Ja_Ne: Tajemná Češka má stát za podvodem v Salvadoru

V Salvadoru, jedné z nejchudších a nejnebezpečnějších zemí amerického kontinentu, propukl obrovský skandál. I přes důrazná varování nakoupila tamní vláda respirátory pro zdravotníky za miliony dolarů od podivné čínské firmy, jejíž obchodní zástupkyní pro Salvador byla Češka Jana Němcová. Polovina zásilky neodpovídala zdravotnickým standardům, druhá polovina nikdy nedorazila. Němcová prodává kousek za Brnem výstroj pro koně a tvrdí, že se Salvadorem nikdy neobchodovala.

Na konci loňského března, pouhý týden poté, co veškerou aktivitu v Salvadoru utlumila karanténa, se lékařka a dnes i ministryně zdravotnictví Ana del Carmen Orellana Bendek rozhodla nebrat v potaz vlastní varování. 

Pár týdnů předtím ještě jako pouhá lékařka posuzovala, nakolik je nabídka dodávky respirátorů od čínské firmy Shanghai Beyond Import and Export (Shanghai Beyond) reálná. Firma se totiž profilovala pouze jako dodavatel prodejních automatů na sladkosti, kondomy a hračky. To by ani tolik nevadilo, kdyby se nepřidaly i další pochybnosti: kvalita nabízených lékařských respirátorů se nedala ověřit, dodavatele se nepodařilo dohledat v obchodních rejstřících a samotná čínská firma vyžadovala padesátiprocentní nevratnou zálohu.

Později jako ministryně zdravotnictví ale Orellana Bendek právě s touto firmou podepsala smlouvu na nákup respirátorů v celkové hodnotě přes dva a půl milionu amerických dolarů (tehdy přibližně 65 milionů korun). 

Původní pochybnosti, které ministryně měla, se bohužel brzy potvrdily. Polovina respirátorů do Salvadoru nikdy nedorazila. Druhou polovinu dodávky sice v Salvadoru obdrželi, nicméně jejich kvalita neodpovídala požadovaným a zaplaceným zdravotnickým pomůckám. 

K TOMUTO ČLÁNKU SE VÁŽÍ BONUSOVÉ DOKUMENTY PRO ČLENY KLUBU NEPRŮSTŘELNÝCH.

PŘIDEJTE SE K NAŠIM PRAVIDELNÝM PODPOROVATELŮM A ZÍSKEJTE PŘÍSTUP DO NEPRŮSTŘELNÉ SEKCE.

Celý obchod zprostředkovávala osoba vystupující pod jménem Jana Němcová a vydávající se za výhradní obchodní zástupkyni čínské firmy Shanghai Beyond pro Salvador. Dodávku respirátorů měla domlouvat s ředitelkou salvadorského Národního ústavu pro léčiva (DNM) Mónicou Ayala. „[…] po konzultaci s doktorkou Mónicou Ayala jsme se shodly, že toto řešení je, co se týká nákladů, nejefektivnější,“ napsala údajná Němcová v dopise z dubna 2020, který zaslala salvadorským ministerstvům na počátku pandemie.

Když ale dorazila první část smluvené dodávky, zdravotníci se nestačili divit. Místo respirátorů totiž z Číny dostali nekvalitní ústenky.

Prodejce: Shanghai Beyond Import And Export, Oficiální kontakt pro Salvádor: Jana Nemcova. Zdroj: ElFaro

Zprostředkovatelka obchodu mezi salvadorskou vládou a čínskou firmou Jana Němcová vysvětlovala tento fakt v dopise z půlky dubna podivnou argumentací. Dokumenty ke všem respirátorům prý vyměnili kvůli tomu, aby se vyhnuli problémům s čínskou celní správou. Ta prý dělá u tak masivních dodávek respirátorů do zahraničí problémy. „V krabicích budou dokumenty s informacemi, že jde o ústenky, a to kvůli novým pravidlům zavedeným v Číně. Nicméně celá zásilka odpovídá nejpřísnějším standardům dohodnuté certifikace,“ slibovala Němcová.

Domnělé respirátory byly sice v zásilce opravdu označeny jako ústenky, jenže ani přes záruky Němcové to respirátory nebyly. „Chybělo navíc označení země původu, jméno výrobce, adresa výrobce… Nebylo možné stanovit, jestli tento produkt můžeme dovézt do nemocnic a zda skutečně ochrání nemocniční personál,“ píše se ve zprávě salvadorského Národního ústavu pro léčiva. Úřad pak ústenky nedoporučil používat.

Dobře to však nedopadlo ani se zbytkem této první části dodávky respirátorů. V dubnu, tedy zhruba měsíc po podepsání smlouvy a uhrazení prvních 1,2 milionu dolarů na účet v čínské bance, se Jana Němcová ozvala s malou změnou plánu. Shanghai Beyond bude schopna dodat jen polovinu z již zaplacených respirátorů. Zbytek by ze Spojených států amerických mohla doručit firma jménem Lasca Design, kterou shodou náhod Němcová také zastupuje. 

