Kauza Navalný: Kdo jsou sankcionovaní Rusové?

Evropská unie a Spojené státy uvalily minulé úterý sankce na čtyři Rusy v reakci na pokus o otrávení a následné odsouzení ruského opozičního lídra Alexeje Navalného. Všichni čtyři muži jsou vysoce postavení a mocní, někteří jsou i přáteli prezidenta Putina, jiní realitní magnáti či tajemstvím obestření agenti tajných služeb. A jeden z nich koupil byty v Praze. 

Evropská komise formálně uvalila sankce na čtyři Rusy. Jedná se o Alexandra Bastrykina, Viktora Zolotova, Igora Kalašnikova a Igora Krasnova. Postih jim přivodila jejich role ve „svévolném zatčení, stíhání a odsouzení“ opozičního lídra Alexeje Navalného a zároveň i aktivita při „potlačování poklidných protestů proti tomuto nezákonnému zacházení“. Muži mají zákaz vstupu do Evropské unie a budou jim zmrazeny majetky nacházející se na jejím území. Jde o první případ použití nového zákona (obdoby Magnitského zákona) umožňujícího takto potrestat osoby porušující lidská práva.

Alexandr Bastrykin je od roku 2011 šéfem mocného Vyšetřovacího výboru Ruské federace neboli ruské obdoby americké FBI. Bastrykinovu moc dokládá také fakt, že jeho přímým nadřízeným je prezident země a bývalý spolužák Vladimir Putin. O Alexandru Bastrykinovi psala investigace.cz v roce 2018 ve spojitosti se šéfem organizované zločinecké skupiny „Rodina“, která se proslavila brutálními praktikami. Aslan Gagijev, známý jako Velký bratr, měl Bastrykinovi jakožto šéfovi největší protikorupční organizace v Rusku vyplácet měsíčně v přepočtu kolem 30 milionů korun za to, že přehlížel vynalézavý způsob, jakým Gagijev skrze pronájem letadel vysával nemalé částky ze státní kasy. V roce 2000 Bastrykin založil v Česku firmu Law Bohemia, která koupila dva lukrativní byty v Praze, ačkoli jako státní úředník nesmí šéf vyšetřovatelů podnikat. Law Bohemia a tedy i pražské byty nyní vlastní Bastrykinova bývalá manželka Natalia Bastrykina.

https://www.investigace.cz/zabijak-kryty-kremlem-pribeh-zlocinecke-legendy-aslana-gagijeva/#ffs-tabbed-11

Viktor Zolotov je přítelem prezidenta Putina od doby, kdy sloužil v ochrance někdejšího ruského prezidenta Borise Jelcina. Trénovali spolu judo. Od té doby se Zolotov stal Putinovým důvěryhodným osobním strážcem a působí jako ředitel ruské Národní gardy zvané Rosgvardija. Ta má za úkol například bojovat s terorismem a organizovaným zločinem a spadají pod ni speciální jednotky, jako je OMON, jež zasahují i při demonstracích. Zolotovova rodina je jednou z nejbohatších v ruském realitním sektoru. 

O Alexandru Kalašnikovi, řediteli ruské Federální vězeňské služby (FSIN), se toho ví velmi málo. Většinu svého života pracoval pro ruské tajné služby, nejdříve KGB a později FSB, kde do roku 2019 – kdy se stal ředitelem věznic – zastával pozici šéfa regionálního oddělení.

Ani o posledním sankcionovaném se toho dohromady moc neví. Igor Krasnov je ruský generální prokurátor. Ve funkci vystřídal loni v létě na popud prezidenta Putina Jurije Čajku, jenž se díky této pozici stal jedním z nejmocnějších lidí v Rusku. Krasnov se proslavil prací na několika ostře sledovaných kriminálních případech jako seniorní úředník Vyšetřovacího výboru Ruské federace.

K uvalení sankcí se přidala i americká ministerstva zahraničí, financí a obchodu. Svůj postih navíc zdůvodnila i pokusem o vraždu Navalného, který byl loňského léta otráven nervovou látkou novičok. Americké sankce se vztahují na dalších sedm vysoce postavených ruských úředníků, jejichž jména ale nebyla zveřejněna. Součástí potrestání Ruska je i zveřejnění dokumentů ruské tajné služby FSB, jež dokazují, že právě ona stojí za pokusem o vraždu Navalného.

Ačkoli se jedná o gesto, jež Rusku ukazuje, že jsou západní země spojené, podle serveru Politico se nedotýká dalších ruských oligarchů napojených na Kreml, kteří na území EU drží podstatné majetky a jejichž potrestání navrhoval Navalný a jeho příznivci. Evropská unie podle svých zástupců nemohla tento krok učinit, protože neexistují hmatatelné důkazy, že Navalným označení oligarchové skutečně stojí za napadením a utlačováním jeho a jeho příznivců.

Autorka textu: Zuzana Šotová
Zdroj úvodní fotografie: Flickr CC