baracka Obamy. 

V roce 2017 procházela lobbistická firma Tonyho Podesty těžkými časy, protože vůči ní bylo zahájeno federální vyšetřování ve spojení s dalším washingtonským lobbistou, Paulem Manafortem. Vyšetřovatele zajímalo, zda neporušil pravidla pro deklarování lobbistické činnosti podle FARA.

Proč si myslíš, že by tě chtěl někdo zavraždit právě kvůli této kauze?

Protože pouhý den před tímto telefonátem jsem začal oslovovat lidi, o kterých v kauze píšu. Žádal jsem je, aby se vyjádřili ke zjištěním, na které jsme s kolegou narazili. Navíc to časově zapadá do toho, jak jsem na kauze pracoval. Žádnou další velkou kauzu rozpracovanou nemáme, nic podobného jsme ani nevydávali. Proto si nemyslím, že by to měla být pomsta za něco, co jsme už publikovali. Novináři se neumlčují až poté, co vydají nějaké odhalení, ničemu by to nezabránilo.

Navíc bulharští klienti Podesty jsou přímo napojení na organizovaný zločin.

Máš o tom důkazy?

Peevski a jeho lidé v minulosti podnikali s jedním mafiánem, který byl později zavražděn. Samotný Peevski se také blízce přátelil s jednou z výrazných postav bulharského organizovaného zločinu. Ten muž byl nakonec zastřelen. Střelili ho do hlavy. Peevski s ním podnikal. Mají i společné fotky.

  • O co jde v kauze

Kauza, kterou odhalil Atanas Čobanov spolu s kolegou Dimitarem Stojanovem, se týká mocného lobbisty, právníka a sponzora americké Demokratické strany, Anthonyho „Tonyho“ Podesty. Ten přijal zakázku na lobbing od bulharských klientů v hodnotě přes dva miliony dolarů (okolo 44 milionů korun). Jde o firmy Protos Energy a Hydrostroj JSC. Podesta měl podle smluv „prosazovat zájmy těchto společností před všemi příslušnými vládními institucemi USA, jako je Bílý dům, Rada národní bezpečnosti Bílého domu, ministerstvo energetiky, vedení Sněmovny, Senát a jejich energetické výbory.“

Protos Energy vlastní Georgi Samuilov, který smlouvu o lobbování potvrdil v telefonickém rozhovoru s Atanasem Čobanovem. Podle zdrojů Čobanova je Samuilov bilým koněm oligarchy Deljana Peevskiho.

Georgi Samuilov, dnešní vlastník Protos Energy, pracoval v 90. letech pro holdingovou společnost Multigroup, která je v diplomatických depeších amerického ministerstva zahraničí popisována jako „doyen bulharského organizovaného zločinu“.

Smlouva o lobbingu ve prospěch Protos Energy se nedá dohledat v oficiální databázi FARA, což je trestné. Objevuje se ale v databázi amerického Senátu.

Podestův druhý kontrakt v hodnotě 1,2 milionu dolarů je uzavřen se společností Hydrostroj JSC, kterou vlastní Veliko Zhelevem. V databázích Senátu USA a FARA nejsou o této smlouvě žádné informace.

V červnu 2021 americké ministerstvo financí Úřadu pro kontrolu zahraničních aktiv (OFAC) uvalilo na základě Magnitského zákona sankce na Peevského kvůli jeho četným korupčním skandálům.

Co přesně si myslíš, že fungovalo jako spouštěč? Proč by tě chtěli umlčet?

Myslím, že pro Podestu mohl být opravdovým problémem fakt, na který jsme přišli, a to že jednu ze smluv v hodnotě přes 1,2 milionu dolarů (přibližně 25 milionů korun) nenahlásil do americké databáze smluv o lobbingu FARA. Což je porušení zákona s trestem až pět let odnětí svobody. Podesta byl navíc za podobné „opomenutí“ už jednou vyšetřován.

Kdyby američtí prokurátoři rozjeli další vyšetřování, pravděpodobně by zjišťovali, o jakou firmu, která si Podestu najala, se jedná a také odkud bere peníze. To by je logicky dovedlo až do Bulharska za Deljanem Peevskim. Takže by zjistili, že Podesta pomáhá člověku z amerických sankčních seznamů, který se tam dostal kvůli korupci. To by byl Podestův konec. 

Takže ti chtěl ublížit Tony Podesta?

Ne, to si nemyslím, že by se snížil k něčemu takovému. Spíš si myslím, že Podesta v tomto smyslu vyjádřil obavy, což Peevskému a jeho lidem stačilo, aby začali jednat.

Bulharsko: Podpora terorismu začala korupcí

Řešil jsi tu situaci s bulharskou policií nebo s tajnými službami?

Ano, kontaktoval jsem několik svých zdrojů, kteří jsou na vysokých postech v tajných službách nebo u policie. O ničem nevěděli. Dokonce ani lidé z vlády o ničem nevěděli. Jsem přesvědčený, že bulharské policii a tajným službám ty zahraniční partneři nevěří. Proto jim nic neřekli.

Jak bys popsal Deljana Peevského?

„Špička bulharského korupčního ledovce“. To o Peevském řekli novináři z německého Der Spiegel a já s nimi naprosto souhlasím. Peevski má obrovskou moc. Má velký vliv jak v soudnictví, tak v tajných službách. V Bulharsku toho má pod palcem spoustu: ať už jde o byznys, nebo justici. Jednotlivé lidi ovládá buď úplatky, nebo tím, že je vydírá. Sbírá na lidi kompromitující informace. Jako své právníky také zaměstnává bývalé agenty tajných služeb. Trochu se bojím, že může být bílým koněm něčeho mnohem většího.

Atanas Čobanov je investigativní novinář a zakladatel portálu Bird.bg. Na Paris Nanterre Université získal doktorát z počítačové lingvistiky. Pravidelně přináší informace o propojení bulharské vlády a organizovaného zločinu. Od roku 2010 je členem OCCRP a také držitelem mnoha mezinárodních novinářských ocenění, včetně Global Shining Light.

Autorka rozhovoru: Pavla Holcová
Autor úvodní fotografie: Atanas Čobanov
Tento text vznikl díky finanční podpoře čtenářů, jako jste vy. Přidejte se do Klubu neprůstřelných a podpořte naši práci.