Jenže ani Lasca Design není firma, která by s dodávkami respirátorů měla nějakou zkušenost. Severoamerický trh zásobuje dlaždicemi a obkladačkami. Rozšíření firemního portfolia o respirátory do Salvadoru v hodnotě milionu a půl dolarů proto představovalo novinku. Avšak ani zásilka od Lasca Design neobsahovala respirátory a do Salvadoru opět dorazily ústenky, nevhodné pro použití v lékařském prostředí.

Kdo je Jana Němcová?

Hlavní postavou příběhu chybějících respirátorů je Češka Jana Němcová. Právě ona si měla dopisovat a domlouvat technické detaily dodávky respirátorů do Salvadoru s tamní vládou, navrhovat smlouvy v angličtině, dohodnout platby a místa dodání zboží. 

Jenže Jana Němcová, kterou se nám podařilo identifikovat na základě kontaktních údajů ve smlouvách, tvrdí, že respirátory nikdy neprodávala a s vládou Salvadoru nikdy žádnou smlouvu neuzavírala.

E-mailová adresa, kterou při komunikaci se salvadorským zdravotnictvím osoba jménem Jana Němcová používala, ja_ne@icloud.com. Z této adresy odpovídala a vždy se podepisovala jako Jana Němcová. Podle svých slov, jak jsme zjistili od existující Jany Němcové, ale takovou adresu nikdy nepoužila a nevlastnila. Adresa ale existuje a v roce 2017 se objevila u inzerátu nabízejícího prodej notebooku v Brně. Jako další kontakt jsou ve smlouvách uvedena dvě česká telefonní čísla: +420 777 017 156 pro záležitosti týkající se Shanghai Beyond a +420 723 352 989 pro otázky ohledně Lasca Design. 

Objednávka respirátorů od americké firmy. Zdroj: ElFaro

Na obě čísla jsme telefonovali a poslali i sms zprávy. První z nich, zaměřené na čínskou firmu, bylo nedostupné. 

Číslo +420 723 352 989, uvedené pro americkou firmu, se dá dohledat online, a to v sekci kontaktů společnosti Equiworld. Tato společnost prodává luxusní vybavení a postroje pro koně i jezdce. Respirátory nebo jakékoliv jiné lékařské pomůcky na svém webu nenabízejí. Na dotazy salvadorského deníku El Faro, jestli by mohli potvrdit, že Jana Němcová je obchodním zástupcem čínské firmy Shanghai Beyond nebo americké firmy Lasca Design, zaměstnanci společnosti Equiworld nikdy neodpověděli. 

Když jsme na druhé číslo zavolali, telefon skutečně zvedla Jana Němcová. Mladá žena byla našimi dotazy očividně velmi zmatena, nechápala, na co se ptáme. Nejprve odpovídala, že s celou záležitostí určitě nemá nic společného, posléze se snažila hovor ukončit s tím, že od nás „nic nechce“. Celý telefonát působil, jako by si myslela, že jí volá nějaký podvodník, který se jí snaží něco prodat. To bylo loni v srpnu. O kontakt jsme se pokusili znovu minulý týden, neúspěšně. 

Kdo mohl mít zájem zneužít identitu Jany Němcové?

Zda někdo zneužil identitu Jany Němcové, a pokud ano, proč právě ji, zatím není jasné. Němcová tvrdí, že s nikým ze Salvadoru, natož pak s vládními představiteli, nikdy neobchodovala a že vlastně nechápe, na co se jí to ptáme. 

Když se kolegové z El Faro dožadovali na salvadorských úřadech informace, jestli vůbec proběhlo nějaké ověření identity Jany Němcové, nedostalo se jim odpovědi. 

Osoba, která je ze salvadorské strany za nákup de facto zodpovědná, protože obě firmy, Shanghai Beyond i Lasca Design, jako dodavatele doporučila, se jmenuje Mónica Guadalupe Ayala Guerrero. Ta v době uzavírání smluv pracovala jako ředitelka salvadorského Národního úřadu pro léčiva. 

Přestože její kolegové z Fondu národního zdraví (Fosalud) považovali dodavatelskou firmu za nedůvěryhodnou a upozorňovali na možný podvod, nakonec všechna ministerstva na návrh Mónici Ayaly přistoupila a zaplatila miliony za respirátory, které ale do Salvadoru nikdy nedorazily. 

Začátkem listopadu minulého roku dal salvadorský nejvyšší státní zástupce podnět k vyšetřování smluv, které byly uzavřeny v době první vlny pandemie. Státní zástupce má totiž podezření na korupci i nelegální obchody. Toto vyšetřování by se mělo soustředit i na firmy Lasca Design a Shanghai Beyond. Na seznamu podezřelých prozatím nefigurují jména státních úředníků a funkcionářů, kteří smlouvy podepisovali bez toho, aby si ověřili, že obchodní partner skutečně existuje i v realitě, a ne pouze ve virtuálním prostoru. 

Autoři textu: Pavla Holcová, Zuzana Šotová (investigace.cz), Jimmy Alvarado (ElFaro.net)
Autorka grafiky: Lenka Matoušková
Tento text vznikl díky finanční podpoře čtenářů, jako jste vy. Přidejte se do Klubu neprůstřelných a podpořte naši práci.